Quiz about Olde Englyshe Wheels
Quiz about Olde Englyshe Wheels

Olde Englyshe Wheels Trivia Quiz


This is an "odd-man-out" quiz about the cars of Britain in the 50s & 60s. No technical knowledge is needed, just a memory of name plates, makers and models.

A multiple-choice quiz by dyve. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. UK Cars

Author
dyve
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
204,025
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
544
Last 3 plays: Guest 132 (8/10), panagos (10/10), Guest 31 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these British cars was not a Ford? Hint

Prefect
Velox
Zephyr
Consul

2. Getting the hang of it? OK, which of these was NOT a Morris? Hint

Minx
Oxford
Minor
Cowley

3. Which of these marks was not part of the "Rootes Group" Hint

Bristol
Humber
Hillman
Singer

4. Which of these pairs of cars were not, at some time, just slightly different versions of the same model? Hint

Humber Sceptre and Sunbeam Alpine
Ford Prefect and Ford Anglia
Austin Cambridge and Morris Oxford
Austin Seven and Morris Mini-Minor

5. Which of these does NOT fit with the other three to make the name of a luxury car? Hint

Armstrong
Vanguard
Siddeley
Sapphire

6. Which of these did NOT make cars in the UK in the 1950s? Hint

TVR
AC
Bristol
Leyland

7. The name of Daimler has moved around over the years. Which of these has NOT been associated with it at some time, past or present. Hint

Chrysler
Mercedes-Benz
Triumph
Jaguar

8. Which of these never looked like a more luxurious Austin? Hint

Princess
Westminster
Wolseley
Morris

9. Which of these was a wheel short of a set? Hint

AC Cobra
Standard Vanguard
Reliant Robin
Austin A40

10. As today, many cars had no names, just numbers. Which of these was NOT a British car of the 50s & 60s? Hint

7
6/90
Z5
A55


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these British cars was not a Ford?

Answer: Velox

The Consul became the "Consul Cortina" and then the often relaunched Cortina. The Zephyr, with the Zodiac, was the mainstay of the "Z-Cars" era. The Ford Prefect was almost identical to the Popular and Anglia. It later gave Douglas Adams the name of his hero in "The Hitch-Hiker's Guide To The Galaxy". The Velox was a series of Vauxhall models in the 1950s.
2. Getting the hang of it? OK, which of these was NOT a Morris?

Answer: Minx

The Oxford and Cowley were both named for the places where they were built. The Minor 1000 was so successful that every 1,000,000th car was called a "Minor 1000000" and painted a special colour (pinky mauve, if I remember right). Originally a response to VW's "Beetle" in 1948, it was still in production in a recognizable form as late as 1971.The Minx was a series of Hillman models launched in 1947 and produced throughout the 50s.
3. Which of these marks was not part of the "Rootes Group"

Answer: Bristol

Sunbeam was the fourth member of the Group. Chrysler took over the group in the 1970s and briefly relaunched the old Talbot name. Bristol was an independent manufacturer. Its first cars were British versions of BMW's under license from the German company.
4. Which of these pairs of cars were not, at some time, just slightly different versions of the same model?

Answer: Humber Sceptre and Sunbeam Alpine

From 1959, the Austin Seven and Morris Mini-Minor were the first Minis. The Cambridge and Oxford were usually the same car with different badges and trim. The Prefect, Anglia (and the Popular) were, for much of the late 1950s, all variations on the same model with different appointments. The Alpine was a sports car while the Sceptre was a large luxurious "tank" of a car.
5. Which of these does NOT fit with the other three to make the name of a luxury car?

Answer: Vanguard

The Armstrong-Siddeley Sapphire was a lovely car to look at and ride in (says I, who had the honour) but I hear tell it was heavy to handle. I guess you were supposed to have a chauffeur anyway. The Standard Vanguard was a vehicle of an entirely different sort - small, practical, but a tad tinny.
6. Which of these did NOT make cars in the UK in the 1950s?

Answer: Leyland

Leyland became "British Leyland" in the 1960s and included many big names including Austin, Morris, Jaguar, Rover and others but in the 50s it was only known for its buses and trucks. The other three are all high-end sports car manufacturers.
7. The name of Daimler has moved around over the years. Which of these has NOT been associated with it at some time, past or present.

Answer: Triumph

"Mercedes" was originally a car produced by Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) in Germany in 1900. Jaguar bought Daimler in the UK in 1959. The modern company is called Daimler-Chrysler after a merger in the 90s. Triumph was associated with Jaguar as part of Jaguar-Rover-Triumph during the gradual break-up of British Leyland, but never with Daimler.
8. Which of these never looked like a more luxurious Austin?

Answer: Morris

At various times, all of the other three badges have adorned what was basically an Austin OR Morris, but with added walnut, leather, chrome and/or muscle.
9. Which of these was a wheel short of a set?

Answer: Reliant Robin

The Vanguard and A40 were small cars, but with a full set of wheels. the AC Cobra was a sports car - with everything a sports car needs. The Robin? Better ask Batman where the other front wheel went.
10. As today, many cars had no names, just numbers. Which of these was NOT a British car of the 50s & 60s?

Answer: Z5

The 6/90 was the large Wolseley much loved by UK police forces of the time. Consequently, it featured in TV shows like "No Hiding Place" and "Dixon Of Dock Green". The A55 and A60 were generic names for the Cambridge/Oxford models. The Austin Seven has a long history but was, in its final manifestation, the original Mini. The Z5 is a BMW sports car that's MUCH too new for this quiz
Source: Author dyve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 132: 8/10
Jan 24 2023 : panagos: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 31: 8/10
Jan 14 2023 : buckeye52: 1/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series British Cars:

A miscellaneous collection of quizzes about British cars from all eras.

  1. British Leyland Cars of the 70s & 80s Average
  2. BMC Mini Average
  3. The Hillman Imp Average
  4. The Classic Mini Average
  5. Triumph Spitfire Average
  6. Aston Martin Cars Average
  7. My Mighty MG Midget Average
  8. Triumph TR7 Tough
  9. The Land Rover Challenge Tough
  10. The Austin Champ Average
  11. A-Z of British Cars Average
  12. Olde Englyshe Wheels Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us