FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Motorcycles Quizzes, Trivia and Puzzles
  Motorcycles Quizzes, Trivia

Motorcycles Trivia

Motorcycles Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Auto World

Fun Trivia
23 Motorcycles quizzes and 322 Motorcycles trivia questions.
Sub-Categories:
Harley Davidson Harley Davidson (6 quizzes)
1.
  General Rules for Riding Motorcycles    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are just a few "rules" to know when you are riding a motorcycle in the United States. Good luck!
Average, 10 Qns, evltwn, Feb 09 22
Average
evltwn
Feb 09 22
1895 plays
2.
  Highway Star    
Match Quiz
 10 Qns
During the 1940s, 1950s and into the 1960s, the BSA company was not just the largest producer of motorcycles in the UK, but the largest producer in the world. This quiz looks at a number of their motorcycles; their very own 'Highway Stars'.
Average, 10 Qns, SisterSeagull, Jul 04 16
Average
SisterSeagull gold member
638 plays
3.
  "Get Ya Motor Runnin'" - Classic Motorcycles 1   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This matching quiz looks at some of the classic European motorcycles and manufacturers of the last seventy years. You just need to match the manufacturer with the clues provided.
Average, 10 Qns, SisterSeagull, May 21 16
Average
SisterSeagull gold member
195 plays
4.
  Motorcycle Safety    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the US SIPDE process and general motorcycle safety. It's no replacement for taking a real motorcycle safety course, but it's a start!
Easier, 10 Qns, Killdozer, Nov 30 07
Easier
Killdozer
1307 plays
5.
  Unmatched and Triumphant   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It is Pi in the Sky team member 2Tough4u's birthday shortly, and as he is keen on motorbikes his birthday treat is to sample some great British bikes.
Average, 10 Qns, Christinap, Aug 03 11
Average
Christinap
332 plays
6.
  The Art Of Motorcycle Safety    
Multiple Choice
 10 Qns
For every dream of being an 'easy rider' there is the reality that motorbiking can be dangerous. Test your knowledge of staying safe on two wheels.
Tough, 10 Qns, darksplash, Aug 28 22
Tough
darksplash
Aug 28 22
559 plays
7.
  All About Motorcycles    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about motorcyles from obscure to the fairly more well-known.
Tough, 10 Qns, April, Feb 20 10
Tough
April
1073 plays
8.
  American Chopper    
Multiple Choice
 10 Qns
Being an avid fan of the TV series 'American Chopper', I thought it appropriate to compile a quiz about the now infamous Orange County Choppers (OCC) workshop.
Average, 10 Qns, dan916, Jul 11 22
Average
dan916
Jul 11 22
777 plays
9.
  Sportsbikes II    
Multiple Choice
 10 Qns
I've had some requests for a successor of my first quiz on the type of bikes we love most: fast ones. Here it is!
Tough, 10 Qns, Angelo80, Dec 14 09
Tough
Angelo80
358 plays
10.
  Sportsbikes    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz contributed to the fastest bikes on the planet.
Tough, 10 Qns, Angelo80, May 16 12
Tough
Angelo80
572 plays
trivia question Quick Question
The raw Kawasaki range is best known as the Ninja. What alphabetical description is used by Kawasaki to pinpoint their green meanies?

From Quiz "Sportsbikes"




11.
  Sportsbikes III: Track days    
Multiple Choice
 10 Qns
My first two trivia on sports bikes were about road legal sports bikes. This one is about all the terms and facts on track days and I hope you'll like it as much as the other two.
Average, 10 Qns, Angelo80, Mar 10 08
Average
Angelo80
268 plays
12.
  Motorcycles 1955-1985    
Multiple Choice
 20 Qns
Memorable Motorcycles and related trivia from the Motorcyle Boom Era.
Difficult, 20 Qns, Scattergood, Sep 06 17
Difficult
Scattergood
Sep 06 17
1157 plays
13.
  Motorcycle Brands    
Multiple Choice
 10 Qns
I give you the motorcycle model and you have to guess the bike brand. Easy!
Difficult, 10 Qns, Incubus, Jan 30 13
Difficult
Incubus
2300 plays
14.
  The Un-Cruiser: The Honda Valkyrie    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about one of Honda's most daring creations, the Valkyrie. Massive, powerful, agile and beautiful, it has earned a reputation as one of the best motorcycles ever made. (Said with as little bias as I can muster)
Average, 10 Qns, valkyrietbird, Jul 18 09
Average
valkyrietbird
179 plays
15.
  Where's Your Motorcycle From?    
Multiple Choice
 10 Qns
Harley-Davidson riders always seem proud of the fact that their bikes are made in Milwaukee, and, in fact, some of them still are. Do you know where your motorcycle is from?
Difficult, 10 Qns, quadzilla63, Jun 19 22
Difficult
quadzilla63
Jun 19 22
423 plays
16.
  Vespa - The Italian Touch in Motorcycles    
Multiple Choice
 10 Qns
Piaggio revolutionized the two-wheel industry with the Vespa and provided a model on which nearly every other scooter made since has been based. Vespa wanted to create a low cost product for the masses & we all agree that they have succeeded.
Average, 10 Qns, Incubus, Jul 20 22
Average
Incubus
Jul 20 22
276 plays
17.
  The 2004 Honda CRF 100    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about one of my favourite 4-stroke dirtbikes, the Honda CRF 100.
Tough, 10 Qns, carsonauto, Jan 11 12
Tough
carsonauto
299 plays
Related Topics
  Motorcycles [Sports] (27 quizzes)


Motorcycles Trivia Questions

1. BSA were, at one time, the largest and most successful British motorbike manufacturer. What does BSA stand for?

From Quiz
Unmatched and Triumphant

Answer: Birmingham Small Arms Company

Based at Small Heath in Birmingham the company made military and sporting weapons as well as motorbikes, vans and cars. It was founded in 1861 specifically to produce firearms, but by the 1880s had branched out into cycles, and started producing motorbikes in the early 1900s. Over the years it produced some legendary motorbikes, including the Bantam, the Gold Star and the Rocket. The motorbike side of the business was so successful, that after WWII the factory at Small Heath was turned over entirely to their manufacture. Unfortunately poor investment in development and design led to them falling victim to the Japanese motorbike invasion.

2. What was the Honda Valkyrie's first model year of production?

From Quiz The Un-Cruiser: The Honda Valkyrie

Answer: 1997

After a few years of rumors, the Valkyrie was introduced for sale in late 1996 as a 1997 model.

3. In what country are KTM motorcycles manufactured?

From Quiz Where's Your Motorcycle From?

Answer: Austria

The Kraftahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen (KTM) motorcycle company was founded in Austria in 1953.

4. What percentage of urban collisions involving other vehicles is caused by motorcyclists?

From Quiz The Art Of Motorcycle Safety

Answer: 10

Some of the most common collisions are caused when car and van drivers emerge from side roads into the paths of motorcyclists who have the right of way. For many years in the UK, television advertisements urged drivers emerging from junctions to "think once, think twice - think bike".

5. Yamaha is well known for its fast R6 and flying R1. What other 'YZF-R' have too few had the pleasure to drive with?

From Quiz Sportsbikes

Answer: R7

It's the iconic R7. Although the figures of this 1999 bike may not be impressive to today's standards, the R7 is pretty hard to catch up with on the track. With its 106bhp coming from its 750cc engine, the R7 rocks its breathtaking chassis and suspension.

6. When was the first true motorcycle, Gottlieb Daimler's Einspur, produced ?

From Quiz All About Motorcycles

Answer: 1885

The Einspur was a wooden bike with a 264cc four stroke single cylinder engine that could be powered by either petrol or coal gas.

7. Orange County Choppers (OCC) is a family run business. Father Paul Sr, and son Paul Jr are the two main driving forces behind the company. But, do you know their surname at all?

From Quiz American Chopper

Answer: Teutul

Paul Sr initially ran the company as Orange County Ironworks, and it wasn't until 1999 when he recruited his son into the business that he was able to pursue his dream of building motorcycles for a living.

8. What type of dirtbike influenced the CRF styling?

From Quiz The 2004 Honda CRF 100

Answer: The 2-stroke CR

The styling came from the Honda CR models. The XR is the model the CRF replaced, and both the TTR and YZ are made by Yamaha.

9. What does the S in the US Motorcycle Safety Course Slogan SIPDE stand for?

From Quiz Motorcycle Safety

Answer: Scan

You should always scan ahead, on all sides, and behind you for potential hazards.

10. Which company created the NightTrain model?

From Quiz Motorcycle Brands

Answer: Harley Davidson

One of the least popular models in the HD range but still a great bike.

11. From what brand did Harley-Davidson get the blueprint for the design of their small, two-stroke, American-built singles?

From Quiz Motorcycles 1955-1985

Answer: DKW

H-D acquired the rights to use the German brand's blueprints to begin production of their Hummer model when WWII ended.

12. Which motorbike manufacturer had models called the "Black Lightning" and the "Black Shadow"?

From Quiz Unmatched and Triumphant

Answer: Vincent

Vincent were in production from 1928 to 1955. The 1948 Black Shadow was the fastest road bike in the world at the time, with a top speed capability of 125mph. Black Lightning was the racing version of Black Shadow. The bikes were built by enthusiasts for serious motorcyclists, and were never cheap. Neither was production prolific. The Company ceased motorbike manufacture in 1955 due to severe financial difficulties.

13. What was the engine displacement of the Honda Valkyrie?

From Quiz The Un-Cruiser: The Honda Valkyrie

Answer: 1520 cc

Huge for its time, it would now be considered mid-sized.

14. In 2006, what legendary motorcycle was reborn when manufacturing began in the USA despite the company's largely English ownership?

From Quiz Where's Your Motorcycle From?

Answer: Indian

Founded in 1902, Indian was the first American motorcycle company. A victim of bankruptcy, the company originally closed shop in 1953.

15. What percentage of car and van drivers involved in collisions with motorcyclists claim they did not see the motorbike beforehand?

From Quiz The Art Of Motorcycle Safety

Answer: 30

That percentage rises to 50 at night. Motorcyclists are much more likely to be seen if they are wearing fluorescent or reflective clothing. In Great Britain, motorcyclists represent less than 1% of road traffic volume, but account for 18% of deaths and serious injuries. (Source: Department for Transport report "Tomorrow's roads: Safer for Everyone" 2006). In the USA, Highway Safety Authority figures show that motorcyclists are three times more likely than car drivers to be involved in a fatal crash.

16. Suzuki's range of sports bikes is one of the best in class. The whole range is known as GSX-R followed by the number corresponding with the number of cc's. What name is used by bikers when talking about these fantastic bikes?

From Quiz Sportsbikes

Answer: Gixxer

It's not a Jesus-R although this massive bike can probably drive on water. No, it's a gixxer and I am the happy owner of a K5 track bike!

17. What does the word Vespa mean in Italian ?

From Quiz Vespa - The Italian Touch in Motorcycles

Answer: wasp

Looking at the MP 6 prototype with its wide central part where the rider sat and the narrow "waist", its founder exclaimed, "It looks like a wasp!" And so the Vespa was born.

18. Other than the styling, what was the other major change from the XR to the CRF?

From Quiz The 2004 Honda CRF 100

Answer: Suspension

The XR suspension was one of the most unliked thing about it, and was very "wimpy". It was one of the most important things to fix on the CRF 100. The carburetor, engine and brakes stayed the same.

19. What does the I in the US Motorcycle Safety Course Slogan SIPDE stand for?

From Quiz Motorcycle Safety

Answer: Identify

The next step is to identify the potential hazards. Most of what you've scanned in the first step will just be information that requires no action. The key is to pick out what can hurt you.

20. Which company has created the Great City bike called F650?

From Quiz Motorcycle Brands

Answer: BMW

Few people know that the German company BMW has been producing bikes since 1923. The company began as an aircraft manufacturer, but after WWI it had to stop producing military materials, and turned to bikes (and later cars) to keep the company going.

21. What model was legendary for its speed above all else in the Fifties?

From Quiz Motorcycles 1955-1985

Answer: Vincent Black Lightning

Both the Black Lightning and the Black Shadow were equally famous for their performance.

22. The engine in the Honda Valkyrie is a modified version of which already existing motorcycle's engine?

From Quiz The Un-Cruiser: The Honda Valkyrie

Answer: Gold Wing

Honda obviously took note of American hot-rodding to change the placid Wing's engine into the monster mill of the Valk.

23. Production of what off road motorcycle was moved from Sweden to Austria in 2003?

From Quiz Where's Your Motorcycle From?

Answer: Husaberg

Husaberg Motorcycles was founded in 1988 by former Husqvarna engineer, Thomas Gustavsson. The company was purchased by rival KTM in 1995, and production was moved to Austria a few years later.

24. What is European standard with which all motorcycle helmets sold in the UK must conform?

From Quiz The Art Of Motorcycle Safety

Answer: ECE 22-05

The older British Standard 6658 is also suitable. These are categorised as Type A (blue label) or Type B (green label) respectively. Both these are considered better that the American DOT or older European standards. Helmets without the sticker or the BSI Kitemark should not be purchased.

25. What is a highsider?

From Quiz Sportsbikes III: Track days

Answer: A motorcyclist being thrown off the bike into the air

A highsider is a motorcyclist being thrown of the bike into the air. Highsiders occur when the motorcyclist pulls down the throttle too much after losing traction in a corner while accelerating. The rear wheel will regain traction. But because of the lateral movement the bike is making right now, the tire will regain grip too fast resulting in the motorcyclist being thrown of. Hitting the throttle too fast results in highsiders, but is also deliberately used to drift the back wheel (back wheel steering).

26. In Moto GP, Aprilia has dominated the smaller 125cc and 250cc classes for years. On the road, most bikers favour the heavier 1000R. Which model is the more exclusive version of the 1000R?

From Quiz Sportsbikes

Answer: 1000R Factory

It's the 1000R Factory. It has the same engine as the regular 1000R, but is equipped with better parts like Öhlins suspension.

27. Paul Sr, boss of OCC, also has two other sons; Mikey and Danny. Have either of them joined their father in his dream, by working at OCC? Which of the sons also works for OCC?

From Quiz American Chopper

Answer: Mikey

Mikey, like his brother Paul, went to work for Orange County Ironworks as a young lad, but then moved on to other things as he reached his teenage years. After some while, he returned to the family business, and got a job for OCC, answering phones, ordering parts etc, and then quickly moved up to helping with bike design and attending shows. * Danny, on the other hand, never joined OCC, but instead is the general manager of the original company Orange County Ironworks.

28. What is the capacity of the main fuel tank?

From Quiz The 2004 Honda CRF 100

Answer: 5.5 litres, 1.45 gallons(US), 1.22 gallons(UK)

There is a capacity of 5.5 litres of fuel. With a capacity of 1.1 litres in the reserve tank.

This is category 14001
Last Updated Jun 15 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.