Quiz about Rise and Fall Oxford United
Quiz about Rise and Fall Oxford United

Rise and Fall: Oxford United Trivia Quiz


Oxford United were the first English club to win a major trophy and to be later relegated from the Football League. This quiz looks at the up and down history of this English football club.

A multiple-choice quiz by Dave1968. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Teams S-Z

Author
Dave1968
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
280,713
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
207
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. By what name was Oxford United known before their change? Hint

Somertown Argyle
Botley Wanderers
Headington United
Blackbird Leys Athletic

2. When Oxford United was elected to Division 4 of the Football League in 1962, which bankrupt Lancashire club did they replace? Hint

Accrington Stanley
Gateshead
Southport
Maidstone United

3. What controversial soccer pundit and reasonably successful manager played for Oxford United between 1959 and 1971? Hint

Ron Atkinson
Ian St John
Jimmy Greaves
Terry Venables

4. What colour shirts do Oxford United wear for their home matches? Hint

Yellow
Green and white hoops
Black and white stripes
Claret and blue

5. Which newspaper magnate took control of Oxford United in 1982? Hint

Kerry Packer
Rupert Murdoch
Robert Maxwell
Conrad Black

6. Who was the manager that led Oxford United to promotion from Division 3 and promotion from Division 2 in successive seasons during the 1980s? Hint

Ron Atkinson
Terry Venables
Ron Saunders
Jim Smith

7. Oxford United won the Milk Cup in 1986, winning 3-0. Which London team did they beat in the final?


Hint

Leyton Orient
Wimbledon
Queens Park Rangers
Millwall

8. Which of the following players appeared for Oxford United during the 1980s?


Hint

John Aldridge
All three
Dean Saunders
Mark Wright

9. In 1988, the sale of which Welsh international striker to Derby County resulted in the resignation of manager Mark Lawrenson? Hint

Mark Hateley
David Speedie
Dean Saunders
John Aldridge

10. The decline in the club's fortunes was accelerated by a crippling financial crisis in the 1990s, leaving the Kassam stadium unfinished for several years. What was the name of the ground (which had been home since the 1920s) that Oxford United wanted to leave?


Hint

Beech Road
Osler Road
London Road
The Manor Ground


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. By what name was Oxford United known before their change?

Answer: Headington United

The team's name was changed in 1960 to Oxford United to give the club, who by then were pressing for Football League status, and wider recognition.
2. When Oxford United was elected to Division 4 of the Football League in 1962, which bankrupt Lancashire club did they replace?

Answer: Accrington Stanley

Conicidentally, when Oxford United lost their league status in 2006, one of the two clubs that were promoted from the conference that year to replace them was Accrington Stanley.
3. What controversial soccer pundit and reasonably successful manager played for Oxford United between 1959 and 1971?

Answer: Ron Atkinson

Ron was signed from Aston Villa, and was the captain of Oxford United as they rose from the Southern League to Division 2. He retired and became manager of Kettering Town, Cambridge United, West Bromwich Albion, and eventually Manchester United.
4. What colour shirts do Oxford United wear for their home matches?

Answer: Yellow

Hence "The Yellows" being one of the more imaginative nicknames of the club.
5. Which newspaper magnate took control of Oxford United in 1982?

Answer: Robert Maxwell

Captain Bob did not get off to a good start with the supporters. He planned to merge the club with nearby Reading to form the Thames Valley Royals. After huge opposition from both sets of supporters, the merger never took place.
6. Who was the manager that led Oxford United to promotion from Division 3 and promotion from Division 2 in successive seasons during the 1980s?

Answer: Jim Smith

Although Jim Smith won the Division Two title in 1985, he left to join Queens Park Rangers during the close season. He never managed Oxford in the top flight. He returned as manager in 2006 (after spells at Newcastle United, Portsmouth and Derby County), but was unable to save the club from relegation into the conference.
7. Oxford United won the Milk Cup in 1986, winning 3-0. Which London team did they beat in the final?

Answer: Queens Park Rangers

After beating Aston Villa over two legs in the semi-final, a trip to Wembley was next. The goals were scored by Trevor Hebberd, Ray Houghton, and Jeremy Charles. Queens Park Rangers were managed by a certain Jim Smith, who had taken Oxford United from Division 3 to Division 1 in back to back seasons: Division Three 1983-84, Division Two 1984-85, Division One 1985-86.
8. Which of the following players appeared for Oxford United during the 1980s?

Answer: All three

John Aldridge was signed from Newport County in 1984, before being sold to Liverpool in 1987, as a replacement for Ian Rush. Oxford signed Dean Saunders from Brighton and Hove Albion shortly afterwards, but was later sold under controversial circumstances to Derby County. Mark Wright came through the youth teams before moving on to Southampton, but later returned for a brief spell as manager in 2001.
9. In 1988, the sale of which Welsh international striker to Derby County resulted in the resignation of manager Mark Lawrenson?

Answer: Dean Saunders

Mark Lawrenson resigned when his top scorer was sold to Derby County without his consent for what many considered a cut price fee. At the time, Derby County was owned by Robert Maxwell, whilst Oxford United was being run by his son. Dean Saunders later followed in John Aldridge's footsteps and transferred to Liverpool.
10. The decline in the club's fortunes was accelerated by a crippling financial crisis in the 1990s, leaving the Kassam stadium unfinished for several years. What was the name of the ground (which had been home since the 1920s) that Oxford United wanted to leave?

Answer: The Manor Ground

Matches were played at the Manor Ground from 1925 until 2001, when they eventually moved, to Kassam Stadium. As the new ground only had 3 sides constructed, many say it was not finished.

Beech Road, Osler Road, and London Road were three of the four sides of the Manor Ground. The fourth side being the Cuckoo Lane End where visiting supporters stood in the rain. The Manor later became the site of a hospital.
Source: Author Dave1968

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 26 2022 : sam388: 10/10
Dec 24 2022 : Guest 78: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Swansea City: Welsh in England Average
2. Millwall Average
3. Welling United Average
4. Scunthorpe United Average
5. Oldham Athletic Football Club Average
6. Yeovil Town FC Average
7. Wigan Athletic FC History Average
8. Wycombe Wanderers Average
9. The Silkmen Average
10. Watford FC: The Hornets Average
11. Newport County Average
12. Weymouth Football Club Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us