FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Passover
Quiz about Passover

Passover Trivia Quiz


This quiz relates to the Jewish holiday of Passover, but you don't have to be Jewish to play!

A multiple-choice quiz by Paul18guy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Festivals and Holidays
  8. »
  9. Passover

Author
Paul18guy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
97,919
Updated
Sep 25 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3110
Last 3 plays: gracious1 (6/10), Guest 23 (7/10), Guest 137 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The festive meal eaten on Passover night is called the: Hint


Question 2 of 10
2. How many cups of wine are drunk at the festive meal on Passover night? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the unleavened bread eaten during Passover? Hint


Question 4 of 10
4. Passover usually occurs at a time close to what Christian holiday? Hint


Question 5 of 10
5. Passover is celebrated for ___ days in countries other than Israel.

Answer: (One Word)
Question 6 of 10
6. Which Old Testament book is read in temple during Passover? Hint


Question 7 of 10
7. The Hebrew name of the holiday Passover is: Hint


Question 8 of 10
8. In ancient times, Jews brought a paschal lamb to the Temple on Passover. This sacrifice was eaten in groups arranged by: Hint


Question 9 of 10
9. The following may NOT be eaten by observant Jews during Passover: Hint


Question 10 of 10
10. Finally, a little music...a famous song sung during this holiday is: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : gracious1: 6/10
Apr 09 2024 : Guest 23: 7/10
Apr 05 2024 : Guest 137: 7/10
Mar 30 2024 : Guest 102: 6/10
Mar 26 2024 : Guest 165: 4/10
Mar 23 2024 : Guest 73: 4/10
Mar 17 2024 : Guest 24: 9/10
Mar 14 2024 : Guest 122: 4/10
Mar 13 2024 : Guest 75: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The festive meal eaten on Passover night is called the:

Answer: Seder

"Seder" means "order" in Hebrew. The meal has 14 ritual parts (including the meal itself), which are followed in a rigid order.
2. How many cups of wine are drunk at the festive meal on Passover night?

Answer: Four

Those who cannot drink so much wine may drink grape juice instead.
3. What is the name of the unleavened bread eaten during Passover?

Answer: Matzah

Matzah is eaten to commemorate the fact that the Exodus from Egypt occurred quickly, so the people did not have time to allow the dough to rise before baking it.
4. Passover usually occurs at a time close to what Christian holiday?

Answer: Easter

Although Passover follows the Hebrew calendar, it usually comes out in April.
5. Passover is celebrated for ___ days in countries other than Israel.

Answer: 8

In Israel, it is only seven days long. Generally, Orthodox and Conservative Jews in countries other than Israel celebrate an additional day of each holiday. This anomaly is based on an historical quirk relating to the declaration of a new month before the advent of the calendar.
6. Which Old Testament book is read in temple during Passover?

Answer: Song of Songs

The song "Turn, Turn, Turn" is based on verses from Ecclesiastes.
7. The Hebrew name of the holiday Passover is:

Answer: Pesach

"Pesach" means "pass over" in Hebrew.
8. In ancient times, Jews brought a paschal lamb to the Temple on Passover. This sacrifice was eaten in groups arranged by:

Answer: Family

Each family unit had to "register" to eat the paschal lamb in the Temple. Passover, like most Jewish holidays, is thus celebrated with an emphasis on family even today.
9. The following may NOT be eaten by observant Jews during Passover:

Answer: ordinary bread

Anything with leavening may not be eaten during Passover. A mystical explanation of this prohibition analogizes leavening to the character trait of haughtiness. Thus, Passover is a reminder that people should avoid behaving in a haughty manner all year round.

As for the nuts, it turns out that all nuts may be eaten on Pesach. Ashkenazic Jews have adopted the custom of not eating "kitniot", or legumes, on Pesach, and thus refrain from eating peanuts, which fall into this category. Sephardic Jews historically did not adopt this custom and therefore do eat peanuts, as well as rice, on Pesach.
10. Finally, a little music...a famous song sung during this holiday is:

Answer: Dayenu

The well-known ditty goes "Da-da-yenu, Da-da-yenu...."
Source: Author Paul18guy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us