FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers
photo of  Ruth

90 Ruth Bible Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Ruth Bible? This category is for trivia questions and answers related to Ruth Bible (Religion). Each one is filled with fun facts and interesting information. There are 87 questions in this immediate directory. Last updated Apr 15 2024.
Related Questions & Answers:   Exodus   
Pages: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
1 What was the name of Naomi's husband who died, according to Ruth 1:2 of the King James Version?
Answer: Elimelech

Naomi also had two sons who died. Their names were Mahlon and Chilion. Elimelech's name means "God is King".

Question submitted by Ilona_Ritter
  From Quiz: Let's Not Be Ruthless!
2 Ruth was from the land of Moab. What was the name of her mother-in-law, the Hebrew woman who had moved to Moab with her husband and two sons from Bethlehem?
Answer: Naomi

Her name was Naomi, and she had moved to Moab from Bethlehem with her husband Elimelek because of a famine, per Ruth 1:1-2 [New International Version, henceforth NIV].

"In the days when the judges ruled, there was a famine in the land. So a man from Bethlehem in Judah, together with his wife and two sons, went to live for a while in the country of Moab. The man's name was Elimelek, his wife's name was Naomi, and the names of his two sons were Mahlon and Kilion. They were Ephrathites from Bethlehem, Judah. And they went to Moab and lived there."

Naomi means pleasant. Naomi did take the name "Mara" later after returning to Bethlehem. Mara means "bitter". Orpah was Naomi's other daughter-in-law, and Eve is the name of the first woman.
  From Quiz: I Need A Good Woman Bad!
3 Where did Naomi's husband come from?
Answer: Bethlehem

In Ruth 1:1 we are told that Elimelech was a man of Bethlehem. When Naomi returned to Judah, it was to Bethlehem, where some land still remained which was part of Elimelech's estate.
  From Quiz: BBB Bible Series: Ruth
4 Who was Naomi's husband?
Answer: Elimelech

Ruth 1:2 states, "And the name of the man was Elimelech, and the name of his wife Naomi." Elimelech's name means "my God is king" which shows his deep commitment to the God of Israel.
  From Quiz: Ruth's Story
5 Who is Ruth's mother-in-law?
Answer: Naomi

"Now it came to pass in the days when the judges ruled, that there was a famine in the land. And a certain man of Bethlehemjudah went to sojourn in the country of Moab, he, and his wife, and his two sons. And the name of the man was Elimelech, and the name of his wife Naomi, and the name of his two sons Mahlon and Chilion, Ephrathites of Bethlehemjudah. And they came into the country of Moab, and continued there. And Elimelech Naomi's husband died; and she was left, and her two sons. And they took them wives of the women of Moab; the name of the one was Orpah, and the name of the other Ruth: and they dwelled there about ten years." (Ruth 1:1-4) Naomi was a very loving mother-in-law. We learn throughout the entire book of Ruth that she was the one who stayed loyal to Naomi. Orpah had left her to do her own thing, but Ruth was there through everything. Ruth was without a doubt a woman of integrity.
  From Quiz: The Book of Ruth
6 When does the book of Ruth take place?
Answer: At the time of the Judges

"Now it came to pass in the days when the judges ruled..." (Ruth 1:1). The Book of Ruth was probably at one time an appendix to the Book of Judges. It follows Judges in the modern Bible canon, and is like a ray of fresh light after the dark periods depicted in the prior book, showing that even in the midst of horror, the simple love story can be acted out.
  From Quiz: Ruth: A Touching Love Story
7 This man was the husband of Naomi.
Answer: Who was Elimelech?

Ruth 1:2. Elimelech took his family out of the land of Israel due to a famine. They traveled to Moab and Elimelech died there along with his two sons, Chilion and Mahlon
    Your options: [ Who was Elimelech? ] [ Who was Mahlon? ] [ Who was Chilion? ] [ Who was Abimilech? ]
  From Quiz: Ruth Jeopardy
8 Who is widely believed to have authored the Book of Ruth?
Answer: Samuel

Samuel is believed to be the author although it could have been penned later by an unknown author.
  From Quiz: A Journey Through The Book Of Ruth
9 What nationality is Ruth?
Answer: Moabite

Ruth 1:22 The Moabites were descendants of Lot's son (Moab). It was located on the East coast of the Dead Sea, just south of the land occupied by the tribe of Reuben.
  From Quiz: The Biblical Story of Ruth
10 Ruth was a native of Moab, the country where she met and married one of the sons in an immigrant family which had come into Moab from Israel. Why had that family found it necessary to migrate to Moab?
Answer: A famine in Israel

The writer of Ruth outlines the reason in the first sentence of the book: "Now there came a time of famine while judges were ruling in the land of Israel" (Ruth 1:1, International Standard Version).


Question submitted by Watchkeeper
    Your options: [ A famine in Israel ] [ An earthquake which had demolished their village ] [ A devastating plague of locusts ] [ An invading Egyptian army ]
  From Quiz: Let's Not Be Ruthless!
Pages: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9

The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Ruth Bible Quizzes