FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ruths Story
Quiz about Ruths Story

Ruth's Story Trivia Quiz


Ruth holds an important place in Israelite history because she became an ancestress of King David. See if you can answer these KJV-based questions from Ruth's story.

A multiple-choice quiz by unterkircher. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Ruth

Author
unterkircher
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
317,225
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1356
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 102 (10/10), andi04 (8/10), Guest 185 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was Naomi's husband? Hint


Question 2 of 10
2. What members of Naomi's family had died? Hint


Question 3 of 10
3. Naomi and her daughter-in-law Ruth were returning from what country? Hint


Question 4 of 10
4. In the KJV, Ruth said to Naomi, "____________ me not to leave thee." Hint


Question 5 of 10
5. What was the name of Naomi's daughter-in-law who left Naomi and returned to her own people? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following did Ruth NOT say to Naomi? Hint


Question 7 of 10
7. Naomi said, "Call me not Naomi, call me Mara: for the Almighty hath dealt very ____________ with me." Which word completes the quote from the King James Version? Hint


Question 8 of 10
8. Boaz was a/an ___________ of Naomi's husband. Hint


Question 9 of 10
9. According to the phrasing of the King James Version, Ruth gleaned about an _________ of barley. Hint


Question 10 of 10
10. Boaz married Ruth, and later they had a son named what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 21 2024 : Guest 102: 10/10
Jun 18 2024 : andi04: 8/10
Jun 16 2024 : Guest 185: 7/10
Jun 06 2024 : Michelleimani: 6/10
Jun 04 2024 : Guest 173: 10/10
May 25 2024 : Guest 173: 10/10
May 24 2024 : Guest 72: 8/10
May 14 2024 : Guest 102: 8/10
May 13 2024 : angelia1973: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was Naomi's husband?

Answer: Elimelech

Ruth 1:2 states, "And the name of the man was Elimelech, and the name of his wife Naomi." Elimelech's name means "my God is king" which shows his deep commitment to the God of Israel.
2. What members of Naomi's family had died?

Answer: her husband and her two sons

Ruth 1:3 states, "And Elimelech Naomi's husband died. The death of the two sons is recorded in verse 5. No reason for the deaths of Naomi's family members is recorded in the Book of Ruth.
3. Naomi and her daughter-in-law Ruth were returning from what country?

Answer: Moab

According to 1:6, Naomi and her daughters-in-law were preparing to return to the land of Judah from Moab. Naomi and her husband Elimelech had left their home in Bethlehem, Judah and went to Moab because of a famine. They intended to live temporarily in Moab until the famine passed.
4. In the KJV, Ruth said to Naomi, "____________ me not to leave thee."

Answer: Entreat

Chapter 1, verses 8-16 record how Naomi encouraged her two daughters-in-law to return to their own people and remarry. After Naomi's second plea, Orpah left, but Ruth stayed. It was after Naomi's third plea to Ruth that Ruth answered with this well-known Bible passage.
5. What was the name of Naomi's daughter-in-law who left Naomi and returned to her own people?

Answer: Orpah

Orpah is identified as one of Naomi's daughters-in-law in verse 4 of chapter 1. Her name means "stubborn." She was the widow of Naomi's son Chilion.
6. Which of the following did Ruth NOT say to Naomi?

Answer: "where thou laboreth, I will labor"

This famous passage, spoken by Ruth in Chapter 1, verses 16 and 17 is used in the song "Whither Thou Goest" that was sung in weddings in the 1960s.
7. Naomi said, "Call me not Naomi, call me Mara: for the Almighty hath dealt very ____________ with me." Which word completes the quote from the King James Version?

Answer: bitterly

Mara means "bitter." Because of the deaths of her husband and two sons, she had lost hope, saying in verse 13 of chapter 1, "the hand of the Lord is gone out against me."
8. Boaz was a/an ___________ of Naomi's husband.

Answer: kinsman

In chapter 2, verse 1, Boaz is identified as a relative of the family and is described as a "man of wealth." His name means "in him is strength."
9. According to the phrasing of the King James Version, Ruth gleaned about an _________ of barley.

Answer: ephah

An ephah, found in 2:17, weighs about thirty to forty pounds, and some sources measure it around 1.1 bushel; others at .65 bushel. A mattock, mentioned in Isaiah 7:25, was a tool for digging and hoeing. Niter (nitre), as used in Jeremiah 2:22, is carbonate of soda.
10. Boaz married Ruth, and later they had a son named what?

Answer: Obed

Obed's birth is recorded in 4:13. Obed was the father of Jesse who was the father of (King) David, making Boaz and Ruth the great-grandparents of David.
Source: Author unterkircher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us