Quiz about Dictators Wives
Quiz about Dictators Wives

Dictators' Wives Trivia Quiz


Behind every dictator, there is usually a wife wielding considerable power. This quiz looks at some famous, or infamous, First Ladies.

A multiple-choice quiz by MotherGoose. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Leaders
  8. »
  9. Dictators & Tyrants

Author
MotherGoose
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
188,758
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2998
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 77 (9/10), Guest 172 (9/10), Guest 175 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A dictator's wife said "When they opened my closets, they only found shoes - not skeletons. That's why I'm still here." Who is/was she? Hint

Imelda Marcos
Elena Ceausescu
Samira Shahbandar (wife of Saddam Hussein)
Michelle Duvalier

2. Another dictator's wife with a passion for shoes is the wife of president/dictator Robert Mugabe of Zimbabwe. What is her first name? Hint

Grace
Winnie
Elizabeth
Sally

3. Which Andrew Lloyd Webber/Tim Rice musical was based on the life of the wife of South American dictator? Hint

Aspects of Love
Sunset Boulevard
Starlight Express
Evita

4. This dictator's wife was married for less than 24 hours before she and her husband committed suicide. Who was she? Hint

Elena Ceausescu
Ilse Koch
Eva Braun
Galina Rodionovna (wife of Alexander Lukashenko)

5. This dictator's wife built a lavish palace to live in which is reputed to be the second largest building in the world (after the Pentagon). Who is/was she? Hint

Eva Peron
Elena Ceausescu
Jiang Qing (wife of Mao Tse-tung)
Tien Suharto

6. Which wife of a Chinese dictator was known as "the white-boned demon"? Hint

Jiang Qing, wife of Mao Tse-tung
Soong Ching-ling, wife of Sun Yat-sen
Soong Mei-ling, wife of Chiang Kai-shek
Zhu Lin, wife of Li Peng

7. President Suharto and his wife ruled which Asian country for over thirty years? Hint

Malaysia
Laos
Indonesia
Thailand

8. Some historians claim that Alexander the Great was homosexual. Certainly, he did not have the reputation for womanising that other great dictators and conquerors have had, however, he did marry at least once. What was his wife's name? Hint

Olympia
Roxanne
Cassandra
Helena

9. This ancient Roman dictator's wife was allegedly a nymphomaniac who publicly committed bigamy by marrying another man and conspiring with him to kill her husband. What was the name of this wife? Hint

Calpurnia, wife of Julius Caesar
Julia, wife of Tiberius
Caesonia, wife of Caligula
Messalina, wife of Claudius

10. This ancient Roman dictator's wife allegedly killed her husband with a poisoned mushroom in order to put her son on the throne? What was the name of this wife? Hint

Poppaea Sabina, wife of Nero
Vipsania, wife of Tiberius
Agrippina, wife of Claudius
Livia, wife of Augustus


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A dictator's wife said "When they opened my closets, they only found shoes - not skeletons. That's why I'm still here." Who is/was she?

Answer: Imelda Marcos

Imelda Marcos, wife of Philippines dictator, Ferdinand Marcos, was famous for her collection of shoes. She is said to have possessed over 3000 pairs of designer shoes, including a pair of battery-powered sling-backs that twinkled when she danced.
2. Another dictator's wife with a passion for shoes is the wife of president/dictator Robert Mugabe of Zimbabwe. What is her first name?

Answer: Grace

While millions of Zimbabwe citizens do not own any shoes, Grace Mugabe spends thousands of dollars on Ferragamo designer shoes because, she says, "I have narrow feet and Ferragamos are the only shoes I find comfortable". Grace's international shopping sprees are legendary.
3. Which Andrew Lloyd Webber/Tim Rice musical was based on the life of the wife of South American dictator?

Answer: Evita

The musical "Evita" was based on the life of Eva Peron. Eva's husband, Juan Peron, was president of Argentina from 1946 to 1955, and then again from 1973 until his death in 1974. Eva was a very influential First Lady. She died in 1952 at the age of 33 from uterine cancer. "Evita" opened on Broadway in 1978 and was made into a film in 1996 starring Madonna in the title role.
4. This dictator's wife was married for less than 24 hours before she and her husband committed suicide. Who was she?

Answer: Eva Braun

Eva Braun had been Hitler's mistress for twelve years. They married on April 29, 1945, in an underground bomb shelter in Berlin. The next day, they committed suicide as the Allies closed in. Hitler's aides burned their bodies with gasoline.
5. This dictator's wife built a lavish palace to live in which is reputed to be the second largest building in the world (after the Pentagon). Who is/was she?

Answer: Elena Ceausescu

Elena Ceausescu oversaw the building of the opulent palace in the Romanian capital of Bucharest. However, she did not get to live in it for very long. On Christmas Day, 1989, Nicolae and Elena Ceausescu were shot by firing squad for crimes against the state.

At a hastily convened trial prior to their execution, Elena tried to claim that she and her husband lived "in a normal apartment, just like every other citizen". She claimed, "...we had no palaces. The palaces belong to the people." The prosecutor replied "You are a very foolish woman".
6. Which wife of a Chinese dictator was known as "the white-boned demon"?

Answer: Jiang Qing, wife of Mao Tse-tung

Jiang Qing, also known as Madame Mao, exerted almost as much power as her husband. In 1980 she was tried for treason and was initially sentenced to death but was later placed under house arrest. In a nationally televised court appearance, she screamed "I was the dog of Chairman Mao and when he said bite, I bit". She hanged herself in 1991.
7. President Suharto and his wife ruled which Asian country for over thirty years?

Answer: Indonesia

President Suharto ruled Indonesia from 1967 until he was forced to resign in May 1998. He and his wife used their power to build a personal fortune estimated at $45 billion by his successor, Habibie. Suharto's wife, Siti Hartinah (also known as Ibu Tien) was nicknamed "Mrs. Tien (Ten) Percent" because of the cuts she took on government contracts and business deals.
8. Some historians claim that Alexander the Great was homosexual. Certainly, he did not have the reputation for womanising that other great dictators and conquerors have had, however, he did marry at least once. What was his wife's name?

Answer: Roxanne

There is evidence that Alexander the Great had a long-term intimate relationship with his childhood friend, Hephaestion. In 329 BC, Alexander conquered Balkh in Bactria (then eastern Persia/Iran, now northern Afghanistan). He killed the King of Balkh and married his daughter, Roshanak (commonly known as Roxanne). Roxanne accompanied Alexander on future campaigns and bore his only son and heir.

However, just before the birth, Alexander died at the age of 33 from a fever, possibly malaria. Roxanne and her son were subsequently hunted down and killed by his enemies.
9. This ancient Roman dictator's wife was allegedly a nymphomaniac who publicly committed bigamy by marrying another man and conspiring with him to kill her husband. What was the name of this wife?

Answer: Messalina, wife of Claudius

Messalina was the Emperor Claudius's third wife. When news of Messalina's treachery was revealed to Claudius, he offered her an honourable death by suicide but apparently she refused, or was unable, to do this so he had her executed. According to Suetonius in "The Twelve Caesars", Claudius forgot that he had her executed: "Claudius' scatter-brainedness and short-sightedness ... were to be marvelled at.

After executing Messalina, he went in to dinner and presently asked 'Why is she not here?'"
10. This ancient Roman dictator's wife allegedly killed her husband with a poisoned mushroom in order to put her son on the throne? What was the name of this wife?

Answer: Agrippina, wife of Claudius

Poor Claudius did not have much luck with his wives! Agrippina was both his niece and his fourth wife. Agrippina murdered Claudius so that her son Lucius (known as Nero) could become ruler of Rome. Nero in turned murdered Agrippina because he found that she tried to rule through him and he was tired of her interference.
Source: Author MotherGoose

This quiz was reviewed by FunTrivia editor fringe before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 31 2022 : Guest 77: 9/10
Dec 31 2022 : Guest 172: 9/10
Dec 23 2022 : Guest 175: 5/10
Dec 21 2022 : Guest 71: 8/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us