Trivia Questions and Answers
photo of   Baltimore Ravens

90 Baltimore Ravens Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Baltimore Ravens? This category is for trivia questions and answers related to Baltimore Ravens (Sports). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   NFL Teams    Pittsburgh Steelers    New York Giants    Minnesota Vikings    Green Bay Packers    Dallas Cowboys    Washington Redskins    Baltimore Orioles    Maryland (U.S. States & Cities)  
1 What was the first year for the Baltimore Ravens in the NFL?
Answer: 1996

Cleveland Browns owner Art Modell moved the franchise to Baltimore in 1996. After legal suits were settled, he was forced to leave the Browns name, colors, and history in Cleveland so that a Cleveland team could be reactivated in 1999, but Modell was allowed to retain the Browns players' contracts and thus started the Baltimore club.
  From Quiz: All About the Ravens
2 Jamal Lewis has done many great things in his few years of being in the NFL. He broke the single game rushing record, and came close to breaking the single season rushing record. But do you know which year he was drafted in?
Answer: 2000

Jamal Lewis was 1 of 2 Baltimore Ravens drafted in the first round of the 2000 season. He was drafted 5th overall.
    Your options: [ 1999 ] [ 2002 ] [ 2001 ] [ 2000 ]
  From Quiz: Ravens Draft History
3 Who set a Ravens record by rushing for 227 yards in a single game, in 1998?
Answer: Priest Holmes

Holmes ran all over the Cincinnati Bengals in a 20-13 Ravens win. In 1998, Byner had retired, Morris was playing for the Chicago Bears, and Lewis was still in college at the University of Tennessee.
  From Quiz: One More Score for Baltimore!
4 During the 2001 season, Jamal Lewis was injured during the first week of practice. Who was the only other player to get injured during the first week of practice?
Answer: Leon Searcy

RB Jamal Lewis and RT Leon Searcy suffered season ending injuries in the first week of camp.
  From Quiz: Ravens History
5 In 1996, Art Modell moved his team from which city to Baltimore to become the Ravens?
Answer: Cleveland

The beloved Cleveland Browns moved to Baltimore and began playing as the Ravens in the 1996 season under head coach Tim Marchibroda. The move was a big controversy, but it died down when Cleveland got a new Browns team.
    Your options: [ Los Angeles ] [ Indianapolis ] [ Oakland ] [ Cleveland ]
  From Quiz: Baltimore's Ravens
6 In 2004, who did the Ravens original owner Art Modell sell the team to?
Answer: Steve Bisciotti

Bisciotti first bought 49% of Modell's share then in April 2004 he bought the remaining 51% of the team. Wilson, Irsay, and Kraft were all owners in 2004: Buffalo Bills - Ralph Wilson, Indianapolis Colts - Jim Irsay, and New England Patriots - Robert Kraft.
  From Quiz: All About the Ravens
7 Who was the head coach of the Ravens in 2005?
Answer: Brian Billick

Brian Billick led the Ravens to a win in Super Bowl XXXV.
  From Quiz: Baltimore Ravens
8 After winning Superbowl XXXV, the Baltimore Ravens decided to bulk up the tightend position. Who was the man they drafted to do that?
Answer: Todd Heap

Todd Heap, the rookie sensation out of Arizona State was taken with the 31st pick of the 2001 draft by the Super Bowl champs. He was taken to back up the veteran Shannon Sharpe.
  From Quiz: Ravens Draft History
9 Who was the first player ever drafted by the Ravens?
Answer: Jonathan Ogden

Offensive tackle Ogden was drafted by the team with the 4th overall pick in 1996, the Ravens first year in the league. Ray Lewis was also taken in the first round that year(26th overall). Jermaine Lewis was drafted that year in the 5th round. Jamal Lewis was the team's first round pick in 1999.
  From Quiz: One More Score for Baltimore!
10 How many rushing yards did Jamal Lewis have in the 2000 Super Bowl season?
Answer: 1364

An outstanding season for Jamal Lewis with 309 attemts and 1364 yards rushing, he averaged 4.4 yards every time he touched the ball.
  From Quiz: Ravens History
11 Who was the first player the Ravens ever drafted in their history?
Answer: Jonathan Ogden

In the 1996 draft, the Ravens had the 4th and 29th overall picks. With the 4th pick in the draft, the Ravens picked future 11-time Pro-Bowler Jonathan Ogden, an offensive lineman out of UCLA. He was a long time Raven as he retired in 2008. With the 29th pick in that draft, the Ravens selected the legendary Ray Lewis.
  From Quiz: Baltimore's Ravens
12 The Ravens' all-star left tackle in 2004 was who?
Answer: Jonathan Ogden

Jon Ogden was the Raven's first-ever draft pick in the club's history.
  From Quiz: Baltimore Ravens
13 In the 2002 season, how many Ravens made it to the Pro Bowl?
Answer: 3

Peter Boulware took at olb, and Todd Heap made it at tight end, leaving Jonathan Ogden at tackle.
  From Quiz: Ravens History
14 Under which head coach did the Ravens win Super Bowl XXXV?
Answer: Brian Billick

Brian Billick was coach of the Ravens from 1997-2007. He was a key part of pulling the Ravens together and making them a Super Bowl winning team. His regular season record with the Ravens was 80-64, while his postseason record was 5-3. After Billick was fired in 2007, the Ravens hired John Harbaugh as head coach.
    Your options: [ Tim Marchibroda ] [ Rex Ryan ] [ John Harbaugh ] [ Brian Billick ]
  From Quiz: Baltimore's Ravens
15 Who was the first head coach of the Ravens?
Answer: Ted Marchibroda

After three losing seasons, Ted Marchibroda's win-loss record was 16-31-1. Prior to taking the reins of the Ravens, Marchibroda had been head coach of both the Baltimore Colts and the Indianapolis Colts. After he was fired, Brian Billick was then hired to take over the team.
  From Quiz: All About the Ravens
16 Who was the single safety that wore the number 20 in 2005?
Answer: Ed Reed

Ed Reed set a record for the longest interception return (109 yards) in 2004.
  From Quiz: Baltimore Ravens
17 Ed Reed is learning to become the greatest safety of all-time. Playing in his first Pro Bowl in 2004, which year was he drafted?
Answer: 2002

Ed Reed was the first round pick for the Baltimore Ravens in 2002. He was picked 24th overall and came out of Miami (Florida).
    Your options: [ 2003 ] [ 2000 ] [ 2001 ] [ 2002 ]
  From Quiz: Ravens Draft History
18 Who took the job at running back when Jamal Lewis got injured, in the 2001 season?
Answer: Terry Allen

With Jamal Lewis injured, Terry Allen was called in to take his place, leading the team to its 2nd playoff appearance in a row.
  From Quiz: Ravens History
19 Which stadium opened in 1998 as a new home to the Ravens?
Answer: M&T Bank Stadium

M&T Bank Stadium is located near Orioles Stadium in Baltimore. The seats are purple like the team. It was opened in 1998 and was the first stadium opened specifically for the Ravens. Before, the Ravens would play in Memorial Stadium, same as the old Baltimore Colts. Old names for the stadium include Ravens Stadium and PSINet Stadium.
    Your options: [ Camden Yards ] [ Baltimore Field ] [ Memorial Stadium ] [ M&T Bank Stadium ]
  From Quiz: Baltimore's Ravens
20 What are the two main team colors?
Answer: Black and Purple

The Ravens add a little gold and white for trim and flair, but the main colors are black and purple. There was a logo lawsuit in the Modell era due to a copyright infringement issue. The Ravens organization lost the lawsuit and the logo that had a "B" shield was changed to a raven head with a gold "B" on it.
  From Quiz: All About the Ravens
21 Who were the first and second string cornerbacks in 2005?
Answer: Chris McAlister and Samari Rolle

These are two of the most dominating cornerbacks in the league. McAlister's only interception in 2005 resulted in a touchdown.
  From Quiz: Baltimore Ravens
22 What was the name of the player that won the Defensive Rookie of the Year Award in 1997, and was taken out of Florida State with the Ravens' first round pick in 1997?
Answer: Peter Boulware

Peter Boulware exchanged his Seminole for a Raven jersey, when he was drafted in the first round by Baltimore in 1997, and he finished a great rookie season off with the Defensive Rookie of the Year Award. He racked up 58 tackles with 11.5 sacks.
  From Quiz: Ravens Draft History
23 What team was the Ravens playing against, when Chris McAlister broke the record for the longest play in NFL history?
Answer: Denver Broncos

Chris McAlister broke the record with a bad field goal attempt by Jason Elam, he was paved the way by the blocking of Ray Lewis.
  From Quiz: Ravens History
24 What was the first stadium that the Ravens called home?
Answer: Memorial Stadium

The Ravens have called only two stadiums home through the 2007 season. First, the Memorial Stadium for a couple of seasons, then the M&T Bank Stadium.
  From Quiz: All About the Ravens
25 Who ran for 2066 yards in 2003?
Answer: Jamal Lewis

Jamal Lewis ran for 2066 yards in 2003 which was second on the all-time list behind Eric Dickerson (2105) at the time.
  From Quiz: Baltimore Ravens
26 In 2001, the Ravens beat what team in one of the AFC Wildcard games?
Answer: Miami Dolphins

The Ravens beat the Dolphins in Miami 20-3, then lost in the divisional playoffs to the Steelers, 27-10.
  From Quiz: One More Score for Baltimore!
27 Who was picked 206 in the 2002 NFL draft by the Ravens?
Answer: Javin Hunter

Javin was taken in the sixth round, 206th overall.
  From Quiz: Ravens History
28 What was the first Super Bowl Championship for the Ravens?
Answer: XXXV

The championship game was played in Tampa, Florida on January 28, 2001, where the Ravens beat the NY Giants, 34-7.
  From Quiz: All About the Ravens
29 Who was Baltimore's return specialist in 2005?
Answer: B.J. Sams

B.J. Sams set a franchise record for most combined return yards in a season (1,826 yards).
  From Quiz: Baltimore Ravens
30 In 1999, the Baltimore Ravens chose Chris McAlister with their first round pick. The year before they chose a cornerback also in the first round. Who was he?
Answer: Duane Starks

Duane Starks was drafted by the Baltimore Ravens in the first round of the 1998 draft, but left the Ravens after there Super Bowl XXXV win. He later played for the Arizona Cardinals.
  From Quiz: Ravens Draft History
31 Where did Ravens linebacker Ray Lewis attend college?
Answer: Miami(FL)

Lewis was a Hurricane in more ways than one.
  From Quiz: One More Score for Baltimore!
32 What team did the Baltimore Ravens, originate from?
Answer: Cleveland Browns

Art Modell decided to move his franchise to a winning city BALTIMORE.
  From Quiz: Ravens History
33 Which Raven player was the Super Bowl MVP of the team's first championship win?
Answer: Ray Lewis, LB

Ray Lewis was the first linebacker to win Super Bowl MVP since 1971. Because of a legal controversy involving stabbings, murder, and obstruction of justice, when Ray won the MVP award, he did not get to reap the endorsement benefits that go along with it. He also didn't get the trip to Disney. His teammate, quarterback Trent Dilfer, was awarded the trip to Disneyland. Ray was drafted in the first round by the Ravens out of the University of Miami in the Ravens inaugural season.
    Your options: [ Ray Lewis, LB ] [ Trent Dilfer, QB ] [ Jamal Lewis, RB ] [ Priest Holmes, RB ]
  From Quiz: All About the Ravens
34 Ray Lewis attended which Florida University?
Answer: University of Miami

Ray Lewis was on the All-American team in his senior year while playing for the Miami Hurricanes.
    Your options: [ Southern Florida University ] [ University of Miami ] [ Florida State ] [ University of Florida ]
  From Quiz: Baltimore Ravens
35 The Baltimore Ravens' very first draft ever was a great one. Who did the Ravens chose out of Miami (Florida) in the first round with the 26th overall pick?
Answer: Ray Lewis

Ray Lewis could be known as one of the best middle linebackers that ever played the game. He was drafted #26 in the first round of the 1996 draft. Ray Lewis was only drafted behind one another Raven, and that was offensive tackle Jonathan Ogden.
  From Quiz: Ravens Draft History
36 What player wore #7 for the Ravens in the 2002 season?
Answer: Chris Redman

Chris Redman wore the #7 and was sidelined because of injury in the 2002 season.
  From Quiz: Ravens History
37 The Ravens had a disappointing season in 2007, when they lost to which winless team, giving them their first win of the season?
Answer: Miami Dolphins

It was a disappointing season indeed. The Ravens went 5-11, losing to the Miami Dolphins in a crushing overtime defeat. Things weren't going well for the Ravens, and they fired their long time head coach Brian Billick.
    Your options: [ Detroit Lions ] [ Oakland Raiders ] [ Cleveland Browns ] [ Miami Dolphins ]
  From Quiz: Baltimore's Ravens
38 What university did 2000 NFL draft pick Jamal Lewis attend?
Answer: University of Tennessee

Jamal was the fifth overall pick in the 2000 draft. The Ravens drafted him in the running back position and he didn't prover them wrong. He rushed for over 1000 yards in his rookie season with the Ravens.
  From Quiz: All About the Ravens
39 Who was the primary tight end for the Ravens in 2005?
Answer: Todd Heap

Todd Heap led the Ravens in receptions in 2004 (82).
  From Quiz: Baltimore Ravens
40 Chris Redman was taken out of Louisville in the 2000 draft by the Baltimore Ravens. Which round was he choosen in?
Answer: 3rd

Born July 7, 1977, (Weird) and drafted 75th overall in the 3rd round of the 2000 draft. Chris Redman was given the starting job for the Ravens in 2002.
    Your options: [ 1st ] [ 4th ] [ 2nd ] [ 3rd ]
  From Quiz: Ravens Draft History
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Baltimore Ravens Quizzes