FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Scottish Variety
Quiz about Scottish Variety

Scottish Variety Trivia Quiz


A brief trivia quiz covering a variety of Scottish subjects. Enjoy!

A multiple-choice quiz by albajim. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed UK
  8. »
  9. Mixed Scotland

Author
albajim
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
331,755
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
619
Last 3 plays: Guest 86 (6/10), Guest 2 (9/10), Guest 80 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What did the city of Dundee have before the rest of Scotland? Hint


Question 2 of 10
2. Which castle is pictured on a Royal Bank of Scotland twenty pound note? Hint


Question 3 of 10
3. In Dunmore Park, Stirlingshire, there is an 18th century, 16-foot high building in the shape of what? Hint


Question 4 of 10
4. Which Scottish island is known as The Queen of the Hebrides? Hint


Question 5 of 10
5. What is Scotland's longest river? Hint


Question 6 of 10
6. The Burrell Collection is housed in which Scottish town or city? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these Scottish towns is most famous for black pudding? Hint


Question 8 of 10
8. Brodie Castle is near which town? Hint


Question 9 of 10
9. Which Scottish city has given its name to a fruit cake? Hint


Question 10 of 10
10. Where was the scene of the final battle between the Jacobite armies and the British government troops? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 31 2024 : Guest 86: 6/10
Mar 18 2024 : Guest 2: 9/10
Feb 24 2024 : Guest 80: 9/10
Feb 19 2024 : CdnScot: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What did the city of Dundee have before the rest of Scotland?

Answer: A McDonald's restaurant

There are now very few towns or cities in Scotland that don't have a McDonald's in either the town centres or in retail parks. McDonald's opened in Dundee in 1987.
2. Which castle is pictured on a Royal Bank of Scotland twenty pound note?

Answer: Brodick Castle

Brodick Castle is situated on the beautiful Island of Arran. Dunvegan Castle is on the Isle of Skye, and the other choices speak for themselves.
3. In Dunmore Park, Stirlingshire, there is an 18th century, 16-foot high building in the shape of what?

Answer: Pineapple

The Pineapple is about a mile from the small village of Airth. It was built by the 4th Earl of Dunmore, John Murray, in 1761 as a birthday present for his wife Susan, in the form of a pavilion from which to view the walled gardens of Dunmore Park.
4. Which Scottish island is known as The Queen of the Hebrides?

Answer: Islay

A lovely island west of Scotland, it is famous the world over for its whisky. It has an area of 239 sq mi.
5. What is Scotland's longest river?

Answer: Tay

The River Tay is Scotland's longest river at 120 miles long. It rises in the highlands and enters the sea at the Firth of Tay, just south of the city of Dundee.
6. The Burrell Collection is housed in which Scottish town or city?

Answer: Glasgow

The Burrell Collection is an art collection found in Pollock Park, Glasgow. The art collection was compiled by Sir William Burrell, who gave it to Glasgow in 1944.
7. Which of these Scottish towns is most famous for black pudding?

Answer: Stornoway

Stornoway black pudding is exported all over Europe, and is said by many to be the best. The main ingredients of the pudding are blood, oats, spices, and vegetable fat.
8. Brodie Castle is near which town?

Answer: Forres

Brodie Castle is a 16th century tower house. It was home to the Brodie family until the 20th century. The castle was later owned by the National Trust of Scotland.
9. Which Scottish city has given its name to a fruit cake?

Answer: Dundee

Dundee Fruit Cake is thought to have originated in the 19th century. The recipe is widely known and the pudding is eaten all over the world.
10. Where was the scene of the final battle between the Jacobite armies and the British government troops?

Answer: Culloden

A well-visited site even today is Culloden Battlefield, on the outskirts of Inverness' moors. This site is where Bonnie Prince Charlie was finally defeated by the government troops in 1745. Charles survived and fled eventually to France.
Source: Author albajim

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us