FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Premier League 199596  1
Quiz about Premier League 199596  1

Premier League: 1995-96 [1] Trivia Quiz


The 1995-1996 season proved to be an exciting time for Premiership football with a thrilling race for the title and a relegation battle that went to the wire. What do you remember about the season?

A multiple-choice quiz by Bretton. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. FA Premier League
  8. »
  9. Premiership 1990s

Author
Bretton
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,848
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
311
- -
Question 1 of 10
1. Which Scot scored the only goal in Bolton's home win against Arsenal, to give Wanderers their second-ever victory in the Premiership?

Answer: ( Two words, or just surname)
Question 2 of 10
2. Who finished the season as Newcastle's top goalscorer? Hint


Question 3 of 10
3. Bolton Wanderers and Middlesbrough were two teams who had been promoted to the Premiership at the end of the 1994-95 season. Who was the third? Hint


Question 4 of 10
4. After winning the title the year before, Blackburn struggled and failed to make the top four in the 1995-96 season. What position in the league did they finish? Hint


Question 5 of 10
5. Which player did Liverpool sign for a British record transfer fee in June 1995?

Answer: (Two words, or just surname ... the man!)
Question 6 of 10
6. Which Brazilian became a crowd favourite at the Riverside in the 1995-96 season? Hint


Question 7 of 10
7. Who did Blackburn Rovers thrash 7-0 in November 1995 to end their opponent's long run of league games without a defeat? Hint


Question 8 of 10
8. Alan Hanson famously said that, "You can't win anything with kids", in relation to a certain club's decision to field a lot of young players. Which team was he talking about? Hint


Question 9 of 10
9. The 1995-96 season wasn't a great year for London clubs as none of them finished in the top four. Which teams from the capitol finished 5th and 19th respectively? Hint


Question 10 of 10
10. Manchester City had a miserable season by finishing in 18th place and suffering relegation from the Premier League. However, there was one player who really shone for City in the 1995-96 season, and won the club's Player of the Year Award. Who was he? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Scot scored the only goal in Bolton's home win against Arsenal, to give Wanderers their second-ever victory in the Premiership?

Answer: John McGinlay

'Super' John McGinlay chipped the ball over David Seaman in a game shown live on Sky Sports. It proved to be one of the few highlights of Bolton's season as they only won six more times in the league (8 wins in total), and McGinlay finished as Boltons top goalscorer with only 6 goals.
Their first win was a 2-1 defeat of defending champions Blackburn Rovers at Burden Park.
2. Who finished the season as Newcastle's top goalscorer?

Answer: Les Ferdinand

Les Ferdinand was a sensation with 25 league strikes for the Geordies.

Alan Shearer finished the season top of the Premiership goal scoring charts with 31 strikes, however, all them were for Blackburn as Newcastle fans had to wait another two years before Shearer's record breaking transfer to their team.
3. Bolton Wanderers and Middlesbrough were two teams who had been promoted to the Premiership at the end of the 1994-95 season. Who was the third?

Answer: There wasn't one

Due the a resizing of the league (from 22 to 20 teams) only two teams were promoted from Division One at the end of the previous season, whilst four teams were relegated down from the Premiership.

Middlesbrough came up as champions, and Bolton as playoff winners after a thrilling victory against Reading at Wembley. Had the normal system of 3 up and 3 down been in place, Crystal Palace would have survived in the Premiership, and Reading would have enjoyed automatic promotion.
4. After winning the title the year before, Blackburn struggled and failed to make the top four in the 1995-96 season. What position in the league did they finish?

Answer: 7th

Despite Alan Shearer's 31 goals, Blackburn suffered a disapointing season with an early exit from European competition, and a poor early season from which made defending the title an extremely difficult task.
5. Which player did Liverpool sign for a British record transfer fee in June 1995?

Answer: Stan Collymore

Stan Collymore completed the record deal from Nottingham Forest to the Mersyside giants and went on to score 14 league goals in his first season. He was outdone, however, by strike partner Robbie Fowler whose 28 strikes made him the second highest goal scorer in the division. Despite his departure, Forest still had a decent season, finishing in 9th place.
6. Which Brazilian became a crowd favourite at the Riverside in the 1995-96 season?

Answer: Juninho

Juninho (meaning 'Little Junior') was an instant hit with fans when Bryan Robson brought him to newly promoted Middlesbrough in October 1995. This was a start of a two-year spell, although he did return in 1999 on loan and in 2002. Fellow Samba star was also a key signing for Boro in the 1995-96 season. Future Brazil star Kaka was only 13 in 1995 at the start of the season.

Ravanelli was a big signing for the Teeside club, however, he arrived in the summer of 1996 and is from Italy.
7. Who did Blackburn Rovers thrash 7-0 in November 1995 to end their opponent's long run of league games without a defeat?

Answer: Nottingham Forest

Alan Shearer got a hat-trick and Lars Bohinen (a former Forest player) scored a double. This ended Forest's incredible run of 25 Premiership games undefeated. Forest were to suffer defeat again at the feet of Rovers when they lost 5-1 at the City Ground in April 1996.
8. Alan Hanson famously said that, "You can't win anything with kids", in relation to a certain club's decision to field a lot of young players. Which team was he talking about?

Answer: Manchester United

Alan Hansen made the infamous comment after United lost to Aston Villa on the opening day of the season. United had sold experienced stars Mark Hughes, Paul Ince, and Andrei Khanchelskis in the summer and were now fielding several inexperienced young players. By 'kids', he was referring to David Beckham, Paul Scholes, Nicky Butt, and the Neville brothers who all went on to be successful players at United. Hansen finished the season with egg on his face as Man United claimed their second double, despite being 12 points behind Newcastle in January.
9. The 1995-96 season wasn't a great year for London clubs as none of them finished in the top four. Which teams from the capitol finished 5th and 19th respectively?

Answer: 5th Arsenal / 19th QPR

Arsenal had a disapointing season under new management, and QPR suffered relegation after the sale of Les Ferdinand to Newcastle United. Spurs, West Ham, and Chelsea came 8th, 10th, and 11th respectively, with Wimbledon ending the season in 14th.
10. Manchester City had a miserable season by finishing in 18th place and suffering relegation from the Premier League. However, there was one player who really shone for City in the 1995-96 season, and won the club's Player of the Year Award. Who was he?

Answer: Georgi Kinkladze

Georgian Georgi Kinkladze was a sensation after his move to Maine Road scoring wonder goals against Aston Villa, Middlesbrough, and Southampton. Despite the club's relegation from the Premiership and interest from teams like Liverpool and Barcelona, Georgi decided to stayed with City in the First Division.

Keith Curle and Niall Quinn were key players during that period of City's history.
Source: Author Bretton

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us