FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The 1950s Films of James Cagney  and Later
Quiz about The 1950s Films of James Cagney  and Later

The 1950s Films of James Cagney -- and Later Quiz


This is my third and final quiz about the films of James Cagney. This one mostly covers his movies of the 1950s, with a couple of later efforts thrown in.

A multiple-choice quiz by BarbaraMcI. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed A-D
  8. »
  9. C - People Themed

Author
BarbaraMcI
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
421,118
Updated
Sep 29 25
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
80
Last 3 plays: GoodVibe (3/10), Guest 38 (10/10), stephedm (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Cagney's first movie of the 1950s is the little-known "Kiss Tomorrow Goodbye", a gangster noir so violent that it was banned in Ohio. Just four months later, "The West Point Story" was released, which made great use of Cagney's dancing skills. There were two female stars; one had been his leading lady in a vastly different movie in the previous decade. Who was she, and what was the movie? Hint


Question 2 of 10
2. In "A Lion is in the Streets", Cagney plays a Southern peddler who rises in politics to run for governor of an unnamed state. At the end, he is gunned down by the widow of a man wrongly accused of murder. Who played his assassin? Hint


Question 3 of 10
3. James Cagney took a supporting role in "Mister Roberts", the 1955 film adaptation of the Tony-winning 1948 play. He plays a dictatorial Navy captain who demoralizes the crew. He cherishes one possession above all others. What is it? Hint


Question 4 of 10
4. Cagney again stars with a former leading lady in "Love Me or Leave Me", in which he plays Martin Snyder, husband of real-life singer Ruth Etting, played by Doris Day. Snyder is a gangster, but he operates a legal business as a cover. What is it? Hint


Question 5 of 10
5. "These Wilder Years" was controversial in its time. In his only performance with Barbara Stanwyck, Cagney plays a wealthy businessman who comes to Stanwyck to help him find something. What is it? Hint


Question 6 of 10
6. In 1957 Cagney played one of his biographical roles in "Man of a Thousand Faces", in which he portrayed a brilliant but tragic silent film star. Who was this star? Hint


Question 7 of 10
7. In 1959's "Shake Hands with the Devil", James Cagney's character Sean Lenihan works as a professor in a medical college, but he is under cover. What is his real post? Hint


Question 8 of 10
8. In 1960, the film "The Gallant Hours" shows James Cagney portraying a real-life military man. Who was it? Hint


Question 9 of 10
9. James Cagney's last film before a long recess was the comedy "One, Two, Three", about an American business executive trying to sell his product in West Germany in 1961, during the construction of the Berlin Wall. What is his product? Hint


Question 10 of 10
10. After a 20-year absence from the screen, James Cagney's final theatrical film was based on "Ragtime", a historical novel set in New York City at the turn of the twentieth century. He played police commissioner Rhinelander Waldo. He was reunited with a fellow star with whom he had made eight previous movies, the first almost 50 years before. Who was it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : GoodVibe: 3/10
Today : Guest 38: 10/10
Today : stephedm: 10/10
Oct 01 2025 : kstyle53: 10/10
Oct 01 2025 : gme24: 10/10
Oct 01 2025 : workisboring: 1/10
Oct 01 2025 : dukejazz: 10/10
Sep 30 2025 : Triviaballer: 7/10
Sep 30 2025 : Guest 107: 6/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cagney's first movie of the 1950s is the little-known "Kiss Tomorrow Goodbye", a gangster noir so violent that it was banned in Ohio. Just four months later, "The West Point Story" was released, which made great use of Cagney's dancing skills. There were two female stars; one had been his leading lady in a vastly different movie in the previous decade. Who was she, and what was the movie?

Answer: Virginia Mayo, "White Heat"

In "White Heat", Virginia Mayo played Verna, the sullen wife of psychopathic Cody Jarrett. Here, she plays his long-suffering girlfriend and assistant. All the others were also Cagney's past co-stars. Cagney had said that he did his best dancing in this movie.
2. In "A Lion is in the Streets", Cagney plays a Southern peddler who rises in politics to run for governor of an unnamed state. At the end, he is gunned down by the widow of a man wrongly accused of murder. Who played his assassin?

Answer: Jeanne Cagney, the actor's sister

Jeanne Cagney had a modest Hollywood career and played George M. Cohan's sister Josie in "Yankee Doodle Dandy". "A Lion is in the Streets" was almost certainly based on the life of Huey Long, but the producers denied it. The other three actresses also appeared in the movie.
3. James Cagney took a supporting role in "Mister Roberts", the 1955 film adaptation of the Tony-winning 1948 play. He plays a dictatorial Navy captain who demoralizes the crew. He cherishes one possession above all others. What is it?

Answer: A potted palm tree

Captain Morton was awarded a potted palm tree as a token of accomplishment. He waters it daily and cares for it meticulously. When Ensign Pulver, played by Jack Lemmon, is enraged at the death of his friend, he gets sick and tired of the captain's tyranny and throws the tree overboard.
4. Cagney again stars with a former leading lady in "Love Me or Leave Me", in which he plays Martin Snyder, husband of real-life singer Ruth Etting, played by Doris Day. Snyder is a gangster, but he operates a legal business as a cover. What is it?

Answer: A laundry

Snyder is a coarse man who works his way into Etting's life by helping her in show business. She isn't attracted to him but is coerced into marrying him. Cagney received his third and final Oscar nomination for Best Actor. Doris Day co-starred in "The West Point Story".
5. "These Wilder Years" was controversial in its time. In his only performance with Barbara Stanwyck, Cagney plays a wealthy businessman who comes to Stanwyck to help him find something. What is it?

Answer: His son

Stanwyck plays an orphanage director and Cagney's character pressures her to find the son he placed for adoption. She refuses, and they become engaged in a legal battle. The theme of an illegitimate child was touchy in 1956.
6. In 1957 Cagney played one of his biographical roles in "Man of a Thousand Faces", in which he portrayed a brilliant but tragic silent film star. Who was this star?

Answer: Lon Chaney

Lon Chaney was born to deaf parents and was proficient in sign language. He had an unhappy marriage and his wife's attempted suicide caused a scandal. His nickname "Man of a Thousand Faces" referred to his skill with makeup and facial prosthetics; the prevailing joke was, "Don't step on it; it might be Lon Chaney," meaning that he could masquerade as anything from a monster to a bug.
7. In 1959's "Shake Hands with the Devil", James Cagney's character Sean Lenihan works as a professor in a medical college, but he is under cover. What is his real post?

Answer: Irish Republican Army leader

Set in 1921 during the Irish War of Independence, the film finds Cagney trying to hide a man wanted for murder. His character, Sean Lenihan, leads a raid to rescue another man from the English Black and Tans, and later plans to assassinate one of their leaders.

It got mixed reviews, most praising Cagney but dismissing the unnecessary romantic subplot.
8. In 1960, the film "The Gallant Hours" shows James Cagney portraying a real-life military man. Who was it?

Answer: Admiral William F. "Bull" Halsey Jr., U.S. Navy

"The Gallant Hours" is a semidocumentary about the Guadalcanal campaign. It was unusual in that scenes depicting Japanese military conversations are not subtitled.

The movie was directed and narrated by actor Robert Montgomery, better known for his Oscar-nominated role in "Here Comes Mr. Jordan" and for being the father of TV star Elizabeth Montgomery.
9. James Cagney's last film before a long recess was the comedy "One, Two, Three", about an American business executive trying to sell his product in West Germany in 1961, during the construction of the Berlin Wall. What is his product?

Answer: Coca-Cola

Cagney did not enjoy making this movie. He found his costar Horst Buchholz unprofessional and antagonistic. The film got good reviews but was not successful. Cagney decided to retire.
10. After a 20-year absence from the screen, James Cagney's final theatrical film was based on "Ragtime", a historical novel set in New York City at the turn of the twentieth century. He played police commissioner Rhinelander Waldo. He was reunited with a fellow star with whom he had made eight previous movies, the first almost 50 years before. Who was it?

Answer: Pat O'Brien

The four are members of the self-described "Irish Mafia". Cagney made 11 films with Frank McHugh. Cagney took the role on the advice of his doctor, who thought the activity would benefit him.
Source: Author BarbaraMcI

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/2/2025, Copyright 2025 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us