FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Songs from the 1890s That I Like
Quiz about Songs from the 1890s That I Like

Songs from the 1890s That I Like Quiz


As I was looking at songs from the 1890s, I discovered there are twelve that I like. This quiz is on ten of those songs.

A multiple-choice quiz by Ilona_Ritter. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music by Year
  8. »
  9. 1930s Music and before

Author
Ilona_Ritter
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,463
Updated
Oct 05 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
217
Last 3 plays: Guest 172 (7/10), Guest 104 (9/10), Guest 146 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. 1891: "After the Ball" was written in 1891, but what musical written in 1927 by Jerome Kern and Oscar Hammerstein II was it used in?

Answer: (Two words SB)
Question 2 of 10
2. 1892: Who am "I half crazy, all for the love of"? Hint


Question 3 of 10
3. 1892: What city is the song "The Holy City" about? Hint


Question 4 of 10
4. 1893: According to the song, what came back "the very next day"? Hint


Question 5 of 10
5. 1894: According to "I've Been Working on the Railroad," who is somebody in the kitchen with? Hint


Question 6 of 10
6. 1894: If you hear "East side, West side, all around the town," what song are you listening to? Hint


Question 7 of 10
7. 1895: In "America the Beautiful," what color are the mountains? Hint


Question 8 of 10
8. 1896: What Christian hymn contains the line "I will ever love and trust Him." Hint


Question 9 of 10
9. 1898: What does the song "O Sole Mio" translate to in English? Hint


Question 10 of 10
10. 1899: According to the African-American spiritual "Were You There?" what does it cause the singer to do? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 172: 7/10
May 17 2024 : Guest 104: 9/10
May 15 2024 : Guest 146: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1891: "After the Ball" was written in 1891, but what musical written in 1927 by Jerome Kern and Oscar Hammerstein II was it used in?

Answer: Show Boat

"After the Ball" was written by Charles K. Harris as a waltz. The song was used in "Show Boat," as the show takes place in the 1890s. The song tells the story of a man who didn't marry his sweetheart because he saw her kiss another guy. After the woman dies, the man learns the other man was just her brother.
2. 1892: Who am "I half crazy, all for the love of"?

Answer: Daisy Bell

"Daisy Bell" is also known as "Bicycle Built for Two." Harry Dacre wrote it. One of the earliest examples of computers speaking was in 1961 when the IBM 704 was programmed to sing this song. Nat King Cole did the most famous recording of the song in 1961.
3. 1892: What city is the song "The Holy City" about?

Answer: Jerusalem

"The Holy City" was written by Michael Maybrick (using the name Stephen Adams) and Frederic Weatherly. According to copyright scholar Adrian Johns, the song was the most stolen long before the internet was invented. Many artists have recorded it, including Michael Crawford, Charlotte Church, and Mahalia Jackson.
4. 1893: According to the song, what came back "the very next day"?

Answer: cat

"The Cat Came Back" was written by Harry S. Miller in 1893. The song tells about Mr. Johnson, who had a cat he didn't want. However, no matter what he tries to do to get rid of the cat, it keeps coming back. It is a comical song.
5. 1894: According to "I've Been Working on the Railroad," who is somebody in the kitchen with?

Answer: Dinah

"I've Been Working on the Railroad" is an American folk song from 1894 whose author remains anonymous. The first verse discusses working on the railroad "all the live long day." The second verse asks Dinah, "Won't you blow your horn?" The final verse says, "Someone's in the kitchen with Dinah, strumming on the old banjo." Then it ends with the sound of the banjo, "And singing fee, fie, diddle-e-i-o."
6. 1894: If you hear "East side, West side, all around the town," what song are you listening to?

Answer: The Sidewalks of New York

Charles B. Lawlor and James W. Blake wrote "The Sidewalks of New York. It was an instant hit. Everyone from Mel Tormé to The Grateful Dead has performed it.
7. 1895: In "America the Beautiful," what color are the mountains?

Answer: purple

Katharine Lee Bates wrote the lyrics to "America the Beautiful" as a poem called "Pikes Peak." Samuel A. Ward took the poem and wrote the music to it, calling it "America the Beautiful."
8. 1896: What Christian hymn contains the line "I will ever love and trust Him."

Answer: I Surrender All

The lyrics to "I Surrender All" were written by Judson W. Van DeVenter, an artist and musician. Winfield S. Weeden added the music. Van DeVenter said the inspiration came while trying to decide between art and music, and finally decided, "I surrender all."
9. 1898: What does the song "O Sole Mio" translate to in English?

Answer: My Sun

"O Sole Mio" is a Neapolitan song by Giovanni Capurro, Eduardo di Capua, and Alfredo Mazzucchi. It can also be translated as "my sunshine." Many artists, including Enrico Caruso, Andrea Bocelli, and Mario Lanza, have covered it. Luciano Pavarotti won a Grammy Award for Best Classic Vocal Performance for his recording of the song.
10. 1899: According to the African-American spiritual "Were You There?" what does it cause the singer to do?

Answer: tremble

Most likely, "Were You There?" was written by enslaved people. It was the first spiritual to be included in an American hymnal. It could very well not just be a hymn but a coded message to the enslaved people, and most, if not all, spiritual songs were.
Source: Author Ilona_Ritter

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us