FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about FA Premiership 199293
Quiz about FA Premiership 199293

FA Premiership 1992-93 Trivia Quiz


The new FA Premiership was a breakaway league to replace the old Football League Division One. It was primarily a breakaway for financial reasons to invest more money in the teams and game in general.

A multiple-choice quiz by minardifan. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. FA Premier League
  8. »
  9. Premiership 1990s

Author
minardifan
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
248,327
Updated
Jul 23 22
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
1749
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. How many teams made up the new FA Premier League? Hint


Question 2 of 15
2. Which TV company did the FA and Premier League sign a money deal with? Hint


Question 3 of 15
3. Who scored the first goal in the newly established Premier League? Hint


Question 4 of 15
4. Who won the first Premier League title?

Answer: (Two Words (Team))
Question 5 of 15
5. Which team surprisingly led the table on Christmas Day? Hint


Question 6 of 15
6. Who was top goal scorer in the Premier League with 22 goals? Hint


Question 7 of 15
7. Which team only avoided relegation only thanks to a superior goal difference? Hint


Question 8 of 15
8. Who was voted PFA Young Player of the Year 1993? Hint


Question 9 of 15
9. Brian Clough retired at the end of the 1992-93 season.


Question 10 of 15
10. 1991-92 Division One Champions Leeds United finished where in the table? Hint


Question 11 of 15
11. Middlesbrough were 12th on Boxing Day. Where did they finish the season? Hint


Question 12 of 15
12. Who finished second in the table? Hint


Question 13 of 15
13. All the promoted teams survived the season without relegation.


Question 14 of 15
14. Eric Cantona moved to Manchester United from which team? Hint


Question 15 of 15
15. Which team won both the FA Cup and League Cup? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many teams made up the new FA Premier League?

Answer: 22

Clubs who made up the first Premiership season were: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers (promoted team), Chelsea, Coventry City, Crystal Palace, Everton, Ipswich Town (promoted team), Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesborough (promoted team), Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur, and Wimbledon.
2. Which TV company did the FA and Premier League sign a money deal with?

Answer: BskyB

The new deal between the Premier League and BSkyB allowed teams to spend more money than ever before, primarily on player transfers, but also on the development of stadiums. This was due to the Taylor Report that required all top flight teams to have all-seater stadiums by 1995.
3. Who scored the first goal in the newly established Premier League?

Answer: Brian Deane

Brian Deane scored the first Premier League goal on August 5th, 1992. Deane was playing for Sheffield United against Manchester United at Bramall Lane. Deane scored after five minutes, and scored his second after 50 minutes. Sheffield United won 2-1.
4. Who won the first Premier League title?

Answer: Manchester United

Manchester United ended a 26 year title drought, winning the first Premier League trophy. Alex Ferguson had built a team of experienced campaigners mixed with terrific young players such as Ryan Giggs and the hard work and patience paid off. In 42 games, United's stats read as:

P42 W24 D12 L6 F67 A31 Pts 84
5. Which team surprisingly led the table on Christmas Day?

Answer: Norwich City

Although all four teams named exceeded expectations, it was the Canaries of Norwich City that surprised everyone. They were many pundits predictions for the drop, but manager Mike Walker produced a side that player exciting, attacking football. Norwich City eventually finished third overall, their highest ever position and qualified for the UEFA Cup.
6. Who was top goal scorer in the Premier League with 22 goals?

Answer: Teddy Sheringham

Teddy Sheringham ended the first Premier League season as the top scorer, with 22 goals - one for Nottingham Forest before he was transferred to Tottenham Hotspur, where he scored another 21. Spurs finished 8th in the table.
7. Which team only avoided relegation only thanks to a superior goal difference?

Answer: Oldham Athletic

Oldham Athletic only just avoided being relegated thanks to a final day 4-3 victory over Southampton. Palace were relegated with 49 points from 42 games, the joint highest total for any team to be relegated from the top division.
8. Who was voted PFA Young Player of the Year 1993?

Answer: Ryan Giggs

19-year-old Ryan Giggs, who was making a substantial impact on the wing for Manchester United, was voted as PFA Young Player of the Year, the second consecutive year he had won the reward. Giggs was also voted European Young Footballer of the Year in 1993
9. Brian Clough retired at the end of the 1992-93 season.

Answer: True

Brian Clough ended his 18 year reign at Nottingham Forest as his team was relegated from the Premiership. Unfortunately for Clough, the decision to sell Teddy Sheringham and Des Walker came back to haunt the side as no adequate replacements were found and the team struggled to score goals while leaking too many.
10. 1991-92 Division One Champions Leeds United finished where in the table?

Answer: 17th

After the dizzy heights of winning the title the previous season, beating off Manchester United to take the last top flight Division One trophy, Leeds United returned to earth with a thud. They finished well behind in 17th and were lucky not to be drawn into a relegation battle.

Although the team did well in Europe, they failed to win a single away game all season and eventually finished only two points away from Crystal Palace, who were relegated.
11. Middlesbrough were 12th on Boxing Day. Where did they finish the season?

Answer: 21st

Seemingly safe in 12th on Boxing Day, Middlesbrough suffered a long run of defeats that began in February which culminated in their eventual relgation at seasons end. They ended the season with the worst defence in the Premier League with 75 goals conceeded in 42 games.
12. Who finished second in the table?

Answer: Aston Villa

Heavy spending manager Ron Atkinson led Aston Villa to second place after investment in top players such as Dean Saunders. Along with Norwich City, Villa led the table at many stages of the season but by March were starting to falter as Manchester United took control. Their title chances disappeared in May but they still got a UEFA Cup place for their toils.
13. All the promoted teams survived the season without relegation.

Answer: False

Of the promoted sides, Ipswich Town finished in 16th place thanks to a solid campaign, while Blackburn Rovers finished in 4th place thanks to the heaving spending of Jack Walker. Only Middlesbrough were relegated, but even that was a surprise after seemingly being safe at the midpoint of the season.
14. Eric Cantona moved to Manchester United from which team?

Answer: Leeds United

Cantona's arrival at Manchester United from Leeds United saw a reversal in fortune for both teams - while Leeds United faltered away, Manchester United surged to their first title in 28 years.
15. Which team won both the FA Cup and League Cup?

Answer: Arsenal

Arsenal, who finished only 10th in the Premier League, created history by becoming the first side win both the FA Cup and League Cup in one season. Both times they beat Sheffield Wednesday at Wembley by 2-1. With this, they qualified for the UEFA Cup Winners Cup.
Source: Author minardifan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us