FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers
photo of Scotland

720 Scotland Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Scotland? This category is for trivia questions and answers related to Scotland (Geography). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   Scotland (UK)   Ireland    Germany    Netherlands    Spain    Wales    Greece    Scotland Sports (UK)  
1 The largest islands in both Orkney and Shetland share which name?
Answer: Mainland

Both island groups have a largest island called Mainland. The respective administrative centres of Orkney and Shetland, Kirkwall and Lerwick, are located on these islands.
    Your options: [ Mainland ] [ Central Isle ] [ Northland ] [ Greater Island ]
  From Quiz: Orkney and Shetland
2 The three Lothian counties surround which large Scottish city?
Answer: Edinburgh

Scotland's capital city, Edinburgh, was part of Midlothian until 1975, when a combined Lothian Region was formed. When the three Lothian counties reappeared in their own right in 1996, Edinburgh became a unitary authority, no longer part of the Lothians (in terms of local government at least).
    Your options: [ Glasgow ] [ Dundee ] [ Aberdeen ] [ Edinburgh ]
  From Quiz: Lothians
3 The historic county of Lanarkshire was absorbed into which large region between 1975 and 1996?
Answer: Strathclyde

Lanarkshire existed for many centuries, and, at one time, included Scotland's largest city, Glasgow, within its borders. The huge Strathclyde Region was created in 1975, and Lanarkshire temporarily disappeared from the map.
    Your options: [ Strathclyde ] [ Central ] [ Tayside ] [ Lothian ]
  From Quiz: Lanarkshire
4 Between 1975 and 1996, most of the historic county of Stirlingshire was absorbed into which larger region?
Answer: Central

Stirlingshire, with the exception of Kilsyth, was amalgamated with Clackmannanshire in 1975 to form Central Region. The old county reappeared on the map in its own right in 1996, although Kilsyth became part of North Lanarkshire, and the town of Falkirk became a county in its own right.
    Your options: [ Lothian ] [ Tayside ] [ Strathclyde ] [ Central ]
  From Quiz: Stirlingshire
5 The historic county of Aberdeenshire was formed in 1890, and existed until 1975, when it became part of which large region?
Answer: Grampian

Most of Scotland's traditional counties disappeared, at least temporarily, under local government reorganisation in 1975. Aberdeenshire, along with Kincardineshire, Banffshire, and parts of Morayshire, formed the region of Grampian, with its headquarters in Aberdeen.
    Your options: [ Strathclyde ] [ Tayside ] [ Grampian ] [ Highland ]
  From Quiz: Aberdeenshire
6 The Borders Region was created in 1975 with the merger of the four traditional counties of Berwickshire, Peeblesshire, Roxburghshire and Selkirkshire. Which other county "lost" a small part of its territory to Borders as well?
Answer: Midlothian

Midlothian was a historic county which included Scotland's capital, Edinburgh, as well as a number of smaller towns to its south. The parishes of Heriot and Stow were included in the new Borders region in 1975, with the rest of Midlothian forming part of a new Lothians Region. The name "Scottish Borders" wasn't adopted until further local government reorganisation in 1996.
    Your options: [ West Lothian ] [ Dumfriesshire ] [ East Lothian ] [ Midlothian ]
  From Quiz: Scottish Borders
7 What is the North Coast 500?
Answer: A 500-mile long tourist route around Scotland's Northern Highlands

The North Coast 500, also known as the NC500, was devised in 2015 as a Tourist Route that takes in much of the Northern Highlands. While the stretches of open road can recapture the pleasure of driving, it is emphatically not a race, and the best way to enjoy all that this unique landscape has to offer is to take time over it (while taking care not to hold up the local traffic).
  From Quiz: Scotland's North Coast 500
8 The capital city of Scotland, Edinburgh is located on the east coast of the country on the southern shore of which body of water?
Answer: Firth of Forth

The Firth of Forth is an estuary of the Forth River where it connects with the North Sea. At 31 kilometres/19 miles across at its mouth and 88 kilometres/55 miles in length, it is geographically considered to be a fjord, and it turns out the "firth" comes from the Old Norse word "fjoeror" from which the Norwegian word "fjord" also evolved. It is crossed by the iconic Forth Rail Bridge, a cantilever bridge that was built in 1882-1890 and designated as a UNESCO World Heritage Site in 2015.
    Your options: [ Caledonian Causeway ] [ Bay of Bagpipes ] [ Scottish Sea ] [ Firth of Forth ]
  From Quiz: A Trip to Auld Reekie
9 The present county of Argyll & Bute was formed in 1996, having been part of which much larger local government region since 1975?
Answer: Strathclyde

Argyllshire and Buteshire were separate counties until 1975, when they were absorbed into the huge Stratchclyde Region. This Glasgow-dominated region was abolished in 1996, with Argyll and Bute being linked together to form a new county.
    Your options: [ Highland ] [ Grampian ] [ Western Isles ] [ Strathclyde ]
  From Quiz: Argyll & Bute
10 Colonsay is an island off the coast of Scotland, but exactly where is it situated?
Answer: In the Inner Hebrides, midway between Islay and Mull

Colonsay is a small island, only 16 square miles in size and with a population of not much more than a hundred, but it is surprisingly diverse in its geography, amenities and history.
  From Quiz: The Isle of Colonsay
11 The traditional county of Angus lies to the north of the Firth of Tay. Which large city was part of the county until 1996, when it became a unitary authority?
Answer: Dundee

Dundee, nicknamed the "City of Discovery", has been a stand-alone local area since 1996, but dominates the Angus area economically. Strangely enough, even when it was officially part of Angus, it was never the County Town.
    Your options: [ Dundee ] [ Edinburgh ] [ Aberdeen ] [ Glasgow ]
  From Quiz: Angus
12 The Old Calton Burial Ground is the last resting place of many well known Scottish figures including philosopher David Hume and publisher William Blackwood. Also, a statue of which American president lies among the tombstones?
Answer: Abraham Lincoln

The statue of Lincoln, which many consider to be the finest ever sculpted of him, is atop a memorial to a group of Scottish soldiers who died in the American Civil War. It is inscribed with a quotation from Lincoln himself: "To preserve the jewel of liberty in the framework of freedom."
    Your options: [ John F. Kennedy ] [ George Washington ] [ Abraham Lincoln ] [ William McKinley ]
  From Quiz: Auld Reekie: A Quiz About Edinburgh
13 This freshwater loch can be traversed by a ride on the steamship SS Sir Walter Scott. Name it.
Answer: Loch Katrine

Loch Katrine is a small loch near Loch Lomond. It is one of the main bodies of water which supplies the City of Glasgow with its drinking water. It is surrounded by beautiful hills and waterfalls.
    Your options: [ Loch Lomond ] [ Loch Katrine ] [ Loch Ness ] [ Loch Leven ]
  From Quiz: Do You Know Scotland?
14 Spanning the River Clyde from Pacific Quay on the north side to Govan on the south side, the Clyde Arc is a bridge built across the river. What name do most Glaswegians call the bridge?
Answer: The Squinty Bridge

Clyde Arc opened in September 2006. It is referred to by most Glaswegians as the Squinty Bridge. The reason for this is that it crosses the river diagonally.
  From Quiz: Not the Official Tourist Guide to Glasgow
15 What is the motto inscribed on the coat of arms of the City of Glasgow?
Answer: Let Glasgow Flourish

The city gained its coat of arms in 1886. They were granted by the then Lord Lyons George Burnett, son of the Fifth Laird of Kemnay.
  From Quiz: Dear Old Glasgow Town
16 A statue of which Wild West hero was erected in the east end of Glasgow in 2006?
Answer: Buffalo Bill

The statue of Buffalo Bill Cody stands on Whitehill Street in the Dennistoun area of the city and was unveiled on the 17th November 2006. It was commissioned by Regency Homes and was erected to mark their new development and as a tribute to Buffalo Bill's Wild West Show which ran nearby in 1891/1892. Ironically of the four Wild West heroes mentioned above Buffalo Bill is the only one not thought to have Scottish ancestry.
    Your options: [ Buffalo Bill ] [ Davy Crockett ] [ Jim Bowie ] [ Wyatt Earp ]
  From Quiz: Not The Official Tourist Guide To Glasgow II
17 The beautiful area of the Highlands has many rivers and burns feeding directly into Loch Ness, but what is the primary outflow?
Answer: Caledonian Canal/River Ness

Loch Ness is not the only loch or lake to have a monster legend attached to it. Nessie, however, is probably the best known.
  From Quiz: Beside the Lake
18 What height must a Scottish mountain be to be classified as a Munro?
Answer: 3,000 feet

The Munros were first catalogued in the late 1890's by Sir Hugh Thomas Munro, Bart., of Lindertis. The total number of Munros has fluctuated over the years as surveying and mapping techniques have improved.
  From Quiz: The Munros - Scotland's Highest Mountains
19 Perthshire and Kinross-shire were separate counties until 1930, when they amalgamated to form one unitary council. From 1975 until 1996, they disappeared from the map altogether when they became part of which much larger region?
Answer: Tayside

Most of Scotland's traditional counties ceased to exist in 1975, when local government reorganisation created a number of large "regions". One of these was Tayside, when the county of Angus joined Perth & Kinross. In 1996, most of the old counties reappeared when everything was reorganised again.
    Your options: [ Strathclyde ] [ Tayside ] [ Highland ] [ Grampian ]
  From Quiz: Perth & Kinross
20 Where in Scotland would you find "the Arabs"?
Answer: At a football match

The football club Dundee United F.C. are nicknamed the Arabs. Incidentally, the Pyramids do exist beside the M8 motorway between Glasgow and Edinburgh. They are grass mounds in the shape of pyramids near a business park where at certain times of year, red sheep roam. The rest is a product of a fertile imagination.
  From Quiz: Not the Official Tourist Guide to Scotland
21 This city is located on the banks of the River Tay, and is my hometown. It is also known as The Fair City. It was declassified as a city in the late 1990s but reacquired city status in 2012. Which city is this?
Answer: Perth

Perth (Gaelic: Peairt) was a large burgh before 1975, and is the administrative headquarters of the Perth and Kinross council area. Perth, Western Australia, was named after the Scottish town. Scotland's largest volleyball event, The Scottish Open Volleyball Tournament, is held every May.
    Your options: [ Perth ] [ Inverness ] [ Glasgow ] [ Kirkcaldy ]
  From Quiz: Scottish Cities and Towns
22 Many of the buildings in Aberdeen are made of locally-mined grey granite, giving it the nickname Granite City. This granite is known to glisten in sunshine giving rise to which other nickname for the city?
Answer: The Silver City

Aberdeen granite glitters because of the presence of mica in the rock. Mica is a silicate which is thought to take its name from the Latin "micare", meaning "to glitter". Much of the granite mined here, such as that used in London's Waterloo Bridge and the Forth Road Bridge, comes from Rubislaw Quarry, the largest man-made hole in Europe.
    Your options: [ The Stardust City ] [ The Silver City ] [ The Glittering City ] [ The Shimmer City ]
  From Quiz: Aberdeen Answers
23 As we travel west along the Solway Firth, away from Gretna Green, we pass the Mull of Galloway, the most southerly point of Scotland. Here, we begin to travel north. Out in the Firth of Clyde is a small volcanic island. What is it called?
Answer: Ailsa Craig

Ailsa Craig is a volcanic island two miles in circumference and approximately 338m high. The island was famed as a place where granite was quarried to make curling stones. There is a lighthouse on the eastern side and a ruined tower of unknown origins on the top. The rock is a plug of an extinct volcano that is thought to have been active some 500 million years ago.
  From Quiz: Around The Coast of Britain, Part Three
24 What is the oldest university in Scotland?
Answer: St Andrews

St Andrews University was founded in 1411 by Bishop Henry Wardlaw.
Dundee University became an independent university after a 70 year association with St Andrews, in 1967.
University of Aberdeen 1495
Strathclyde University was founded in 1796 and was known as Anderson's Institute.
  From Quiz: Scotland and Scots II
25 Located approximately half way between Glasgow and Belfast, the island of Ailsa Craig is also called this other name locally?
Answer: Paddy's Milestone

Ailsa Craig's north coast once had a granite quarry. This granite was used mostly for the production of curling stones.The island is also home to gannets and puffins.
  From Quiz: Scotland and Scots
26 What famous whisky, known and consumed worldwide, is produced in Ayrshire?
Answer: Johnnie Walker

Johnnie Walker whisky is produced in the town of Kilmarnock.
It is exported world wide, with America and Japan being two of its biggest importers.
  From Quiz: Ayrshire, in Southwest Scotland
27 Compared to other Scottish islands, how does Arran compare in size?
Answer: 7th largest

The Isle of Arran is the seventh largest Scottish island and the ninth largest island in the United Kingdom, excluding Ireland.
  From Quiz: Amazing Isle of Arran
28 The Scottish Borders is in Scotland - but what country is on the other side of the border?
Answer: England

The Borders have had a long and interesting history with England. Indeed there has been so much changes of rule in the border area that the people on this side of the border have most in common with the people on the other side of the border!
  From Quiz: Do You Know The Scottish Borders?
29 A unique lift system was opened in 2002, to reconnect the Union Canal with the Forth and Clyde Canal. Can you tell me the name of it?
Answer: The Falkirk Wheel

The Falkirk Wheel was built as part of the UK's largest canal restoration project, and provides access for boats from the east to the west coast of Scotland. There is a height difference of around 115 feet where the two canals meet, and the lift allows travel from one to the other. The cost of the whole project was 84.5 million!
  From Quiz: Scotland - a Beautiful Country
30 What is Aberdeen's nickname
Answer: The Granite City

It is so called because of the number of granite buildings. It is also called "The Silver City" because when the sun shines the buildings appear silver.
    Your options: [ The City of Angels ] [ The Windy City ] [ The Granite City ] [ The Forbidden City ]
  From Quiz: The City of Aberdeen
31 "Longrow" is a single malt whisky, and is distilled in Scotland. In which town is it made?
Answer: Campbeltown

This old fishing town is situated on the Kintyre Peninsula on the west coast of Scotland. The distillery of this particular product in this location is named the "Springbank Distillery". It produces three different whiskys, one of which, is the one named in the question.
Carradale is a small but beautiful fishing village near Campbeltown which does not produce whisky.
The ancient parish of Cathcart is now a suburb in the south-side of the city of Glasgow. It was the original base of the prestigious Cathcart family, whose hereditary seat was Cathcart Castle.
Cumbernauld, a new town, is in the centre of Scotland in the county of North Lanarkshire. Its name derives from the Gaelic Cumar-nan-Alt which means 'the Meeting of the Waters'.
    Your options: [ Campbeltown ] [ Cathcart ] [ Carradale ] [ Cumbernauld ]
  From Quiz: Fascinating Scotland!
32 Which market town was the county town of Fife until local government reorganisation in 1974?
Answer: Cupar

Cupar has been a royal burgh since the 14th century and prospered as a market town and yarn spinning centre; nowadays it is mainly residential.
    Your options: [ St Andrews ] [ Cupar ] [ Auchtermuchty ] [ Dunfermline ]
  From Quiz: Fife
33 This river runs into the River Tay just before Perth.
Answer: River Almond

Rising south of Loch Tay the Almond flows through Glen Almond, then flows into the Tay just before Perth.
    Your options: [ River Alnick ] [ River Almond ] [ River Aford ] [ River Anvertay ]
  From Quiz: A-Z of Scottish Rivers
34 This small loch lies between Loch Lochy and Loch Ness on the Great Glen, what is its name?
Answer: Loch Oich

Loch Oich is a small loch situated between Loch Lochy and Loch Ness along the Great Glen. It is connected to Loch Ness by Telford's famous Caledonian Canal and also the River Oich, which both flow through Fort Augustus before entering one of Scotland's most famous lochs.
  From Quiz: Scottish Lochs
35 Which town in the Scottish Borders is the knitwear company Pringle based in?
Answer: Hawick

Hawick is the largest of the Border towns and is internationally famous for fine quality knitwear such as Pringle. The original Pringle factory was set up in Hawick in 1815 by Robert Pringle.
    Your options: [ Hawick ] [ Melrose ] [ Galashiels ] [ Perth ]
  From Quiz: The Scottish Borders
36 This town was granted city status in 2002 and is now known as "The Capital of The Highlands".
Answer: Inverness

Inverness lies between Loch Ness and the Moray Firth. The Highlands are the most northernly of the regions in Mainland Scotland.
    Your options: [ Wick ] [ Inverness ] [ Elgin ] [ Dingwall ]
  From Quiz: Scottish Geography
37 Mary Queen of Scots husband, Lord Darnley, believed she was having an affair with her secretary and had him killed. What was the name of the unfortunate secretary?
Answer: David Rizzio

James Hepburn was Mary's third husband. Henry Stuart was Darnley's birth name and Francis II of France was Mary's first husband.
David Rizzio was a Piedmontese musician who became Mary's Secretary for French Affairs. He was killed in Holyrood Palace in 1566 whilst playing for the Queen and her ladies-in-waiting.
  From Quiz: How Well Do You Know Scotland?
38 Who built the bridge over the River Tay,which connected the Victorian village of Birnam and historic Dunkeld?
Answer: Thomas Telford

Thomas Telford also designed the Caledonian Canal which was all dug by hand, andhis statue can be seen in the New Town of Telford.
Before the bridge was built there was a ferry service over the river and any cattle had to swim. The bridge was built between 1805 and 1809 and one of the arches was once used as a prison, (the one on land of course!!).
  From Quiz: Dunkeld!
39 What is Scotland's biggest theme park? It has four roller coasters, but is quite poor compared to most theme parks.
Answer: M & D's

M & D's is in Strathclyde Country Park.
  From Quiz: Tourist Attractions in Scotland
40 The capital of Scotland, Edinburgh. What is the name of the monarch's official residence here?
Answer: Holyrood House

Holyrood lies at the opposite end of the famous Royal Mile from Edinburgh Castle.
  From Quiz: Tour of Scotland
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Scotland Quizzes