FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Down to Earth
Quiz about Down to Earth

Down to Earth Trivia Quiz


Get this down: match the "down" expression to its meaning.

A matching quiz by Joepetz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Idioms and Proverbs
  8. »
  9. Idioms with a Common Word

Author
Joepetz
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
412,354
Updated
Apr 13 23
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
580
Last 3 plays: lindamclean755 (8/10), Guest 136 (10/10), Guest 35 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Unpretentious, honest  
  Run down
2. Covert, quiet, secret  
  Strip down
3. To eat quickly  
  Jot down
4. Cool off, slow down, shut down  
  Smack down
5. Exhausted or to make exhausted  
  Power down
6. To fall from the sky, to arrive in large numbers  
  On the down low
7. To write quickly  
  Chow down
8. To reject or defeat soundly  
  Shower down
9. To discuss the basics  
  Down to earth
10. To remove the inessentials  
  Down to brass tacks





Select each answer

1. Unpretentious, honest
2. Covert, quiet, secret
3. To eat quickly
4. Cool off, slow down, shut down
5. Exhausted or to make exhausted
6. To fall from the sky, to arrive in large numbers
7. To write quickly
8. To reject or defeat soundly
9. To discuss the basics
10. To remove the inessentials

Most Recent Scores
Jul 09 2024 : lindamclean755: 8/10
Jul 09 2024 : Guest 136: 10/10
Jul 08 2024 : Guest 35: 10/10
Jul 05 2024 : Guest 71: 10/10
Jul 05 2024 : Guest 72: 10/10
Jun 29 2024 : Guest 131: 10/10
Jun 25 2024 : Guest 76: 10/10
Jun 20 2024 : Guest 24: 4/10
Jun 18 2024 : Guest 71: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Unpretentious, honest

Answer: Down to earth

Down to Earth is an expression that means to be honest and not put on airs. In addition, it could mean to be grounded in reality.
2. Covert, quiet, secret

Answer: On the down low

On the down low is an expression that means something is kept quiet, secret or not openly discussed. The phrase originated in the 1990s in the United States.
3. To eat quickly

Answer: Chow down

To chow down means to eat food quickly and without restraint. The phrase is believed to have originated during World War II when meal time was known as chow time.
4. Cool off, slow down, shut down

Answer: Power down

To power down means either to shut down completely or slow down. It typically refers to computers or other machines but can also be used colloquially to describe living creatures.
5. Exhausted or to make exhausted

Answer: Run down

To run down means to overwork to the point of exhaustion or to be exhausted. It can also mean to knock someone over with a vehicle. As a noun, a rundown is a collected inventory of items or a review of things.
6. To fall from the sky, to arrive in large numbers

Answer: Shower down

If something literally showered down, it means it fell from the sky or from another position of height. Colloquially, to shower down means that something arrived in large numbers unexpectedly.
7. To write quickly

Answer: Jot down

There are many "down" expressions that can mean to write quickly. There is "jot down" and "scribble down". Jot down originated in the 18th century when small note pads were called jots or jotting pads.
8. To reject or defeat soundly

Answer: Smack down

As a verb, to smack down means to reject with contempt or defeat in a humiliating, decisive fashion. As a known, a smackdown is a sound defeat, typically in some kind of wrestling or grappling competition.
9. To discuss the basics

Answer: Down to brass tacks

To get down to brass tacks means to put aside unnecessary things and to discuss the most important things. The origin of the phrase comes haberdashery shops where brass takes were used to measure materially accurate, so when discussing brass tacks you were getting down to business accurately and efficiently.
10. To remove the inessentials

Answer: Strip down

Literally, to strip down means to remove the outer covering of something. Colloquially, it means to remove the inessentials and leaving just the base form of something. It can also mean to remove details from or to simplify.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #73:

Everything delightful, daring, and delectable can be found in this list, a set of quizzes all devised for the Author Lounge's seventy-third Commission, bringing authors together in March 2023 with titles starting with 'D'. Dive on in!

  1. Beat the Clock Average
  2. Blazing Paddles Average
  3. That Was NOT Supposed to Happen Average
  4. Hey! It's Squeaky New! Tough
  5. My Shoes Make News Easier
  6. He Was So Yellow-Bellied Average
  7. Sailing to the Sandwich Islands Average
  8. Screaming, This is Real, Or Is It? Average
  9. "Black and" Trivia Easier
  10. Full of Fury Easier
  11. Better Safe Than Sorry Very Easy
  12. Good Cop, Bad Cop Average

Also part of quiz list
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us