FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Sayers Dorothy L Quizzes, Trivia and Puzzles
Sayers Dorothy L Quizzes, Trivia

Dorothy L. Sayers Trivia

Dorothy L. Sayers Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors Q-S

Fun Trivia
Although she is best known for the crime novels featuring Lord Peter Wimsey, Dorothy L. Sayers considered her translation of Dante's 'Divine Comedy' to be her best literary effort, from a large body of work of multiple types.
27 quizzes and 305 trivia questions.
1.
  Lord Peter Who's Who   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about secondary characters in Dorothy L Sayers' "Lord Peter Wimsey" stories? Bunter, Harriet, Parker, and more...
Easier, 10 Qns, agony, Apr 03 13
Easier
agony editor
611 plays
2.
  About Lord Peter   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
These are personal questions about Lord Peter Wimsey, the hero of Dorothy L. Sayers' detective novels, and about some of those close to him.
Average, 10 Qns, Ampelos, Dec 18 15
Average
Ampelos gold member
345 plays
3.
  Harriet and Peter - A Love Story   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Dorothy L Sayers' aristocratic sleuth, Lord Peter Wimsey, marries Harriet Vane - eventually! I thought I'd write a quiz about them, their courtship and marriage. Enjoy!
Average, 15 Qns, Quiz_Beagle, Nov 17 06
Average
Quiz_Beagle gold member
1162 plays
4.
  Death in Dorothy L Sayers    
Match Quiz
 10 Qns
Dorothy L Sayers wrote eleven novels featuring her detective Lord Peter Wimsey. On the left are the titles of ten of these novels. Match these to the circumstances of death in each. SPOILERS!
Average, 10 Qns, Ampelos, Apr 15 22
Average
Ampelos gold member
Apr 15 22
116 plays
5.
  Dorothy L Sayers' Montague Egg   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Dorothy L Sayers, who created Lord Peter Wimsey, also wrote a number of stories about Montague Egg. Why not give this quiz a whirl? After all, as Monty would say, "Don't let the smallest chance slip by; you never know until you try." Warning - Spoilers!
Average, 10 Qns, agony, Jun 14 14
Average
agony editor
408 plays
6.
  Lord Peter Wimsey Novels    
Multiple Choice
 20 Qns
Dorothy Leigh Sayers wrote eleven Lord Peter Wimsey novels and a large number of short stories featuring her aristocratic sleuth. This quiz tests your knowledge of the full-length Wimsey novels.
Average, 20 Qns, quizman777, Nov 01 11
Average
quizman777
1291 plays
7.
  Peter & Harriet: "Gaudy Night" Pt. 1 - People    
Match Quiz
 10 Qns
The plot of "Gaudy Night" unfolds primarily in the grounds of the fictional Shrewsbury College of Oxford University. There is a large cast of characters. See if you can match these characters with their roles.
Average, 10 Qns, RevLauren, Aug 09 23
Average
RevLauren
Aug 09 23
109 plays
8.
  Gaudy Night   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
A reunion at Oxford University, a poison pen letter writer - and just when Harriet could do with his advice, Lord Peter Wimsey is out of the country. What can she do to help her old college? Will absence make the heart grow fonder?
Average, 15 Qns, alis1956, Apr 13 20
Average
alis1956
Apr 13 20
871 plays
9.
  Busman's Honeymoon   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
At last! Lord Peter marries his long pursued Harriet, and scorning foreign destinations, sets out to honeymoon in their new country residence. A peaceful end? Not quite: bodies continue to pursue the detective and his novelist wife.
Average, 15 Qns, alis1956, Dec 03 17
Average
alis1956
Dec 03 17
849 plays
10.
  Murder Must Advertise   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Drawing on her own working knowledge of advertising copywriting, Dorothy L Sayers sends Lord Peter Wimsey to try his hand at both detection and earning his own living!
Average, 10 Qns, alis1956, Feb 20 04
Average
alis1956
821 plays
trivia question Quick Question
Lord Peter's older brother is the current Duke of Denver. What is his first name?

From Quiz "Lord Peter Who's Who"




11.
  More on "Gaudy Night" by Dorothy L. Sayers   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Gaudy Night" was published in 1935, and is the third novel featuring Harriet Vane, who is investigating some unpleasant happenings at her former Oxford College.
Average, 10 Qns, Ampelos, Mar 08 13
Average
Ampelos gold member
232 plays
12.
  The "Lord Peter Wimsey" Mystery Series   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the "Lord Peter Wimsey" series of mystery books written by Dorothy L. Sayers. I give you info on the book and you name the title of the book. Warning: Spoilers!
Easier, 10 Qns, broncosfans, Jan 19 07
Easier
broncosfans
642 plays
13.
  Peter & Harriet: "Strong Poison" Pt. 4 - Justice   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Peter and Harriet quizzes focus on the Sayers novels featuring our noble sleuth and the brilliant mystery writer with whom he has fallen in love. This quiz is Part 4 (of 4) of the series concerned with the events in "Strong Poison."
Average, 10 Qns, RevLauren, Aug 09 23
Average
RevLauren
Aug 09 23
119 plays
14.
  Clouds of Witness   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Lord Peter Wimsey faces a dilemma: in solving this murder, will he have to denounce his brother or his sister as murderer? The second of D L Sayers' Lord Peter Wimsey mysteries..., published 1926
Average, 10 Qns, alis1956, Feb 21 04
Average
alis1956
548 plays
15.
  Complete this Dorothy L. Sayers Title    
Multiple Choice
 10 Qns
In her fame for her translation of Dante's "Divine Comedy", and her essay, "The Lost Tools of Learning", we often forget about her clever Lord Peter Wimsey mysteries. If you've read them, it should be no problem for you to complete the titles.
Easier, 10 Qns, Lucy_Girl, Jan 25 20
Easier
Lucy_Girl
Jan 25 20
1043 plays
16.
  Strong Poison   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Published in 1930, this novel introduces Harriet Vane, on trial for murdering her lover. Lord Peter's motives for trying to prove her innocent are less altruistic than usual: he has fallen in love with the prisoner...
Average, 10 Qns, alis1956, Feb 22 04
Average
alis1956
736 plays
17.
  Peter & Harriet: "Strong Poison" Pt. 2 - Sleuthing   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Peter and Harriet quizzes will focus on the Sayers novels in which our noble sleuth and the mystery writer with whom he has fallen in love are featured. This quiz is Part 2 of the series about "Strong Poison."
Average, 10 Qns, RevLauren, Aug 09 23
Average
RevLauren
Aug 09 23
118 plays
18.
  Dorothy L. Sayers Characters    
Multiple Choice
 10 Qns
I love the Lord Peter Wimsey books by Dorothy L. Sayers, and she's created some great characters. These questions are all about characters other than Lord Peter. Enjoy!
Average, 10 Qns, Lucy_Girl, Sep 06 08
Average
Lucy_Girl
903 plays
19.
  Peter & Harriet: "Strong Poison" Pt. 3-Progress    
Multiple Choice
 10 Qns
The Peter and Harriet quizzes focus on the Sayers novels featuring our noble sleuth and the brilliant mystery writer with whom he has fallen in love. This quiz is Part 3 (of 4) of the series concerned with the events in "Strong Poison."
Average, 10 Qns, RevLauren, Aug 09 23
Average
RevLauren
Aug 09 23
111 plays
20.
  Monty Egg and His Rhyming Couplets   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Dorothy L Sayers, the creator of Lord Peter Wimsey, also created the detective Montague Egg, a travelling salesman fond of rhyming couplets. This quiz is about him - enjoy!
Average, 15 Qns, Quiz_Beagle, Sep 30 09
Average
Quiz_Beagle gold member
358 plays
21.
  Lord Peter Wimsey 1    
Multiple Choice
 10 Qns
This is intended as an easy introduction to the Lord Peter Wimsey stories by Dorothy L. Sayers.
Easier, 10 Qns, mnbates, Mar 28 11
Easier
mnbates
1336 plays
22.
  Poetry in Dorothy L Sayers' novels   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Dorothy L. Sayers' novels are full of quotes from beautiful and interesting poems. This quiz tests your knowledge of the poems and the novels in which they appear.
Average, 10 Qns, rosC, Jul 20 09
Average
rosC
507 plays
23.
  Five Red Herrings   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
It seemed that almost everyone had a reason to want Campbell dead! But only six of the community had the necessary skills to fake a painting as a alibi.... five of them were red herrings. Lord Peter Wimsey has his work cut out to identify the murderer.
Tough, 15 Qns, alis1956, Mar 11 04
Tough
alis1956
688 plays
24.
  Harriet Vane   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I fell in love with Harriet Vane right along with Lord Peter Wimsey. Here are a few questions on this unforgettable character, created by the mystery maven Dorothy L. Sayers.
Average, 10 Qns, pryncessr1, Oct 22 21
Average
pryncessr1
Oct 22 21
886 plays
25.
  Peter & Harriet: "Strong Poison" Pt. 1-The Trial    
Multiple Choice
 10 Qns
The redoubtable Lord Peter meets his romantic and mystery solving match. This "Peter and Harriet" quiz series will focus on the novels in which they appeared. The first series of quizzes is drawn from "Strong Poison." Part 1: The Trial.
Average, 10 Qns, RevLauren, Jun 15 20
Average
RevLauren
Jun 15 20
122 plays
26.
  Wimsey and Vane: Have His Carcase   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Have His Carcase" is the second Dorothy Sayers book with the Harriet Vane character. If you know the work, you should do well. This quiz contains spoilers!
Average, 10 Qns, mvcale, Jul 22 09
Average
mvcale
338 plays
27.
  Wimsey and Vane: Strong Poison    
Multiple Choice
 10 Qns
This novel introduces the Harriet Vane character as a mystery novelist in the dock. If you have not read this novel, you should know that this quiz contains spoilers.
Average, 10 Qns, mvcale, Aug 09 23
Average
mvcale
Aug 09 23
310 plays
Related Topics
  Mystery & Detective Fiction [Literature] (100 quizzes)


Dorothy L. Sayers Trivia Questions

1. How much time does Lord Peter have to prove Harriet is innocent before a new trial in the murder of Philip Boyes begins?

From Quiz
Peter & Harriet: "Strong Poison" Pt. 2 - Sleuthing

Answer: One month

Harriet's barrister, Sir Impey Biggs, explains to Lord Peter that the new trial will be scheduled at the next "Assizes," which would begin in a month. According to the website, parliament.uk, the Courts of Assize in England and Wales were "courts held in the main county towns, and presided over by visiting judges from the higher courts based in London." In London, the Assizes were calendar periods during which trials were scheduled to be conducted. In 1971, however, the system was completely overhauled, and a permanent Crown Court was established.

2. As the book opens, Harriet is on trial for murder. What stage of the trial has the case reached?

From Quiz Peter & Harriet: "Strong Poison" Pt. 1-The Trial

Answer: Judge's summation of the evidence

British jurisprudence of that era, ca. 1929, called for the presiding judge to completely recap the case as presented by both the Crown Prosecutor and the barrister representing the defendant. In this instance, it is apparent to some spectators, including Lord Peter, that the judge is demonstrating a certain bias in favor of the Crown's version of what happened, and rather expects the jury to return with a guilty verdict.

3. In the short story "A Matter of Taste", we learn that Lord Peter's initials are "P.D.B.W." What do the "D." and the "B." stand for?

From Quiz About Lord Peter

Answer: Death Bredon

In the story "Murder Must Advertise", Lord Peter takes a job at Pym's Publicity Ltd. using his middle names ("Death Bredon") as his other identity. Incidentally "Death" should be pronounced to rhyme with "teeth". David Balfour is a hero in the works of Robert Louis Stevenson, (Sir) Donald Bradman an Australian cricketer (arguably the greatest Australian cricketer), and Donald Booth a modern English actor.

4. What is the name of the fictional college that Dorothy L. Sayers created in "Gaudy Night"?

From Quiz More on "Gaudy Night" by Dorothy L. Sayers

Answer: Shrewsbury College

All are fictional Oxford colleges. Lonsdale College was created by Colin Dexter for the "Inspector Morse" series, Bartlemas College by Veronica Stallwood in the "Kate Ivory series", and College of St Christopher in the "Gervase Fen mysteries" written by Edmund Crispin.

5. In the opening line of "Strong Poison," which type of flowers does Sayers describe as "splashes of blood?"

From Quiz Wimsey and Vane: Strong Poison

Answer: crimson red roses

Sayers opens, "there were crimson red roses on the bench; they looked like splashes of blood." These flowers sit in a vase on the judge's bench.

6. In the opening line of the novel, what specifically is Harriet Vane attempting to remedy in her life through her walking trip?

From Quiz Wimsey and Vane: Have His Carcase

Answer: a bruised heart

Sayers opens, "the best remedy for a bruised heart is not, as so many people think, repose upon a manly bosom. Much more efficacious are honest work, physical activity, and the sudden acquisition of wealth."

7. Who is Montague (Monty) Egg a travelling representative for?

From Quiz Monty Egg and His Rhyming Couplets

Answer: Plummet & Rose, Wines and Spirits

Monty travels the country selling fine wines and spirits (and getting involved in mysteries which he invariably helps to solve). The incorrect answers are or were real or fictional British stores.

8. This book was the first installment in the series. Wimsey finds a naked body in a bathtub. Joseph Chamberlain is the dead body. Julian Freke is the murderer. What book am I describing?

From Quiz The "Lord Peter Wimsey" Mystery Series

Answer: Whose Body?

One of the better installments in the series, even though they're all great. This book was originally published in 1923 as a hardcover.

9. When Harriet is first seen by Peter, she is on trial for murdering her lover. What was his name?

From Quiz Harriet and Peter - A Love Story

Answer: Phillip Boyes

Impey Biggs was the barrister defending her, Charles Parker the policeman who had her charged and Freddy a friend of Peter's, also at the trial.

10. 'Towery city, and branchy between towers. Cuckoo-echoing, bell swarmed, lack-charmed, rock-racked, river-rounded, The dapple-eared lily below.' Oxford is described thus at the end of which novel?

From Quiz Poetry in Dorothy L Sayers' novels

Answer: Gaudy Night

From Gerard Manley Hopkins' wonderful poem "Duns Scotus' Oxford". The sonnet begins with the lines quoted above which should have the characteristic Hopkins' accents.

11. Where is Harriet when Lord Peter first meets her?

From Quiz Harriet Vane

Answer: In jail

Lord Peter first becomes enamored with Harriet after seeing her in court.

12. Montague Egg is a commercial traveller, or "travelling representative" - what product does he sell?

From Quiz Dorothy L Sayers' Montague Egg

Answer: Wines and spirits

Monty's expertise in the wine and spirits line leads to the solution of two mysteries, "The Poisoned Dow '08", and "Bitter Almonds".

13. Who asked Harriet to attend the Gaudy at her old Oxford college?

From Quiz Gaudy Night

Answer: Mary Stokes

Mary, waiting to go abroad for a delicate and dangerous operation and having not met Harriet since they went down, asked her former friend to come to the Gaudy. Harriet found it hard to relate to her. "Mary is a dear: as she always was ... but we have nothing to say to each other." Having introduced Harriet to the story setting, Mary fades out of the story unobtrusively.

14. Who designed Harriet's unusual wedding dress?

From Quiz Busman's Honeymoon

Answer: Worth

"Fierce bustle about the wedding dress -Worth's- period gown in stiff gold brocade, long sleeves, square neck, off the face head dress, no jewels..." wrote Honoria, Dowager Duchess of Denver.

15. Which town is reckoned to be the artistic centre of Galloway?

From Quiz Five Red Herrings

Answer: Kirkudbright

"The small town of Kirkudbright had always been a happy mixture of artists and fishermen."

16. What was the vocation of Philip Boyes, Harriet Vane's ex lover?

From Quiz Strong Poison

Answer: Writer

Writers and painters feature frequently in Dorothy L Sayer's mysteries, and one of Lord Peter's lady friends, Marjorie Phelps, makes her living as a sculptress. However, musicians appear to be above suspicion as regards their criminal tendencies: though Lord Peter plays the piano and sings madrigals...

17. Where does the news of his brother's arrest reach Lord Peter at the start of the novel?

From Quiz Clouds of Witness

Answer: Paris

The Hotel Meurice in Paris, to be precise. He had been to Corsica on the advice of a doctor at the end of his previous case.

18. What was the name of the advertising agency in which the "accident" had taken place?

From Quiz Murder Must Advertise

Answer: Pym's Publicity Ltd

Though Mr Armstrong and Mr Hankin were highly placed in the agency, Mr Pym was the "presiding genius". Darling was one of the companies who used the agency to promote their goods.

19. What is the title of Dorothy Sayers' first Peter Wimsey novel?

From Quiz Lord Peter Wimsey Novels

Answer: Whose Body?

The first Wimsey novel "Whose Body?" was published in 1923. In this book, Lord Peter seems a bit of a caricature, with lots of mannerisms (and the mystery isn't one of the most plausible ever written). However, it's still quite a good read.

20. Which was the first Lord Peter Wimsey novel?

From Quiz Lord Peter Wimsey 1

Answer: Whose Body?

Dorothy Sayers was an early Oxford graduate who had been an advertising copywriter before her success in 1924 with Lord Peter Wimsey. By 1936 she had abandoned the stories in favour of her religious fiction.

21. Complete this title: Whose ______?

From Quiz Complete this Dorothy L. Sayers Title

Answer: Body

"Whose Body" was Ms. Sayers' first mystery, and introduces Lord Peter Wimsey, who, much to the despair of his family, has taken up crime-solving as a hobby. In this book, he must discover the murderer of an unknown corpse that is found in a man's bathtub one morning.

22. Lord Peter isn't making any progress in his attempts to romance Harriet, but Lady Mary Wimsey, Peter's sister, may have finally found true love. Which seemingly"unsuitable" gentleman is the object of her affections?

From Quiz Peter & Harriet: "Strong Poison" Pt. 3-Progress

Answer: Charles Parker

Lady Mary had had rather a tempestuous romantic life. Two of the incorrect answers (Cathcart and Goyles) are the names of men with whom she had been involved in the past. The details of those events are recounted in "Clouds of Witness," during which Gerald, Duke of Denver (Peter's older brother) is on trial for the murder of Denis Cathcart. Chief Inspector Charles Parker is a fine man who fell for Lady Mary during that case, but has been deeply reluctant to pursue the relationship because the idea of a police officer and a member of the nobility marrying seems impossible. Peter, however, highly approves and, at his sister's request, convinces Charles to propose. Lady Mary is elated, and the engagement is a fait accompli, though she is keenly aware her brother, the Duke, will be furious.

23. While visiting the Rev. Arthur Boyes, father of the victim, Lord Peter learns one potentially relevant fact. What is it?

From Quiz Peter & Harriet: "Strong Poison" Pt. 2 - Sleuthing

Answer: Philip had an aunt, an elderly actress whose stage career had been successful, but scandalous.

One of Lord Peter's theories of the crime hinges on the possibility of Philip Boyes having had expectations of inheriting money. Is it less likely that he committed suicide if he could reasonably expect an influx of sudden wealth? Does money figure in the case at all? Rev. Boyes makes a casual reference to an aunt who accumulated a fortune over the years as a flamboyant entertainer whose risque performances were frowned upon by those in "polite" society. She was firmly ostracized by almost all the members of her own family who preferred to pretend she didn't exist.

24. Whom is Harriet charged with murdering?

From Quiz Peter & Harriet: "Strong Poison" Pt. 1-The Trial

Answer: Philip Boyes

Philip Boyes was Harriet's ex-lover. Like her, he is an author, but he considers his writings in literature and poetry far more important than Harriet's mystery novels. Her work, though, is what brings in a steady income. His published works are of narrow appeal to the intellectual set and sell far fewer copies.

25. Lord Peter attended Balliol College in the University of Oxford. What subject was he reading?

From Quiz About Lord Peter

Answer: Modern History

Dorothy L. Sayers provided a biography for Lord Peter for several of her novels, very much like an entry in "Who's Who", in which all sorts of personal details are revealed, including his graduation with first-class honours in the school of Modern History in 1912. "Greats" is the name given to one of Oxford's more famous programme of studies, covering what we would call Classics, combined with Ancient History and Philosophy.

26. Lord Peter's older brother is the current Duke of Denver. What is his first name?

From Quiz Lord Peter Who's Who

Answer: Gerald

Gerald Christian Wimsey, Viscount St George, Duke of Denver. In "Clouds of Witness"(1926), the Duke is accused of murder. He refuses to give an explanation of his actions the night of the murder, or to produce an alibi. In the unravelling of the mystery, we find that he takes after his father. The current Duchess of Denver, his wife, is a humourless and strictly correct woman - she and Wimsey cordially loathe each other.

27. On which "spacious and sacred" ground in Oxford did Dorothy L. Sayers locate her fictional college in "Gaudy Night"?

From Quiz More on "Gaudy Night" by Dorothy L. Sayers

Answer: Balliol College Cricket Ground

She locates Shrewsbury College in the part of Oxford known as "St Cross", north of Jowett Walk and between Mansfield and St Cross Roads. In the "Author's note" she apologises to Balliol for this infringement on their grounds.

28. After finding the body, what does Harriet Vane initially do that is key early in the investigation?

From Quiz Wimsey and Vane: Have His Carcase

Answer: takes snapshots of the murder scene

Realizing that the tide is moving in, the enterprising Miss Vane takes snapshots of the corpse. This is the only early evidence that there is of a body. She also calls to a boat for help, checks out the footprints, and searches the corpse.

29. Where do Monty Egg's famous rhyming couplets come from?

From Quiz Monty Egg and His Rhyming Couplets

Answer: The Salesman's Handbook

"Palgrave's Golden Treasury" is a fine book of poetry - somehow I can't see the doggerel Monty spouts getting in! I wonder if modern salesmen have this sort of thing?

30. This wonderful book introduced Harriet Vane for the first time. She was accused of poisoning her boyfriend. Wimsey tries to prove her innocent and eventually falls for her. What book is this?

From Quiz The "Lord Peter Wimsey" Mystery Series

Answer: Strong Poison

Wimsey begins to court Vane in this book. This book was originally published in 1930.

This is category 9489
Last Updated Apr 13 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.