FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Premiership 1990s Quizzes, Trivia and Puzzles
Premiership 1990s Quizzes, Trivia

Premiership 1990s Trivia

Premiership 1990s Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. FA Premier League

Fun Trivia
13 Premiership 1990s quizzes and 180 Premiership 1990s trivia questions.
1.
  FA Premiership 1992-93   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
The new FA Premiership was a breakaway league to replace the old Football League Division One. It was primarily a breakaway for financial reasons to invest more money in the teams and game in general.
Tough, 15 Qns, minardifan, Dec 29 09
Tough
minardifan
1748 plays
2.
  Premiership Goals 1992 to 2003    
Multiple Choice
 20 Qns
Recall the unforgettable goals of the 11 Premiership seasons 1992-93 to 2002-03.
Average, 20 Qns, Bartmanblues, Oct 14 05
Average
Bartmanblues
2071 plays
3.
  Premier League: 1992-93   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
More multiple choice questions for people with a passion for soccer. This quiz deals with some of those teams that participated in the inaugural Premier League in the 1992-93 season. Good luck!
Tough, 10 Qns, silverginger, Mar 28 08
Tough
silverginger gold member
1277 plays
4.
  Very Difficult FA Premier League Quiz - 25 Questions    
Multiple Choice
 25 Qns
The FA Premier League kicked off in 1992. It now attracts both supporters and players from all over the world. This quiz looks at the first ten seasons 1992-93 to 2001-02.
Very Difficult, 25 Qns, Dazzy_D, Aug 02 05
Very Difficult
Dazzy_D
2623 plays
5.
  Premiership Season 1993-94    
Multiple Choice
 20 Qns
The second season of the FA Premier League saw a number of teams fighting for the title. Manchester United found competition from the likes of Newcastle United, Blackburn Rovers and Arsenal in a bid to retain their Premiership title.
Tough, 20 Qns, minardifan, Jan 21 07
Tough
minardifan
720 plays
6.
  Early Years of the FAPL    
Multiple Choice
 10 Qns
English Premiership: this quiz tests your memory from the 'early years' of the FA Premier League.
Average, 10 Qns, Ridgeback, Jul 12 06
Average
Ridgeback
1904 plays
7.
  Premier League: 1995-96 [1]    
Multiple Choice
 10 Qns
The 1995-1996 season proved to be an exciting time for Premiership football with a thrilling race for the title and a relegation battle that went to the wire. What do you remember about the season?
Tough, 10 Qns, Bretton, Feb 19 10
Tough
Bretton
311 plays
8.
  Premier League: 1995-96 [2]    
Multiple Choice
 10 Qns
The 1995-96 season proved to be an exciting time for Premiership football with a thrilling race for the title and a relegation battle that went to the wire. What do you remember about the season?
Average, 10 Qns, Bretton, Feb 19 10
Average
Bretton
304 plays
9.
  History of the FAPL: 1992-2002    
Multiple Choice
 10 Qns
Very hard unless checking!
Difficult, 10 Qns, pricey, Jul 27 04
Difficult
pricey
1731 plays
10.
  Premiership Season 1994-95    
Multiple Choice
 20 Qns
This was the season which saw the title won on the last day by Blackburn Rovers. Here's some trivia from the season that was 1994-95. Enjoy.
Difficult, 20 Qns, will_of_the_rovers, Dec 16 06
Difficult
will_of_the_rovers
1809 plays
trivia question Quick Question
Alan Shearer made his Premiership debut with Blackburn Rovers in a 3-3 draw at Crystal Palace, but how many goals did he score that day?

From Quiz "Premier League: 1992-93"




11.
  Premier League 1994 to 1997    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is based on questions related to the years 1994 to 97 in the English Premier League.
Average, 10 Qns, krsx66, Jan 13 03
Average
krsx66
1398 plays
12.
  Premiership 1994-95 Season    
Multiple Choice
 15 Qns
Lots of trivia questions to test even the most dedicated fan of the game.
Difficult, 15 Qns, razzamatazz, Sep 18 08
Difficult
razzamatazz
1197 plays
13.
  Premiership 1997-98    
Multiple Choice
 5 Qns
Here's a short quiz that will make you think about the 1997-98 season.
Average, 5 Qns, qwedo, Dec 16 06
Average
qwedo
1442 plays

Premiership 1990s Trivia Questions

1. Who did Aston Villa beat 3-1 on the opening day of the season (they were runners-up in the previous season)?

From Quiz
Premier League: 1995-96 [2]

Answer: Manchester United

Manchester United finshed the season as champions. Villa won with goals from Ian Taylor, Mark Draper and a penalty from Dwight Yorke. Villa went on to finish in 4th place in the Premiership which was a huge improvement on the previous season's 18th when they were nearly relegated.

2. Which Scot scored the only goal in Bolton's home win against Arsenal, to give Wanderers their second-ever victory in the Premiership?

From Quiz Premier League: 1995-96 [1]

Answer: John McGinlay & McGinlay & McGinly & John McGinly

'Super' John McGinlay chipped the ball over David Seaman in a game shown live on Sky Sports. It proved to be one of the few highlights of Bolton's season as they only won six more times in the league (8 wins in total), and McGinlay finished as Boltons top goalscorer with only 6 goals. Their first win was a 2-1 defeat of defending champions Blackburn Rovers at Burden Park.

3. Who did the FA Premier League sign a sponsorship deal with prior to the start of the 1993-94 season?

From Quiz Premiership Season 1993-94

Answer: Carling

Carling Breweries signed a multi-million pound deal with the FA Premier League to begin sponsorship from the 1993-94 season, a deal that would last until the end of the 2000-01 season. The league was called the FA Carling Premier League during this time.

4. How many teams made up the new FA Premier League?

From Quiz FA Premiership 1992-93

Answer: 22

Clubs who made up the first Premiership season were: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers (promoted team), Chelsea, Coventry City, Crystal Palace, Everton, Ipswich Town (promoted team), Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesborough (promoted team), Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur, and Wimbledon.

5. The first team to be relegated from the Premier League in the 1992-93 season were Nottingham Forest. Who was their manager during this season?

From Quiz Premier League: 1992-93

Answer: Brian Clough

Clough was one of Forest's greatest managers, twice winning the European Cup with them, and was the manager between 1975-93. A 2-1 defeat away to Ipswich Town on 1st May, 1993, was Clough's last game in charge before retiring from the game forever.

6. Which top England striker missed most of the 97-98 season?

From Quiz Premiership 1997-98

Answer: Alan Shearer

Alan suffered a career threatening injury, in a pre-season game against Chelsea before the 97-98 season.

7. Which team did Manchester United beat 9-0?

From Quiz Premiership 1994-95 Season

Answer: Ipswich Town

Scorers were Andy Cole(5), Mark Hughes(2), Roy Keane, and Paul Ince.

8. During the 1995-96 season, who was Sheffield Wednesday's manager?

From Quiz Premier League 1994 to 1997

Answer: David Pleat

9. 1992-93 was the first season of the Premier League. On what date did it kick off?

From Quiz FA Premier League

Answer: 15th August 1992

Nine matches were played on the first day of Premier League. Arsenal v Norwich City 2-4, Chelsea v Oldham Athletic 1-1, Coventry City v Middlesbrough 2-1, Crystal Palace v Blackburn Rovers 3-3, Everton v Sheffield Wednesday 1-1, Ipswich Town v Aston Villa 1-1, Leeds United v Wimbledon 2-1, Sheffield United v Manchester United 2-1, Southampton v Tottenham Hotspur 0-0.

10. In which year did the FA Premier League begin?

From Quiz Early Years of the FAPL

Answer: 1992

Manchester United won the first Premiership title 1992-93, but it was their first league title for 26 years.

11. Manchester United legend Mark Hughes made a surprise move to which club?

From Quiz Premier League: 1995-96 [2]

Answer: Chelsea

Hughes joined Chelsea in the summer of 1995 scoring 39 goals in 123 games. Mark later went to play for Southampton and Everton before retiring with Blackburn Rovers in 2002. He then managed the Welsh national side before becoming manager of Blackburn Rovers (2004) and Manchester City (2008).

12. Who finished the season as Newcastle's top goalscorer?

From Quiz Premier League: 1995-96 [1]

Answer: Les Ferdinand

Les Ferdinand was a sensation with 25 league strikes for the Geordies. Alan Shearer finished the season top of the Premiership goal scoring charts with 31 strikes, however, all them were for Blackburn as Newcastle fans had to wait another two years before Shearer's record breaking transfer to their team.

13. Who won the PFA Player's Player of the Year Award for the 1993-94 season?

From Quiz Premiership Season 1993-94

Answer: Eric Cantona

Cantona was in excellent form for Manchester United all season. Along with scoring 25 goals in all competitions, it was his all round general performances for United that led to Cantona being given the Player of the Year Award, which is given on behalf of the players union.

14. Which TV company did the FA and Premier League sign a money deal with?

From Quiz FA Premiership 1992-93

Answer: BskyB

The new deal between the Premier League and BSkyB allowed teams to spend more money than ever before, primarily on player transfers, but also on the development of stadiums. This was due to the Taylor Report that required all top flight teams to have all-seater stadiums by 1995.

15. Leeds United escaped relegation by two points in the 1992-93 season, but what stood out about their statistics than any other team's?

From Quiz Premier League: 1992-93

Answer: They failed to win a single away game

Leeds finished the season with 51 points, having played 42 games, winning 12, drawing 15 and losing 15. Out of a possible 63 points away from home, they earned just 7.

16. Which team were beaten 7-2 by Blackburn Rovers?

From Quiz Premiership 1997-98

Answer: Sheffield Wednesday

Blackburn proved to be suprising that season, earning a UEFA Cup place.

17. Which 4 teams were relegated at the end of the 1994-95 season?

From Quiz Premiership 1994-95 Season

Answer: Crystal Palace - Norwich City - Leicester City - Ipswich Town

Palace finished 19th with 45 pts, Norwich 20th with 43 pts, Leicester 21st with 29 pts, and Ipswich bottom with 27pts.

18. Who did Blackburn Rovers pay an English transfer record for in July 1994?

From Quiz Premiership Season 1994-95

Answer: Chris Sutton

Chris Sutton had amazingly gone from a centre half to England's most expensive striker in just 2 years. Kenny Dalglish saw his goal scoring abilty the previous season when Sutton hit over 20 goals for Norwich City.

19. Which Nottingham Forest player was often told 'He's got a pineapple on his head' as a reference to his haircut?

From Quiz Premier League 1994 to 1997

Answer: Jason Lee & lee

On a show called 'Fantasy Football' the two presenters would constantly make fun of him, and as a result, Jason sought legal action, but the case was later dismissed.

20. Which player scored the first ever goal in the Premier League?

From Quiz FA Premier League

Answer: Brian Deane (Sheffield United)

Deane scored after just five minutes in Sheffield United's 2-1 home win against Manchester United. United lost their first two games of the season but went on to win the title finishing ten points clear of Aston Villa.

21. Which club finished bottom of the table in the first season of the FA Premier League?

From Quiz Early Years of the FAPL

Answer: Nottingham Forest

Forest finished below Crystal Palace and Middlesbrough, who also got relegated.

22. Bolton Wanderers and Middlesbrough were two teams who had been promoted to the Premiership at the end of the 1994-95 season. Who was the third?

From Quiz Premier League: 1995-96 [1]

Answer: There wasn't one

Due the a resizing of the league (from 22 to 20 teams) only two teams were promoted from Division One at the end of the previous season, whilst four teams were relegated down from the Premiership. Middlesbrough came up as champions, and Bolton as playoff winners after a thrilling victory against Reading at Wembley. Had the normal system of 3 up and 3 down been in place, Crystal Palace would have survived in the Premiership, and Reading would have enjoyed automatic promotion.

23. Who scored the first goal in the newly established Premier League?

From Quiz FA Premiership 1992-93

Answer: Brian Deane

Brian Deane scored the first Premier League goal on August 5th, 1992. Deane was playing for Sheffield United against Manchester United at Bramall Lane. Deane scored after five minutes, and scored his second after 50 minutes. Sheffield United won 2-1.

24. Who was the writers' Player of the Year that season?

From Quiz Premiership 1997-98

Answer: Dennis Bergkamp

Bergkamp was also a favourite for the goal of the month awards that season.

25. How many games did Aston Villa win during the 1994-95 season?

From Quiz Premiership 1994-95 Season

Answer: 11

They drew 15 and lost 16 finishing 18th with 48pts, just 3pts above relegation.

26. Liverpool had one of the Premiership's best young rising stars, Robbie Fowler: what shirt number did he have this season?

From Quiz Premiership Season 1994-95

Answer: 23

The Liverpool fans thought so much of young Fowler he earned the nickname "God", despite being a childhood Everton fan.

27. What was the score of the game in which David Beckham scored from the halfway line against Wimbledon on the opening day of the 1996-97 season?

From Quiz Premier League 1994 to 1997

Answer: United won 3-0

The goal was measured at 57 yards.

28. The first ever live Premier League match was played at which stadium?

From Quiz FA Premier League

Answer: City Ground

Teddy Sheringham scored the only goal of the game as Nottingham Forest beat Liverpool 1-0. Sheringham left the club two weeks later when he joined Tottenham Hotspur. He finished the season as the Premier League's top goalscorer.

29. Teddy Sheringham ended up as the leading scorer in the 1992-93 season, but which two clubs did he play for during that period?

From Quiz Early Years of the FAPL

Answer: Tottenham Hotspur AND Nottingham Forest

Teddy scored 22, just ahead of his 2001 striking partner at Spurs, Les Ferdinand, who banged in 20 for QPR in the 1992-93 season.

30. Which stadium saw the lowest average Premiership attendance that season?

From Quiz Premier League: 1995-96 [2]

Answer: Selhurst Park

Although The Dell (home of Southampton) had the lowest capacity (15,000), Wimbledon's games at Selhurst Park saw an average of 13,000. Relegated Bolton Wanderers and QPR saw crowd averages of 18,000 at Burden Park and 15,000 at Loftus Road respectively.

This is category 24228
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.