Quiz about Name that Ship
Quiz about Name that Ship

Name that Ship Quiz for Experts | Transport


Submarines, yachts, sailboats, cruise ships and even aircraft carriers all have unique names with interesting stories behind them. See if you can guess the names of the following historical boats.

A multiple-choice quiz by shuppy5. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Maritime

Author
shuppy5
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,794
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
334
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the name of the first submarine to surface at the North Pole in 1959? Hint

Nautilus
Skate
Dreadnought
Atule

2. What did Jack London name the yacht that he had custom-built, and on which he lived and sailed from 1906 to 1908? Hint

Razzle-Dazzle
Bohemian
Klondike
Snark

3. What ship was deemed not seaworthy enough to accompany the "Mayflower" on its 1620 voyage? Hint

Speedwell
Swiftsure
Fortune
Mayday

4. Jack Armstrong's uncle was named Jim. What was the name of uncle Jim Fairfield's yacht. Hint

Spindrift
Hudson
Jackknife
Dragon's Eye

5. First mate, Starbuck, serves on what whaling ship, in Herman Melville's 1851 novel "Moby Dick"? Hint

Nantucket
Pequod
Ahab
Essex

6. Name the American submarine that sank itself with its own torpedo in October 1944. Hint

Northwind
Redfish
Tang
Current

7. Famed yachtsman, Sir Thomas Lipton, attempted to win the America's Cup between 1899 and 1930 in five different boats. All had the same name; what was it? Hint

Teacup
Shamoo
Shamrock
Tommy's Try

8. The first submarine was invented in 1775 by David Bushnell. What did he name it? Hint

Santa's Helper
The All-American
Burton Island
Turtle

9. In 1965, Robert Manry crossed the Atlantic in 78 days in a boat of what name? Hint

Prayer
Tinkerbelle
Lucky
Bobby

10. This former British Royal Navy Minesweeper was converted into a research vessel, complete with a mobile laboratory for underwater field research, in 1947. Which Greek mythological figure was it named after? Hint

Calypso
Zeus
Poseidon
Hades


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the first submarine to surface at the North Pole in 1959?

Answer: Skate

The world's first nuclear submarine, the "Nautilus", was built in 1952. On its third try, it attained the North Pole, but did not surface. The "Skate", launched in 1957, was similar to the "Nautilus", but smaller. It was named after a type of ray fish.
2. What did Jack London name the yacht that he had custom-built, and on which he lived and sailed from 1906 to 1908?

Answer: Snark

Jack married his second wife, Charmian Kittredge, in 1905. Their time together included numerous trips to Hawaii and Australia aboard the "Snark". They attempted a seven year cruise around the world but it was cut short due to illness. The name is taken from Lewis Carroll's poem, "The Hunting of the Snark".
3. What ship was deemed not seaworthy enough to accompany the "Mayflower" on its 1620 voyage?

Answer: Speedwell

The "Mayflower" and "Speedwell" started twice on their voyage, only to turn around due to a leaky "Speedwell". It would later be revealed that there was nothing wrong with the ship, but the crew sabotaged it to get out of their year-long contract.
4. Jack Armstrong's uncle was named Jim. What was the name of uncle Jim Fairfield's yacht.

Answer: Spindrift

"Jack Armstrong, The All American Boy" was one of radio's longest running juvenile adventure series. Jack, Jim, and friends went on adventures all over the globe by plane ("Silver Albatross"), dirigible ("Golden Secret"), and the schooner ("Spindrift").
5. First mate, Starbuck, serves on what whaling ship, in Herman Melville's 1851 novel "Moby Dick"?

Answer: Pequod

The ship is ostensibly named for the Algonquian-speaking Pequot tribe of Native Americans who inhabited New England during the 17th century.
6. Name the American submarine that sank itself with its own torpedo in October 1944.

Answer: Tang

Launched in 1943, this was the first ship of the US Navy to be named for the tang, a West Indian species of surgeonfish. In the fatal incident, the torpedo broached and curved in a circular run. "Tang" fishtailed under emergency power to clear the torpedo but it struck her abreast approximately 20 seconds after it was fired.
7. Famed yachtsman, Sir Thomas Lipton, attempted to win the America's Cup between 1899 and 1930 in five different boats. All had the same name; what was it?

Answer: Shamrock

A Scotsman, Thomas created the Lipton Tea Brand. His well-publicised efforts to win earned him a specially-designed cup for "The Best of all Losers".
8. The first submarine was invented in 1775 by David Bushnell. What did he name it?

Answer: Turtle

The one-man vessel could be submerged by admitting water to the hull and surfaced by pumping it out with a hand pump. It had a pedal-powered propeller and was armed with a keg of powder, intended as a weapon to destroy British warships anchored in New York Harbor.
9. In 1965, Robert Manry crossed the Atlantic in 78 days in a boat of what name?

Answer: Tinkerbelle

At the time of the crossing, "Tinkerbelle", a 13.5 foot sailboat, was the smallest boat to have crossed the Atlantic.
10. This former British Royal Navy Minesweeper was converted into a research vessel, complete with a mobile laboratory for underwater field research, in 1947. Which Greek mythological figure was it named after?

Answer: Calypso

Jacques-Yves Cousteau, famous oceanographer/researcher, used this boat. It was severely damaged and sank in 1996, but was brought up and refurbished in 2009.
Source: Author shuppy5

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us