Quiz about Who Invented It
Quiz about Who Invented It

Who Invented It? Trivia Quiz


Following is a 10-question quiz on the inventors of some well-known objects.

A multiple-choice quiz by ravenskye. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Scientists & Inventors
  8. »
  9. Inventors

Author
ravenskye
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
24,357
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
6321
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who invented the wheel? Hint

Greeks
Sumerians
Romans
Egyptians

2. Who invented the first airplane to achieve sustained, controlled and powered manned flight?

Answer: (two first names separated by 'and' and then the last name)
3. Who invented bifocal lenses? Hint

Benjamin Franklin
George Washington
Thomas Jefferson
John Adams

4. The carburetor and the motorcycle were both improved and adapted it by the same man. Who was it? Hint

Franz Gustafson
Enzo Bugatti
Michael Williamson
Gottlieb Daimler

5. Who invented the rabies vaccine? Hint

Marie Curie
William Morton
Charles Pravaz
Louis Pasteur

6. Who invented the nuclear reactor? Hint

Peter Spencer
Elmer Sperry
Enrico Fermi and Leo Szilard
Zacharias Janssen

7. Who invented the floppy disk? Hint

Intel Corporation
Hewlett-Packard
Digital Corporation
IBM

8. Who invented dynamite? Hint

William Ritter
Christopher Sholes
Adolf von Bayer
Alfred Nobel

9. Who invented the flush toilet known as the Ajax? Hint

Sir John Harington
Sir John Lister
Sir John Fleming
Sir John Cunningham

10. Who invented the foot-powered treadle sewing machine?

Answer: (Last name only)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who invented the wheel?

Answer: Sumerians

It was around 3480 BC.
2. Who invented the first airplane to achieve sustained, controlled and powered manned flight?

Answer: Orville and Wilbur Wright

It was in 1903. There is some controversy about this, however. Richard Pearse of New Zealand is thought to have been into the air under power before they did, but Pearse himself conceded that the Americans deserved the honor of being the first to make a controlled and sustained flight. It was their machine which serves as the precursor of the modern airplane.
3. Who invented bifocal lenses?

Answer: Benjamin Franklin

It was in 1775.
4. The carburetor and the motorcycle were both improved and adapted it by the same man. Who was it?

Answer: Gottlieb Daimler

The carburetor was invented in 1876 and the motorcycle in 1885.
5. Who invented the rabies vaccine?

Answer: Louis Pasteur

It was in 1885.
6. Who invented the nuclear reactor?

Answer: Enrico Fermi and Leo Szilard

It was in 1942.
7. Who invented the floppy disk?

Answer: IBM

It was in 1970.
8. Who invented dynamite?

Answer: Alfred Nobel

It was in 1867.
9. Who invented the flush toilet known as the Ajax?

Answer: Sir John Harington

Though Thomas Crapper's name has become closely associated with the flush toilet, he did not invent it. His company manufactured flush toilets beginning in the 1880s based on the designs of Albert Giblin from several decades earlier.

Sir John Harington described his invention in 1596. A working model that was built for Elizabeth I was rejected by the queen for being too noisy.
10. Who invented the foot-powered treadle sewing machine?

Answer: Singer

Full name was Isaac Singer, and it was 1851. Earlier machines were powered by hand-turned wheels on the side of the machine. Though Singer's machine was granted a patent, his machine was an improvement on existing machines rather than a new invention. As a consequence, Elias Howe, who had invented, and held patents on, several sewing machines, was able to sue Singer for breach of patent.
Source: Author ravenskye

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us