FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pretty Much All You Need To Know
Quiz about Pretty Much All You Need To Know

Pretty Much All You Need To Know Quiz


Welcome to a musical whodunit. It comes to you courtesy of an author challenge by kyleisalive, with a cast of characters from four decades of rock music. Pretty much all you need to know to crack the case is contained in these questions. Happy sleuthing!

A multiple-choice quiz by glendathecat. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Whodunits

Author
glendathecat
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,594
Updated
Jan 09 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
674
- -
Question 1 of 10
1. You're carrying out a cold case review, trying to establish just who was responsible for the unsolved murder of Sheriff John Brown's deputy. Bob Marley has admitted to the murder of Sheriff Brown but was adamant that he "didn't shoot no deputy (oh, no-oh), oh no! oh! (Oo-oo-ooh)" But if Marley hadn't shot Deputy Gary then who had? All you know is that this is the work of the Pretty Gang, a bunch of musicians that just can't help including the word "pretty" in their lyrics. Your assistant suggests you pull in Tom Pretty and the Heartbreakers but you know that ... Hint


Question 2 of 10
2. You sit down to read through transcripts of interviews conducted with members of the Pretty Gang. First up is David Bowie aka David Jones. The suspect denies all knowledge of the incident claiming that he couldn't have committed the murder because "at the time I was too busy being Ziggy". Bowie did, though, suggest that it might have been his then wife, Angie.

Which song, from the album "Hunky Dory", was Bowie's entrée into the Pretty Gang?
Hint


Question 3 of 10
3. The next transcript features English punk rocker Johnny Rotten aka John Lydon. Rotten, singer with the band "Sex Pistols", claimed that he had never been to America before touring with the band in 1978. He maintained that he could not, therefore, have committed the murder because "at the time I was in another land!"

Which Sex Pistols hit features the word "Pretty"?
Hint


Question 4 of 10
4. You turn to the next interview. Its subject is Manfred Mann aka Manfred Sepse Lubowitz, the classically trained focus of the groups Manfred Mann and Manfred Mann's Earth Band. Mann admitted that:
"I have mixed emotions. I never liked the deputy but his death brought me neither joy nor satisfaction."

Which pretty bird gave Manfred Mann a worldwide hit in 1966?
Hint


Question 5 of 10
5. When you see the word Noodles, you assume that the menu for a Chinese restaurant has been put on the file by mistake. It turns out, however, to be the name of a member of American punk band, the Offspring. Suspicious, you reflect, that none of these people ever seems to use their real name. The color blind Noodles refused to confess to the crime but did admit that:
"I was in the band because, in the beginning, I was the only one old enough to buy alcohol. Even then, though, you can't always get what you want".

Which song did the Offspring lay down to gain admittance to the gang?
Hint


Question 6 of 10
6. Next, your eye rests upon an interview with Mick Jagger of the Rolling Stones. The suspect has previous form. In 1985, he was arrested for disorderly behaviour whilst dancing in the street with fellow gang member David Bowie. Unfortunately, the transcript doesn't add too much more as Jagger had remained tight lipped (with outstretched tongue) during his interview.

Which Rolling Stones song features the lyric, "Oh little sister, pretty, pretty, pretty, pretty, girl. You're a pretty, pretty, pretty, pretty, pretty, pretty girl, pretty, pretty; such a pretty, pretty, pretty girl"?
Hint


Question 7 of 10
7. The interview that follows is with Richard and Tim Butler from English rock band, the Psychedelic Furs. When first arrested, Tim had been asked whether he wanted to make a statement against his brother. He had not been happy, stating, "Why, man? What's Richard supposed to have done?"

Which of these John Hughes movies takes its title from a Psychedelic Furs song?
Hint


Question 8 of 10
8. Next up is an interview featuring one time US presidential candidate Joe Walsh. You note that this ne'er-do-well has been not just in the Pretty Gang but also in the James Gang as well. He admits to having known Deputy Gary but maintains that "the last time I saw him was about a year before his death".

Walsh had achieved membership of the Pretty Gang after recording "Pretty Maids All in a Row" with the Eagles, on which of these classic albums?
Hint


Question 9 of 10
9. The final interview is with American singer, Roy Orbison. When asked whether he had shot Deputy Gary, Orbison had laughed and pointed to his chronically poor eyesight. "If I tried to shoot you," he replied, "I'd only miss you."

Which of these songs was a hit for Orbison in 1964?
Hint


Question 10 of 10
10. It's been a long haul but, suddenly, a GLIMMER, nay, a FLASH of realisation HITS you between the eyes. You've identified the killer of Deputy Gary. Who are you going to finger?

Answer: (Two Words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : Guest 175: 5/10
Mar 07 2024 : Mikeytrout44: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You're carrying out a cold case review, trying to establish just who was responsible for the unsolved murder of Sheriff John Brown's deputy. Bob Marley has admitted to the murder of Sheriff Brown but was adamant that he "didn't shoot no deputy (oh, no-oh), oh no! oh! (Oo-oo-ooh)" But if Marley hadn't shot Deputy Gary then who had? All you know is that this is the work of the Pretty Gang, a bunch of musicians that just can't help including the word "pretty" in their lyrics. Your assistant suggests you pull in Tom Pretty and the Heartbreakers but you know that ...

Answer: He is just meaning Petty

Tom Petty and the Heartbreakers came together in 1976 around the axis of Petty, Mike Campbell, and Benmont Tench and their eponymous debut album was released in November of that year. More successful in their native USA than in the UK, they hit the top ten of the Billboard Hot 100 in 1979 with "Don't Do Me Like That" and again, in 1989, with "Free Fallin'".

Bob Marley's original version of "I Shot the Sheriff" appeared on the Wailers' 1973 album, "Wailin'". A cover by Eric Clapton topped the Billboard Hot 100 the following year and reached number 9 in the UK.
2. You sit down to read through transcripts of interviews conducted with members of the Pretty Gang. First up is David Bowie aka David Jones. The suspect denies all knowledge of the incident claiming that he couldn't have committed the murder because "at the time I was too busy being Ziggy". Bowie did, though, suggest that it might have been his then wife, Angie. Which song, from the album "Hunky Dory", was Bowie's entrée into the Pretty Gang?

Answer: Oh! You Pretty Things

Bowie "borrowed" his name from Jim Bowie (of Alamo fame) to avoid confusion with Davey Jones of the Monkees. He also created the character of Ziggy Stardust for the 1972 album, "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars". "Hunky Dory", from 1971, was his previous album release.

Although Bowie never released "Oh! You Pretty Things" as a single, it did reach number 12 in the UK when covered by Herman's Hermits' Peter Noone.
3. The next transcript features English punk rocker Johnny Rotten aka John Lydon. Rotten, singer with the band "Sex Pistols", claimed that he had never been to America before touring with the band in 1978. He maintained that he could not, therefore, have committed the murder because "at the time I was in another land!" Which Sex Pistols hit features the word "Pretty"?

Answer: Pretty Vacant

The Sex Pistols - formed around an original line-up of Lydon, Steve Jones, Paul Cook and Glen Matlock - were a figurehead for the mid-1970s punk scene in the UK. "Pretty Vacant" reached number 6 in the UK in 1977 and was the follow-up to the infamous "God Save the Queen", released to coincide with the celebration of Queen Elizabeth's silver jubilee.

The nickname "rotten" came from Lydon's dental problems.
4. You turn to the next interview. Its subject is Manfred Mann aka Manfred Sepse Lubowitz, the classically trained focus of the groups Manfred Mann and Manfred Mann's Earth Band. Mann admitted that: "I have mixed emotions. I never liked the deputy but his death brought me neither joy nor satisfaction." Which pretty bird gave Manfred Mann a worldwide hit in 1966?

Answer: Flamingo

"Pretty Flamingo" was one of three number ones that Manfred Mann enjoyed in the UK, the others being "Do Wah Diddy Diddy" - also their only chart-topper on the Billboard Hot 100 - and the Bob Dylan penned, "Mighty Quinn".

The question also alludes to "Joybringer", a hit for Manfred Mann's Earth Band in 1973, which took its musical inspiration from Gustav Holst's "Planets Suite".
5. When you see the word Noodles, you assume that the menu for a Chinese restaurant has been put on the file by mistake. It turns out, however, to be the name of a member of American punk band, the Offspring. Suspicious, you reflect, that none of these people ever seems to use their real name. The color blind Noodles refused to confess to the crime but did admit that: "I was in the band because, in the beginning, I was the only one old enough to buy alcohol. Even then, though, you can't always get what you want". Which song did the Offspring lay down to gain admittance to the gang?

Answer: Pretty Fly (For a White Guy)

The Offspring was formed as a high school band in 1984, with the name "Manic Subsidal", before changing to the present name a year later. Noodles aka Kevin Wasserman was the school janitor. "Pretty Fly (For a White Guy)" topped the UK charts in 1998, whilst reaching number 53 on the Billboard Hot 100.
6. Next, your eye rests upon an interview with Mick Jagger of the Rolling Stones. The suspect has previous form. In 1985, he was arrested for disorderly behaviour whilst dancing in the street with fellow gang member David Bowie. Unfortunately, the transcript doesn't add too much more as Jagger had remained tight lipped (with outstretched tongue) during his interview. Which Rolling Stones song features the lyric, "Oh little sister, pretty, pretty, pretty, pretty, girl. You're a pretty, pretty, pretty, pretty, pretty, pretty girl, pretty, pretty; such a pretty, pretty, pretty girl"?

Answer: Beast of Burden

"Beast of Burden", taken from the "Some Girls" album, reached number 8 on the Billboard Hot 100 in 1978. "Dancing in the Street" was recorded by Jagger and Bowie in 1985 as part of the Live Aid fundraising campaign. It reached number 1 in the UK and number 7 on the Billboard Hot 100.

Mention of lips with an outstretched tongue is a reference to the Stones' famous logo. This was created by John Pasche in 1970. In 2008, the original artwork for the logo was purchased at auction by London's Victoria and Albert museum.
7. The interview that follows is with Richard and Tim Butler from English rock band, the Psychedelic Furs. When first arrested, Tim had been asked whether he wanted to make a statement against his brother. He had not been happy, stating, "Why, man? What's Richard supposed to have done?" Which of these John Hughes movies takes its title from a Psychedelic Furs song?

Answer: Pretty in Pink

"Pretty in Pink" originally appeared on the band's 1981 album "Talk Talk Talk". At that time it reached number 43 in the UK charts but rose to number 18 (and to number 41 on the Billboard Hot 100) after the movie's release in 1986.
8. Next up is an interview featuring one time US presidential candidate Joe Walsh. You note that this ne'er-do-well has been not just in the Pretty Gang but also in the James Gang as well. He admits to having known Deputy Gary but maintains that "the last time I saw him was about a year before his death". Walsh had achieved membership of the Pretty Gang after recording "Pretty Maids All in a Row" with the Eagles, on which of these classic albums?

Answer: Hotel California

Walsh was a member of the James Gang from 1968 to 1971.

He joined the Eagles in 1976 as a replacement for Bernie Leadon, and "Hotel California" was released at the end of that same year. Walsh's not entirely serious campaign for the presidency came in 1980. He also ran for the vice presidency in 1992.
9. The final interview is with American singer, Roy Orbison. When asked whether he had shot Deputy Gary, Orbison had laughed and pointed to his chronically poor eyesight. "If I tried to shoot you," he replied, "I'd only miss you." Which of these songs was a hit for Orbison in 1964?

Answer: Oh, Pretty Woman

Orbison's poor eyesight was a genetic disposition. "Oh, Pretty Woman" topped the charts in the UK, on the Billboard Hot 100 and in many other countries.
10. It's been a long haul but, suddenly, a GLIMMER, nay, a FLASH of realisation HITS you between the eyes. You've identified the killer of Deputy Gary. Who are you going to finger?

Answer: Mick Jagger

There is honor among thieves and you can't expect them to give you the killer's name on a plate. But they have each given up his identity by using the titles of Rolling Stones hit singles in their interviews. If you look back, you should find "Angie", "In Another Land", "Mixed Emotions", "Satisfaction", "You Can't Always Get What You Want", "Happy", "The Last Time" and "Miss You". Tim Butler, in Qn. 7, uses the names of other members of the Stones, "Why, man? (Wyman) What's (Watts) Richard s- (Richards) -upposed to have done?"

Finally, Qn. 10 makes reference to the words "glimmer" (Jagger and Richards chose to name themselves the Glimmer Twins as a writing partnership) and "flash" (after the song "Jumping Jack Flash"), as well as imprinting the word HITS on your mind.
Source: Author glendathecat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us