Trivia Questions and Answers
photo of Ireland

730 Ireland Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Ireland? This category is for trivia questions and answers related to Ireland (Geography). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   Scotland    Germany    Netherlands    Spain    Wales    Greece    Portugal    Irish Myth (Mythology & Legends)  
1 Go West: Where would you find the most westerly point on the island of Ireland?
Answer: Dingle Peninsula

The most westerly point on the mainland is Garraun Point, County Kerry.

If you want to go farther, the most westerly point under Irish jurisdiction is Tearaght Island in the Atlantic Ocean 12.5 km west of Dingle Peninsula.
  From Quiz: An Irish Geography Primer: Paper Two
2 In which Irish city, sitting on the river Liffey, can tourists visit The Book Of Kells, The Guinness Storehouse, and The Phoenix Park?
Answer: Dublin

Dublin, the capital of Ireland, is on the east coast of Ireland. The name comes from the Gaelic 'Dubh Linn', which means 'black pool', where the river Poddle met the Liffey to form a deep pool. This is located under Dublin Castle and forms part of the tour of Dublin Castle.
The Book of Kells, is a vellum manuscript of the four Gospels, written around 800 A.D. It is housed in the old library in Trinity College and two volumes are on display, one showing a decorated page and one showing script.
The Guinness Storehouse is located at the original Guinness brewery at St. James' Gate.
The Phoenix Park is one of Europe's largest parks (1752 acres) and includes the residence of the President of Ireland, Áras an Uachtaráin, Dublin Zoo and a visitor centre.
    Your options: [ Belfast ] [ Cork ] [ Dublin ] [ Galway ]
  From Quiz: Round Ireland Trip
3 What is the origin of the city's name, Cork?
Answer: From the Irish word "corcach," meaning marsh

Cork comes the Irish word for "marsh" or "marshy". The modern Irish spelling is Corcaigh. It has nothing to do with the kind of cork you will find in a wine or liquor bottle! The city of Cork was built on low-lying marshy ground that was originally a group of islands in a river.
  From Quiz: Cork
4 Which saint's head is on display in St. Peter's Church in Drogheda?
Answer: St. Oliver Plunkett

St. Oliver Plunkett was hanged, drawn and quartered in 1681. His head can be seen in St. Peter's Church, located on West Street in Drogheda.
    Your options: [ St. Peter O'Grady ] [ St. James Reilly ] [ St. Patrick Hillary ] [ St. Oliver Plunkett ]
  From Quiz: Ireland's Drogheda
5 What is the name of the largest lake in Ireland? It is located in Ulster, the most northerly province.
Answer: Lough Neagh

Not only is Lough Neagh the largest freshwater lake in Northern Ireland and Ireland but also the largest in the British Isles. It has an area of 151 sq miles. To put that into context, it is almost 20 miles in length and 9 miles in width. The lake is also a boundary to five Ulster counties, namely Tyrone, Derry, Antrim, Down and Armagh.
  From Quiz: The Four Fine Provinces of Ireland
6 What is the nickname of County Armagh?
Answer: The Orchard County

County Armagh is in the province of Ulster. It is one of the six counties in Northern Ireland. It is called the "Orchard County" because the land is conducive for growing apples. The Irish name for Armagh is Ard Mhacha. The county colours of Armagh are orange and white.
  From Quiz: County Nicknames of Ireland
7 Which Belfast city centre hotel is known as the most bombed hotel in Europe, but was stayed in by President Bill Clinton during visits to the North of Ireland in 1995 and 1998?
Answer: The Europa

Opened in July 1971, at the start of over 25 years of political conflict known as 'the Troubles', the Europa Hotel is said to have been the target of - or suffered damage in - no less than 33 bombings between 1972 and 1993, mostly carried out by the IRA. The hotel stands beside the beautiful Grand Opera House, where Hillary Clinton spoke to community workers including myself in 1995, and across the road from the famously ornate Crown Liquor Saloon with its carved wooden columns, 'snugs', mosaic floor and granite-topped bar counter.
    Your options: [ The Ritz ] [ Raffles ] [ The Waldorf ] [ The Europa ]
  From Quiz: Landmarks of Ireland (1)
8 The song "In Dublin's Fair City" states: "She wheeled her wheelbarrow through streets broad and narrow". A statue of which famous fishmonger can be found in Dublin?
Answer: Molly Malone

Molly Malone's statue is situated off Grafton Street in Dublin city centre. It is a bronze life-sized statue and is a well-known tourist attraction. The song "Molly Malone" has been sung by many artists, including The Chieftains.
    Your options: [ Brenda Fricker ] [ Queen Meave ] [ Mary Harney ] [ Molly Malone ]
  From Quiz: Dublin's Fair City
9 What is the Irish name for County Wicklow?
Answer: Contae Chill Mhantáin

Wicklow is the fourth largest of the twelve counties of Leinster. Contae Uíbh Fhailí is County Offaly, Contae Loch Garman is County Wexford and Contae Thír Eoghain is County Tyrone.
  From Quiz: Wicklow - The Garden of Ireland
10 In which province of Ireland is County Wexford located?
Answer: Leinster

County Wexford is the largest of the twelve counties in the province of Leinster. Leinster is one of the four provinces of Ireland.
    Your options: [ Ulster ] [ Munster ] [ Leinster ] [ Connacht ]
  From Quiz: Wexford - The Model County
11 In which province of Ireland is County Westmeath located?
Answer: Leinster

County Westmeath is the sixth largest of the twelve counties in the province of Leinster. It takes its name from the old kingdom and province of Mide.
    Your options: [ Munster ] [ Ulster ] [ Leinster ] [ Connacht ]
  From Quiz: Westmeath - The Lake County
12 Monaghan town is the county town of County Monaghan, but do you know which river flows through the town?
Answer: Blackwater River

Also known as Monaghan Blackwater, the river rises near the Bragan Mountains which are located on the border of Northern Ireland and the Republic of Ireland. The river rises in Co. Tyrone and goes through Monaghan before finding its way into Lough Neagh.
    Your options: [ River Fane ] [ Dromore River ] [ River Shannon ] [ Blackwater River ]
  From Quiz: Monaghan - The Drumlin County
13 In the 1841 census the population of Ireland was 8,175,124. After a dramatic natural event occurred, what was the population in the next census in 1851?
Answer: 6,552,385

One million people died from starvation and accompanying disease in the Great Hunger caused by the failure of the potato crop between 1845-50, and nearly two million more emigrated as a consequence in little more than 10 years. Poverty and the threat of further famine led to a long tradition of emigration to North America, Australia and Britain. In 1926, the Irish population sank to a post-Great Hunger low of 4.2 million, but by 2009 it had climbed to nearly 6.2 million (though still lower than before the Great Hunger).
    Your options: [ 8,338,626 ] [ 8,829,134 ] [ 6,552,385 ] [ 7,966,368 ]
  From Quiz: Ireland: The Emerald Isle
14 What is the Irish name for County Longford?
Answer: Contae an Longfoirt

Longford is one of the smallest counties in Ireland. Contae Fhear Manach is County Fermanagh, Contae Ros Comáin is County Roscommon and Contae Phort Láirge is County Waterford.
  From Quiz: Longford - The Slashers County
15 What is the highest peak in County Louth?
Answer: Slieve Foy

Slieve Foy is the highest peak at 588 metres and is located on the Carlingford Mountain. Carlingford Mountain is located on the Cooley Peninsula.
  From Quiz: Louth - The Wee County
16 Which province of Ireland is County Laois in?
Answer: Leinster

County Laois is one of the twelve counties in the province of Leinster. It is the seventh largest county in Leinster and the 24th largest in the island of Ireland.
    Your options: [ Munster ] [ Connaght ] [ Ulster ] [ Leinster ]
  From Quiz: Laois - The O'Moore County
17 Kilkenny is the county town of County Kilkenny. What river flows through the town?
Answer: River Nore

The River Nore rises in the Devil's Bit Mountain in County Tipperary. The river flows south-eastwards until it joins the River Barrow before flowing into the Atlantic Ocean at Waterford Harbour.
  From Quiz: Kilkenny - The Marble County
18 What is the famous main street in the city of Dublin?
Answer: O'Connell Street

O'Connell Street is the main thoroughfare in Dublin City and one of the widest in Europe. The street measures between 46m-49m in width and is 500m in length.
  From Quiz: Dublin - The Dubs County
19 The Shannon Pot is located in Co. Cavan. What is "The Shannon Pot"?
Answer: Traditional source of the River Shannon

The Shannon Pot is a turlough found on the slopes of Cuilcagh Mountain and is approximately 16m in diameter. The pool was first explored by divers in 1971 to a depth of 6m and later explored to a depth of 9.5m from where the water comes from a 2m wide fissure.
  From Quiz: Cavan - The Breffni County
20 In which province of Ireland is Co. Carlow?
Answer: Leinster

Carlow is one of twelve counties that make up the province of Leinster and is the second smallest. The other counties are Dublin, Kildare, Kilkenny, Laois, Longford, Louth, Meath, Offaly, Westmeath, Wexford and Wicklow.
    Your options: [ Munster ] [ Connacht ] [ Ulster ] [ Leinster ]
  From Quiz: Carlow - The Dolmen County
21 In which province of Ireland is Co. Donegal located?
Answer: Ulster

County Donegal is one of the three counties of Ulster that is in the Republic of Ireland. There are nine counties in Ulster, and six of them are in Northern Ireland.
    Your options: [ Leinster ] [ Munster ] [ Connacht ] [ Ulster ]
  From Quiz: Donegal - The O'Donnell County
22 In which province of Ireland is County Roscommon?
Answer: Connacht

Co. Roscommon is one of the five counties of the province of Connacht. Roscommon is the third largest county in the province and the eleventh largest county in the whole of Ireland.
    Your options: [ Leinster ] [ Munster ] [ Connacht ] [ Ulster ]
  From Quiz: Roscommon - The Sheepstealers County
23 What river flows through Sligo town in Ireland?
Answer: Garavogue River

The Garavogue is a small and short river rising in Lough Gill and winding its way through Sligo town and into Sligo Bay. The name comes from the Irish "Garbh Og" which means "Young Rough".
  From Quiz: Sligo - Yeats County
24 Which actor, famous for his gangster roles, had Irish roots in Co. Leitrim?
Answer: James Cagney

James Cagney was born in New York in 1899 to half Irish parents. His mother was half-Irish and half-Norwegian; her mother was born in Co. Leitrim. His father was a descendant of the O'Caignes of County Leitrim.
    Your options: [ James Cagney ] [ Clark Gable ] [ Spencer Tracy ] [ Clint Eastwood ]
  From Quiz: Leitrim - the Ridge County
25 The largest island in Ireland is off the coast of Co. Mayo. What is the name of this island?
Answer: Achill Island

Achill Island is approximately 456 sq kms and is linked to the mainland by a bridge. The Achill Seafood Festival is held annually in July with plenty of song, music and entertainment.
  From Quiz: Mayo - The Yew County
26 In what year was the Irish Waterford Crystal manufacturing business founded?
Answer: 1783

George and William Penrose established the crystal business in 1783 in Waterford City. Waterford Crystal has become known worldwide for its delicate wares.
  From Quiz: Waterford - The Crystal County
27 Complete the Irish song title: "It's a ___ to Tipperary".
Answer: Long Way

Jack Judge and Harry Williams wrote the marching song in 1912. Jack Judge had ancestors from Tipperary, Ireland.

Chorus:
"It's a long way to Tipperary,
It's a long way to go.
It's a long way to Tipperary
To the sweetest girl I know!"
    Your options: [ Short Trip ] [ Two Euro on the Bus ] [ Long Way ] [ Beautiful Journey ]
  From Quiz: Tipperary - The Premier County
28 Ennis is the capital town of County Clare. Do you know what river flows through it?
Answer: River Fergus

The River Fergus run through the centre of the town and is known for its trout and salmon fishery. At one time, small boats used to make their way up the river from the Shannon and dock at the centre of the town.
  From Quiz: Clare - The Banner County
29 The Primates of All Ireland in both the Roman Catholic and Anglican (Protestant) churches are called the Archbishops of where?
Answer: Armagh

Armagh is the county town of Co Armagh, and, in 2009, was the smallest place in Ireland to hold city status. St Patrick's Cathedral (Church of Ireland) was built there in the 5th century AD, whilst the Roman Catholic St Patrick's Cathedral dates from the late 19th century.
  From Quiz: Alphabetical Tour of Ireland
30 What river flows through Limerick City?
Answer: River Shannon

The River Shannon is the longest river in Ireland and flows through Limerick City. The river rises in County Cavan and flows for approximately 240 miles before reaching the Atlantic Ocean.
  From Quiz: Limerick - The Treaty County
31 What river flows through Cork City?
Answer: River Lee

The River Lee rises in the Shehy Mountains and flows through Cork City. It splits into 2 channels as it flows through the city and unites again before entering into the Celtic Sea.
  From Quiz: Cork - The Rebel County
32 What river runs through the town of Tralee?
Answer: Lee

Tralee is the capital town of County Kerry and it is situated on the river Lee. Strangely enough, you won't see the river as it runs underground through the town.
  From Quiz: Kerry - The Kingdom County
33 In which province is County Dublin?
Answer: Leinster

In native Irish, Dublin is Dubh Linn, which means "black pool". Dublin is also the name of the capital city of the Republic of Ireland. The Liffey River flows through the capital. Famous sons of County Dublin have included Bono of U2 fame, Padraig Harrington, a well decorated Irish golfer, and James Joyce, a worldwide renowned novelist.
    Your options: [ Ulster ] [ Connaught ] [ Leinster ] [ Munster ]
  From Quiz: Lovely Lovely Ireland
34 The Cliffs of Moher were filmed in which movie as the Cliffs of Insanity?
Answer: The Princess Bride

Called the Cliffs of the Ruin, The Killer Cliffs, and the Cliffs of Insanity in the film, "The Princess Bride" (1987), whichever you choose to call them, one thing is for certain, they have been unchanged throughout the millennium. Over the centuries, layers of Namurian shale, siltstone and sandstone have formed the cliffs. The oldest of the rock formations are at the bottom. River channels cutting through the base of the cliffs date back 300 million years. The origin of the name derived from a ruined promontory fort, Mothar, which was demolished during Napoleon's reign in Europe. "Sense and Sensibility"(1995), is a film based on the 1811 novel by Jane Austen. "Harry Potter and the Chamber of Secrets" (2002), is based on a novel by J.K. Rowling. "Robin Hood: Prince of Thieves" (1991), starred Kevin Costner as Robin and Alan Rickman as the Sheriff of Nottingham.
    Your options: [ Robin Hood: Prince of Thieves ] [ Sense and Sensibility ] [ The Princess Bride ] [ Harry Potter and the Chamber of Secrets ]
  From Quiz: Come Take a Tour of the Cliffs of Moher
35 In which province will you find Sligo?
Answer: Connacht

The island of Ireland is divided into four provinces. Connacht has five counties - Galway, Leitrim, Mayo, Roscommon and Sligo - and is the most westerly. Munster, in the South, has six counties. Leinster, in the east, has twelve and Ulster has nine, six of which comprise Northern Ireland.
    Your options: [ Munster ] [ Leinster ] [ Ulster ] [ Connacht ]
  From Quiz: All About Sligo
36 Taking the bus in Dublin can be a real adventure. What do you have to bear in mind when doing so?
Answer: all of these

I don't know how many buses went past me on my first day here... Since there are so many buses, and many of them have parallel routes around the city center, the bus only stops to pick you up when you explicitly signal the driver to. DublinBus is also operating an Exact Fare policy - if you don't have your 1.35 or whatever, the driver won't give you change. You'll get a receipt and have to pick up your change at the service centre.
It is considered polite to thank the driver when you get off the bus, and most of the Irish (and tourists) do so.
    Your options: [ you have to pay the exact fare ] [ you should thank the driver when you get off ] [ you have to signal (i.e. wave) for the bus to stop, even if only one line is serving the stop you're waiting at ] [ all of these ]
  From Quiz: A Tourist In Dublin
37 What is the name of the river that flows through the centre of Dublin?
Answer: Liffey

The Liffey was originally a very wide and shallow river until its bank were narrowed and raised so ships could pass.
  From Quiz: Dublin, Ireland
38 A beautiful area of County Galway is known for its breathtaking scenery and unique landscape. What is the name of this western region?
Answer: Connemara

Connemara is, in my opinion, the most beautiful place in Ireland. It is a wild, mountainous region with many lakes. Animals graze freely, and you are likely to come across some stray sheep on your journeys! There are many small, old-style Irish villages and it is a great place to come if you want to relax! Most people here speak Irish and it is known as a Gaeltacht area.
  From Quiz: Galway - My Favourite Irish County!
39 How many counties are in the province of Ulster? (Including counties both North and South of the border - Ulster is not Northern Ireland, Northern Ireland is in Ulster)
Answer: 9

Everyone thinks that Ulster is only Northern Ireland, but the counties of Donegal, Cavan and Monaghan were left out when they were partitioning Ireland in the 1920's
  From Quiz: Failte go hEireann
40 How many counties are in the Republic of Ireland?
Answer: 26

The island of Ireland has a total of 32 counties of which 26 are in the Republic of Ireland..
  From Quiz: Geography of Ireland
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Ireland Quizzes