FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Five Red Herrings
Quiz about Five Red Herrings

Five Red Herrings Trivia Quiz


It seemed that almost everyone had a reason to want Campbell dead! But only six of the community had the necessary skills to fake a painting as a alibi.... five of them were red herrings. Lord Peter Wimsey has his work cut out to identify the murderer.

A multiple-choice quiz by alis1956. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors Q-S
  8. »
  9. Dorothy L. Sayers

Author
alis1956
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
172,935
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
690
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. Which town is reckoned to be the artistic centre of Galloway? Hint


Question 2 of 15
2. With which artist did Sandy Campbell pick a fight in the McClellan Arms? Hint


Question 3 of 15
3. Where did Campbell die? Hint


Question 4 of 15
4. Bunter creates Lord Peter's casserole from which cut of meat? Hint


Question 5 of 15
5. What was the clue that told Lord Peter that the accident was in fact murder? Hint


Question 6 of 15
6. Strachan had a nasty black eye. Where did he get it ? Hint


Question 7 of 15
7. What was the name of Farren's pre-Raphelite wife, who made his home a place of refreshment and inspiration? Hint


Question 8 of 15
8. Who was the "dejected looking man" with "the face of a sulky rabbit" whom Inspector McPherson failed to recognise in London? Hint


Question 9 of 15
9. At which pub was Farren finally discovered? Hint


Question 10 of 15
10. Who gave an unexpected alibi for Jock Graham's absence from home after the murder? Hint


Question 11 of 15
11. What was the name of the young girl who witnessed the confrontation between two men on the road between Gatehouse of Fleet and Kirkudbright? Hint


Question 12 of 15
12. What did John Fergusson have for breakfast on the day of the murder? Hint


Question 13 of 15
13. What was the name of the yacht in which Michael Waters spent such an unpleasant few days with his friend Tom Drewitt of Trinity? Hint


Question 14 of 15
14. Which description fits the bicycle that eventually turned up at Euston Station? Hint


Question 15 of 15
15. When asking for typeface (ostensibly for bookbinding) which letters did Fergusson purchase? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 23 2024 : Guest 73: 4/15
Apr 14 2024 : Guest 171: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which town is reckoned to be the artistic centre of Galloway?

Answer: Kirkudbright

"The small town of Kirkudbright had always been a happy mixture of artists and fishermen."
2. With which artist did Sandy Campbell pick a fight in the McClellan Arms?

Answer: Michael Waters

It was Waters who suffered the rather inebriated and opinionated Campbell in the bar. In response to Waters' mild retort "...you Scotch have an inferiority complex..." Campbell emptied the contents of his glass on Waters' head and left breathing threats to most of the artistic community.
3. Where did Campbell die?

Answer: A house in Gatehouse of Fleet

Rather a trick question: Campbell's body and the elaborately faked picture were discovered at the Minnoch. However, at the end of the book Ferguson admits that Campbell's death was caused accidentally in trying to evict him from Ferguson's house.
4. Bunter creates Lord Peter's casserole from which cut of meat?

Answer: hough

"I am accustomed to understand from the butcher that the portion of the animal which I have been accustomed to call shin of beef is termed in these parts the - er -hough" However, Bunter, always circumspect, checked the portion of the animal from which the meat was removed himself!
5. What was the clue that told Lord Peter that the accident was in fact murder?

Answer: A missing tube of paint

The other clues exist in other books by D L Sayers, but in the context it should be obvious that a tube of paint (flake white) was missing, since it was on the artist's palette but not with the rest of his gear.
6. Strachan had a nasty black eye. Where did he get it ?

Answer: Farren's fist

Strachan's first story is that he was hit by a Silver King ball on the golf course. He did fall down a mine, after he had played good Samaritan and tried to find his friend Farren, who was drunkenly pursuing Campbell for bothering Farren's wife. But it was Farren's fist that did the damage.
7. What was the name of Farren's pre-Raphelite wife, who made his home a place of refreshment and inspiration?

Answer: Gilda

"Gilda Farren sat, upright as a lily stalk, in the high backed chair, spinning wool," clothed in a cream coloured gown which gave her an air of stately purity, but having the additional advantage of not showing the fluff of white wool which settles all over the spinning woman.
8. Who was the "dejected looking man" with "the face of a sulky rabbit" whom Inspector McPherson failed to recognise in London?

Answer: Henry Gowan

It wasn't really surprising that he failed to identify Gowan, who was renowned for his long silky black beard. However, having been partially shaved by the drunken Campbell, his original facial features ("a small pinched mouth with the upper teeth protruding over the lower lip and the weak little chin which ran helplessly away into a long neck with a prominent Adam's apple")were well worth hiding!
9. At which pub was Farren finally discovered?

Answer: The Dog and Gun

Farren was supporting himself by repainting pub signs in Westmorland, and had already done a good job at The Bull in Brough. He had moved on to the Dog and Gun, where first Wimsey, and then the police, finally tracked him down.
10. Who gave an unexpected alibi for Jock Graham's absence from home after the murder?

Answer: A genteel lady with a secret

A Mrs Smith-LeMesurier "demurely dressed in a black costume and a close fitting hat" turned up at the police station to claim that Mr Graham was too chivalrous to say where he had been on Monday night, since he had been with her. Unfortunately it was the first Jock Graham knew about this!
11. What was the name of the young girl who witnessed the confrontation between two men on the road between Gatehouse of Fleet and Kirkudbright?

Answer: Helen

Her name was Helen McGregor, and she was dragged by her mother to the police to admit that she had slipped out of bed while her parents were out, and gone to set rabbit snares with some boys from a neighbouring farm.
12. What did John Fergusson have for breakfast on the day of the murder?

Answer: Kippers and coffee

Mrs Green the charwoman for Fergusson and Campbell confirmed that Fergusson ate kippers and coffee for breakfast while Campbell had eggs and bacon.
13. What was the name of the yacht in which Michael Waters spent such an unpleasant few days with his friend Tom Drewitt of Trinity?

Answer: Susannah

"For complete boredom and physical misery, commend me to a small sailing vessel in a gale of wind". Obviously Waters did not enjoy his trip aboard the Susannah!
14. Which description fits the bicycle that eventually turned up at Euston Station?

Answer: A scratched and scraped push bike with two new tyres

It is really difficult to keep track of the missing bicycles in this story! Farren's is missing, so is Waters. Andy (of the Anwoth hotel in Gatehouse of Fleet) was the owner of the scratched and nondescript bike that finally ended up in Euston.
15. When asking for typeface (ostensibly for bookbinding) which letters did Fergusson purchase?

Answer: SAMUEL 4 1 3 2

Needing to falsify the elaborately stamped tickets that were issued on the line between Stranraer and Glasgow, Fergusson required LMS 23A. However, the tickets in the rest of the bundle had been marked LMS 23B, as a different conductor had clipped them.
Source: Author alis1956

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us