FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Do You Know Pesach
Quiz about Do You Know Pesach

Do You Know Pesach? Trivia Quiz


So, I'm sitting here chomping on my Matzah reflecting on why I'm not eating leavened bread... or all of that other non-Kosher for Passover stuff. How much do you know?

A multiple-choice quiz by Smurphie. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Festivals and Holidays
  8. »
  9. Passover

Author
Smurphie
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
71,696
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2131
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Why is the Jewish holiday of Pesach also called, in English, 'Passover'? Hint


Question 2 of 10
2. What are the items of the Seder plate? Hint


Question 3 of 10
3. While we're on the Seder plate... what do some vegetarians use instead of the lamb bone on their Seder plate? Hint


Question 4 of 10
4. I love Seder plate questions! What sort of fruit can you find on the seder plate at most feminist Seders? Hint


Question 5 of 10
5. Ok, now for a break from the plate: At the Seder, who is supposed to ask the four questions? Hint


Question 6 of 10
6. Now for some history: Who were Moses's birth parents? Hint


Question 7 of 10
7. What are the ten plagues? Hint


Question 8 of 10
8. What does the Hebrew word 'Sedher' mean? Hint


Question 9 of 10
9. While we're on the topic of the Seder, how many times do we wash our hands, according to tradition, during the evening? Hint


Question 10 of 10
10. So, Moses has left the palace, he has seen the burning bush, gone back to Pharaoh to ask him to free the slaves, brought about the ten plagues, parted the sea, and now stands with the Israelite people on the far bank of the Sea of Reeds. Who leads the women in joyous dance and song?

Answer: (first name only)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why is the Jewish holiday of Pesach also called, in English, 'Passover'?

Answer: The Jewish slaves in Egypt spread lamb's blood over their doors so the angel of death would 'pass over' their homes

During the tenth plague - the slaying of the first born - G-d saved the lives of all the Jewish children by commanding the Israelite slaves to spread lambs' blood on their doors so that the Angel of Death would 'pass over' their homes.
2. What are the items of the Seder plate?

Answer: The (Pesach) lamb offering, roasted egg, green vegetable, marror (bitter herb), charoset (sweet apple mixture), second bitter herb, matzah

The Pesach represents the offering used to mark the Jews' doorways so that the Angel of Death would pass over them, as well as serving as a throwback to the lamb offering given by every Jew in the days of the Temple in Jerusalem; the roasted egg represents the second offering, the chagigah, that was also brought to the Temple; the green vegetable (or Karpas) symbolizes the rebirth of life in the spring; the marror (bitter herbs) and the second bitter herb both represent the suffering of the Jewish slaves in Egypt; the charoset (sweet apple mixture) stands for the mortar that held the slaves' bricks together, and the matzah is the bread of affliction that the Jewish slaves brought with them in such a hurry that it did not have time to rise.
3. While we're on the Seder plate... what do some vegetarians use instead of the lamb bone on their Seder plate?

Answer: Beet

It's true... and probably smells a lot better than the shank bone as well!
4. I love Seder plate questions! What sort of fruit can you find on the seder plate at most feminist Seders?

Answer: orange

In the early days of the ordination of female Rabbis, one unsupportive male Rabbi stood up and said that 'A woman belongs on the bimah like an orange belongs on the Seder plate', and there it has appeared since.
5. Ok, now for a break from the plate: At the Seder, who is supposed to ask the four questions?

Answer: The youngest child present

The four questions are designed to increase the interest of the children present in the activities of the Seder and in the history behind it. The selection of the youngest child removes any potential dispute as to who will have the privilege of asking the questions.
6. Now for some history: Who were Moses's birth parents?

Answer: Amram and Yocheved

And, as history would lead us to believe, it was also Yocheved who taught Moses about his Jewish heritage as he grew up in the palace -because she was his nurse as well!
7. What are the ten plagues?

Answer: blood, frogs, vermin, beasts, cattle disease, boils, hail, locusts, darkness, slaying of the firstborn

You know, I almost think that studying for mid-terms is worse than cattle disease... but I'm just going with what they teach you in Sunday School. But, as was pointed out by a player, "Midterms are only worse than cattle disease when you don't raise cattle for a living. :)"!
8. What does the Hebrew word 'Sedher' mean?

Answer: Order or procedure

The word for the Passover feast, Seder, refers to the ritual order of the various stages of the celebration.
9. While we're on the topic of the Seder, how many times do we wash our hands, according to tradition, during the evening?

Answer: 2

Ceremonial hand washing is performed twice: once after the Kiddush (blessing over the wine) and once right before saying the blessing over the matzah.
10. So, Moses has left the palace, he has seen the burning bush, gone back to Pharaoh to ask him to free the slaves, brought about the ten plagues, parted the sea, and now stands with the Israelite people on the far bank of the Sea of Reeds. Who leads the women in joyous dance and song?

Answer: Miriam

Yes, it is Miriam, Moses's own sister, who takes her timbrels in her hand and leads the women in a joyous dance to celebrate their freedom. Just a fun fact... this occasion is one of the many places Jewish women cite as a source for G-d's gift of the Rosh Chodesh holiday to them!
Source: Author Smurphie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor nerthus before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us