FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Scottish Bits and Bobs
Quiz about Scottish Bits and Bobs

Scottish 'Bits and Bobs' Trivia Quiz


A very easy quiz for anyone living in Scotland.

A multiple-choice quiz by Bridie. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed UK
  8. »
  9. Mixed Scotland

Author
Bridie
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
62,196
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3849
Last 3 plays: Guest 86 (6/10), Guest 87 (6/10), Guest 86 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who is Scotland's National Bard? Hint


Question 2 of 10
2. Who wrote 'Dr Jekyll and Mr Hyde'? Hint


Question 3 of 10
3. In which Scottish city are the Beano and Dandy comics published? Hint


Question 4 of 10
4. Which Scottish town is known as The Lang Toon? Hint


Question 5 of 10
5. Who lives at number 10 Glebe Street? Hint


Question 6 of 10
6. Which is the fastest flowing river in Scotland? Hint


Question 7 of 10
7. Who wrote 'The Thirty Nine Steps'? Hint


Question 8 of 10
8. Which saint brought Christianity to the North of Scotland? Hint


Question 9 of 10
9. In which Scottish town was Andrew Carnegie, who became a millionaire in America, born? Hint


Question 10 of 10
10. On which date is The Auld New Year celebrated in some northern areas of Scotland? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 31 2024 : Guest 86: 6/10
Mar 26 2024 : Guest 87: 6/10
Mar 23 2024 : Guest 86: 2/10
Mar 22 2024 : Guest 31: 6/10
Mar 18 2024 : Guest 2: 10/10
Feb 23 2024 : Guest 80: 9/10
Feb 19 2024 : CdnScot: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is Scotland's National Bard?

Answer: Robert Burns

I think you all will get this one correct. Burns is famous throughout the world.
2. Who wrote 'Dr Jekyll and Mr Hyde'?

Answer: Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson wrote for both adults and children. He ended his days on the island of Samoa where he was known as 'Tusitala' which means teller of tales.
3. In which Scottish city are the Beano and Dandy comics published?

Answer: Dundee

A life-sized statue of 'Desperate Dan' has been commissioned for the city.
4. Which Scottish town is known as The Lang Toon?

Answer: Kirkcaldy

In its hey-dey Kirkcaldy was famous for the manufacture of linoleum. It now houses the Adam Smith Institute (named after the author of 'The Wealth of Nations').
5. Who lives at number 10 Glebe Street?

Answer: The Broons

'The Broons' was first published in 'The Sunday Post' in the thirties. They were supposed to represent a typical Glasgow family. They still bring a smile to many faces today.
6. Which is the fastest flowing river in Scotland?

Answer: Spey

7. Who wrote 'The Thirty Nine Steps'?

Answer: Lord Tweedsmuir

Lord Tweedsmuir was in fact John Buchan who wrote this classic tale. Also worth a read is 'Prester John' from the same pen.
8. Which saint brought Christianity to the North of Scotland?

Answer: St. Columba

St. Columba came to mainland Scotland bringing Christianity to the Pictish tribes. His monastery on Iona is still visited today by Christians from all over the world.
9. In which Scottish town was Andrew Carnegie, who became a millionaire in America, born?

Answer: Dunfermline

Perhaps one of the greatest philanthropists the world has known. Carnegie did not forget the land of his birth or his humble roots.
10. On which date is The Auld New Year celebrated in some northern areas of Scotland?

Answer: 12th January

In the northwest of Scotland the New Year is celebrated on the 12th January. This means we can celebrate New Year twice!
Source: Author Bridie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us