FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Another Look at the Book of Lamentations
Quiz about Another Look at the Book of Lamentations

Another Look at the Book of Lamentations Quiz


Explore the Book of Lamentations and see what you remember. The translation of the Bible used for all ten questions in the quiz is the King James Version.

A multiple-choice quiz by bernie73. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Lamentations

Author
bernie73
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
425,539
Updated
Sep 26 26
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
21
Last 3 plays: Dorsetmaid (10/10), andymuenz (4/10), Cymruambyth (7/10).
Question 1 of 10
1. In the King James Version, how many verses are in each *but* the third chapter of the Book of Lamentations? Hint


Question 2 of 10
2. In the King James of the Book of Lamentations, which specific location is mentioned? Hint


Question 3 of 10
3. Which prophet is traditionally associated with writing the Book of Lamentations? Hint


Question 4 of 10
4. Was the Book of Lamentations written before or after the fall of Jerusalem in 586 BCE?


Question 5 of 10
5. In the King James Version, how many chapters long is the Book of Lamentations? Hint


Question 6 of 10
6. In the King James Version, which word is used to describe the city at the opening of the Book of Lamentations? Hint


Question 7 of 10
7. In Chapter 2 of the Book of Lamentations, is God's wrath considered justified?


Question 8 of 10
8. In Chapter 3 of the the King James Version of the Book of Lamentations, in which of these are the people instructed to put hope? Hint


Question 9 of 10
9. What contrast is drawn between the past and present in Chapter 4?


Question 10 of 10
10. Which of these is emphasized in the fifth chapter of the Book of Lamentations?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Dorsetmaid: 10/10
Today : andymuenz: 4/10
Today : Cymruambyth: 7/10
Today : Alcoholic63: 5/10
Today : mjgrimsey: 4/10
Today : amarie94903: 5/10
Today : cornfield: 9/10
Today : Dizart: 9/10
Today : mazza47: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the King James Version, how many verses are in each *but* the third chapter of the Book of Lamentations?

Answer: Twenty-two verses

Except for the third chapter, the other chapters are twenty-two verses each. In the original Hebrew text, chapters 1, 2, and 4 are acrostics, where each verse starts with one of the twenty-two letters of the Hebrew alphabet in order. Chapter 3 has sixty-six verses while Chapter 5 has twenty-two verses but lacks the alphabetization of an acrostic.

The acrostic format is not specifically maintained in the English translation I am using.
2. In the King James of the Book of Lamentations, which specific location is mentioned?

Answer: Jerusalem

Jerusalem is mentioned by name multiple times including 1:7, 1:8, and 2:15. Zion, which serves as a stand-in throughout the Bible, is mentioned several times in the Book of Lamentations including 1:4, 1:6, and 1:17. Zion is a reference to Mount Zion, a hill in the vicinity of the Temple.
3. Which prophet is traditionally associated with writing the Book of Lamentations?

Answer: Jeremiah

Jeremiah has been viewed as the traditional author of the Book of Lamentations, in addition to the Books of Kings and, of course, the Book of Jeremiah. He came from a priestly background and lived in the late 7th century and early 6th century BCE. He was said to have been assisted in this endeavor by his friend Baruch, who himself wrote the Book of Baruch (included in Catholic and Orthodox versions of the Bible). Nowadays, it is viewed as more likely unsure who was the author of the Book of Lamentations.
4. Was the Book of Lamentations written before or after the fall of Jerusalem in 586 BCE?

Answer: After the fall of Jerusalem

The general consensus is that the Book of Lamentations was written shortly after the fall of Jerusalem. This fits with the generally mournful tone of the work. It includes the sense of despair and suffering common at the time of the fall. It describes a deserted city that lies abandoned.
5. In the King James Version, how many chapters long is the Book of Lamentations?

Answer: Five chapters

The full length of the Book of Lamentations in the King James Version is only five chapters and less than 200 verses in total. In general, the book focuses on the despair associated with the fall of Jerusalem. Although the Book of Lamentations is short, its original layout is organized around free-verse poems that are largely based on the Hebrew alphabet.

The acrostic structure is not generally maintained in English translations, including the translation I am using, the King James Version.
6. In the King James Version, which word is used to describe the city at the opening of the Book of Lamentations?

Answer: Widow

The word "widow" is used near the beginning of this work (1:1). The other words of the chapter metaphorically relate to this widow (solitary, weeping, none to comfort). The general tone is like a funeral dirge. The foretold outcome is seemingly bleak.
7. In Chapter 2 of the Book of Lamentations, is God's wrath considered justified?

Answer: Yes

In the Book of Lamentations, the wrath of God, though slow in gathering, is considered justified. There are a number of cases where injustice towards the poor is described. In addition, the people of Israel are described as allowing the worship of other gods for far too long. Even with God's wrath being justified, the prophet asks that justice be tempered with mercy.
8. In Chapter 3 of the the King James Version of the Book of Lamentations, in which of these are the people instructed to put hope?

Answer: God

As is indicated in many other points in the Bible, the people are instructed to trust and hope in God. Other parts of the Bible, including Isaiah and Psalms, are referenced in Chapter 3. This is based on the connection of God with justice. "The Lord is my portion, saith my soul; therefore will I hope in him." (King James version, Lamentations 3:24).
9. What contrast is drawn between the past and present in Chapter 4?

Answer: Things were better in the past.

The main idea of the chapter is that things have gotten worse. This makes sense since Jerusalem has suffered a multi-year siege and conquest. The wealthy who once enjoyed fine meals are reduced to searching through the dirt. (King James version, Lamentations 4:5). Royal leaders who once displayed splendor are now unrecognizable.
10. Which of these is emphasized in the fifth chapter of the Book of Lamentations?

Answer: Rejection

The idea of rejection or ignoring is mentioned at several points in the fifth chapter. "But thou has utterly rejected us" (5:22). These references entire chapter emphasizes this harsh, negative treatment.
Source: Author bernie73

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
9/27/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us