FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about FA Premier League
Quiz about FA Premier League

Very Difficult FA Premier League Quiz | 25 Questions | Sports


The FA Premier League kicked off in 1992. It now attracts both supporters and players from all over the world. This quiz looks at the first ten seasons 1992-93 to 2001-02.

A multiple-choice quiz by Dazzy_D. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. FA Premier League
  8. »
  9. Premiership 1990s

Author
Dazzy_D
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
98,343
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
9 / 25
Plays
2624
- -
Question 1 of 25
1. 1992-93 was the first season of the Premier League. On what date did it kick off? Hint


Question 2 of 25
2. Which player scored the first ever goal in the Premier League? Hint


Question 3 of 25
3. The first ever live Premier League match was played at which stadium? Hint


Question 4 of 25
4. Which club avoided relegation during 1992-93 thanks to a 4-3 win against Southampton on the final day of the season?

Answer: ( Two Words .... or just first word of club name)
Question 5 of 25
5. In what position did the 1992-93 Football League Champions (Division 1 winners) finish in the 1993-94 Premier League season? Hint


Question 6 of 25
6. Which team finished bottom (22nd) of the 1993-94 table after conceding one hundred goals? Hint


Question 7 of 25
7. During the 1994-95 season, Eric Cantona was sent off at Selhurst Park for the infamous 'kung-fu' kick on Crystal Palace fan Matthew Simmons. On what date did this occur? Hint


Question 8 of 25
8. At the end of the 1994-95 season, the division was reduced in size from 22 to 20 teams. To enable this, four clubs were relegated (Crystal Palace, Norwich City, Leicester City and Ipswich Town) and only two got promoted. Which two? Hint


Question 9 of 25
9. From December 1994 through to November 1996, Manchester United did not lose a single league game at Old Trafford. Which two clubs defeated them either side of this run? Hint


Question 10 of 25
10. Which club finished the 1996-97 season relegated despite reaching both finals of the domestic cups?

Answer: ( One Word)
Question 11 of 25
11. How many of the three teams relegated at the end of the 1996-97 came straight back up the following year? Hint


Question 12 of 25
12. How many games did the top three teams of the 1997-98 season lose between them in the league? Hint


Question 13 of 25
13. During the 1998-99 season, Manchester United set a new record for the biggest away win when they won 8-1 against which club? Hint


Question 14 of 25
14. On 16th May 1999, who scored the winning goal for Manchester United during the final game of the season to clinch United's fifth title in seven years? Hint


Question 15 of 25
15. At the end of the 1999-2000 season, former Premier League team Swindon Town were relegated to Division 2 after they finished 23rd in Division 1?


Question 16 of 25
16. Which other Premier League side did Aston Villa play four times during the 1999-2000 season, beating them in both cups but losing to them both times in the league? Hint


Question 17 of 25
17. During the 2000-01 season, Liverpool became the first ever English club to win three different cups in one season. While competing in the three trophies they won (FA Cup, League Cup and UEFA Cup), how many other Premier League sides did they meet? Hint


Question 18 of 25
18. Who won the 'Manager of the Year' award for the 2000-01 season?

Answer: ( Two words, or just surname)
Question 19 of 25
19. Which club from the twenty teams in the 2001-02 Premier League, secured promotion from Division 3 at the end of the 1996-97 season? Hint


Question 20 of 25
20. How many of the clubs that played the first ever Premier League season in 1992-93 were among the twelve original Football League founding sides in 1888-89? Hint


Question 21 of 25
21. Which of these four players was the youngest player to feature in a Premier League match? Hint


Question 22 of 25
22. During the 1990s, Manchester United won the Premier League title in all of the seasons that Crystal Palace were relegated?


Question 23 of 25
23. In the first ten seasons of the Premier League, how many different teams achieved a 'double' or a 'treble'? (meaning to win, in the same season, two or three of the six main trophies on offer domestically and in European competition) Hint


Question 24 of 25
24. Out of the thirty four clubs that had played in the Premier League during the first 10 seasons, how many of them had only played a single season? Hint


Question 25 of 25
25. The 2001-02 season was the tenth season of the Premier League. How many clubs had played in the division for every season during this time? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1992-93 was the first season of the Premier League. On what date did it kick off?

Answer: 15th August 1992

Nine matches were played on the first day of Premier League.
Arsenal v Norwich City 2-4, Chelsea v Oldham Athletic 1-1,
Coventry City v Middlesbrough 2-1, Crystal Palace v Blackburn Rovers 3-3, Everton v Sheffield Wednesday 1-1, Ipswich Town v Aston Villa 1-1, Leeds United v Wimbledon 2-1, Sheffield United v Manchester United 2-1, Southampton v Tottenham Hotspur 0-0.
2. Which player scored the first ever goal in the Premier League?

Answer: Brian Deane (Sheffield United)

Deane scored after just five minutes in Sheffield United's 2-1 home win against Manchester United. United lost their first two games of the season but went on to win the title finishing ten points clear of Aston Villa.
3. The first ever live Premier League match was played at which stadium?

Answer: City Ground

Teddy Sheringham scored the only goal of the game as Nottingham Forest beat Liverpool 1-0. Sheringham left the club two weeks later when he joined Tottenham Hotspur. He finished the season as the Premier League's top goalscorer.
4. Which club avoided relegation during 1992-93 thanks to a 4-3 win against Southampton on the final day of the season?

Answer: Oldham Athletic

Oldham had to play three games in the final six days of the season. Before those games, they were nine points behind Crystal Palace who only had one game to play. A dramatic week saw Oldham win against Aston Villa (1-0), Liverpool (3-2) and on the last day against Southampton. Palace lost their final game 3-0 against Arsenal and were relegated on goal difference instead of Oldham.
5. In what position did the 1992-93 Football League Champions (Division 1 winners) finish in the 1993-94 Premier League season?

Answer: 3rd

Newcastle United were the first winners of the 'new' Division 1 title. The following season went well for them as they finished 3rd in the Premeir League behind Manchester United (Champions) & Blackburn Rovers.
6. Which team finished bottom (22nd) of the 1993-94 table after conceding one hundred goals?

Answer: Swindon Town

Swindon finished the season ten points adrift at the bottom of the table with a record of W5 D15 L22. This was their first ever season in the top tier division of the English League since joining the league in 1920.
7. During the 1994-95 season, Eric Cantona was sent off at Selhurst Park for the infamous 'kung-fu' kick on Crystal Palace fan Matthew Simmons. On what date did this occur?

Answer: 25th January 1995

Manchester United banned Cantona from playing for the rest of the season. The F.A. later increased this ban to eight months. Cantona made his return on 1st October 1995 and was on the scoresheet as United drew 2-2 at home against Liverpool.
8. At the end of the 1994-95 season, the division was reduced in size from 22 to 20 teams. To enable this, four clubs were relegated (Crystal Palace, Norwich City, Leicester City and Ipswich Town) and only two got promoted. Which two?

Answer: Middlesbrough & Bolton Wanderers

Middlesbrough went up as the Division 1 Champions and Bolton won the Play-Off Final 4-3 against Reading after finishing 3rd. Reading finished 2nd and during any other season that would have seen them automatically promoted but for this season only just the division champions and play-off winners went up.
9. From December 1994 through to November 1996, Manchester United did not lose a single league game at Old Trafford. Which two clubs defeated them either side of this run?

Answer: Chelsea & Nottingham Forest

When Forest beat United 2-1 at Old Trafford on 17th December 1994, it started a run of thirty five home games in which United couldn't be beaten. Chelsea finally end this by winning 2-1 on 2nd November 1996.
10. Which club finished the 1996-97 season relegated despite reaching both finals of the domestic cups?

Answer: Middlesbrough

Middlesbrough finished the season 19th in the table just two points behind the 'safety zone' of 17th position. They had been fined 3 points by the FA for illegally postponing a match against Blackburn Rovers earlier in the season. Cup final defeats against Leicester City in the League Cup (1-0 after a 1-1 draw) and Chelsea in the FA Cup (2-0) capped a disappionting season for Middlesbrough.
11. How many of the three teams relegated at the end of the 1996-97 came straight back up the following year?

Answer: 2

Middlesbrough, Nottingham Forest & Sunderland were the teams relegated. The following year Forest won the Division 1 title, Middlesbrough came in 2nd and Sunderland finished 4th. Sunderland just missed out on the return after being beaten in the play-offs.
12. How many games did the top three teams of the 1997-98 season lose between them in the league?

Answer: 22

Arsenal lost six games as they won their first Premier League title, Manchester United, who finished just one point behind them in table, lost seven and Liverpool had the worst record of the three, losing nine games.
13. During the 1998-99 season, Manchester United set a new record for the biggest away win when they won 8-1 against which club?

Answer: Nottingham Forest

February 1999 : United beat Forest 8-1 at the City Ground to set a new record for the division. Four years before this, they also set the highest home win record by beating Ipswich Town 9-0 at Old Trafford.
14. On 16th May 1999, who scored the winning goal for Manchester United during the final game of the season to clinch United's fifth title in seven years?

Answer: Andy Cole

United were playing Tottenham Hotspur on the final day and went 1-0 down thanks to a Les Ferdinand goal. Beckham equalized before subsitute Cole got the winner to leave United one point clear of rivals Arsenal at the top of the table.
15. At the end of the 1999-2000 season, former Premier League team Swindon Town were relegated to Division 2 after they finished 23rd in Division 1?

Answer: False

They actually finished the season in 24th position. This was the second time they had been relegated to Division 2 since dropping out of the Premier League. The time before was 1996, the season after they dropped down from the top division.
16. Which other Premier League side did Aston Villa play four times during the 1999-2000 season, beating them in both cups but losing to them both times in the league?

Answer: Southampton

The first league meeting in November 1999 ended with Southampton scoring the only goal of the game. The following month Villa got revenge by winning 4-0 in the League Cup 4th Round. The FA Cup 4th Round match in January ended with Villa going through by the only goal of the game and the last meeting was a home game for Southampton which ended in a 2-0 victory for the hosts.
17. During the 2000-01 season, Liverpool became the first ever English club to win three different cups in one season. While competing in the three trophies they won (FA Cup, League Cup and UEFA Cup), how many other Premier League sides did they meet?

Answer: 4

Of the 18 clubs that Liverpool played in the three cups, they only played a Premier League side on four occasions. FA Cup:4th R - Leeds United (2-0) 5th R - Manchester City (4-2) Final - Arsenal (2-1)League Cup: 3rd R - Chelsea (2-1)UEFA Cup: None
18. Who won the 'Manager of the Year' award for the 2000-01 season?

Answer: George Burley

Burley lead Ipswich Town to their best season in nineteen years. Town's first season back in the Premier League saw them finish in an impressive 5th position, reach the semi-final of the League Cup and qualify for the UEFA Cup. Unfortunatly, the following season saw them relegated back to Division 1 of the Football League and Burley parted company with the club at the beginning of the 2002-03 season.
19. Which club from the twenty teams in the 2001-02 Premier League, secured promotion from Division 3 at the end of the 1996-97 season?

Answer: Fulham

Fulham finished 1996-97 in 2nd postion behind Wigan Athletic, two years later they won the Division 2 title and a further two year after that they clinched promotion to the Premier League by winning the Division 1 title.
20. How many of the clubs that played the first ever Premier League season in 1992-93 were among the twelve original Football League founding sides in 1888-89?

Answer: 3

Aston Villa, Blackburn Rovers and Everton are the three clubs that have been involved in the first seasons of both the divisions. The first Premier League season saw Villa finish 2nd and Blackburn finish 4th, the same position they finished one hundred and four years earlier during the first ever Football League season.
21. Which of these four players was the youngest player to feature in a Premier League match?

Answer: Andy Campbell (Middlesbrough)

Aged at 16 years and 352 days, Andy Campbell made his Middlesbrough debut during the club's 3-1 home victory over Sheffield Wednesday on 5th April 1996.
22. During the 1990s, Manchester United won the Premier League title in all of the seasons that Crystal Palace were relegated?

Answer: False

Palace played three seasons during the 90s - 20th in 92-93, 19th in 94-95 & 20th in 97-98. United won the title in 1993, Arsenal in 1998 and Blackburn in 1995 (The only other club apart from United & Arsenal to win the Premier League during the 90's).
23. In the first ten seasons of the Premier League, how many different teams achieved a 'double' or a 'treble'? (meaning to win, in the same season, two or three of the six main trophies on offer domestically and in European competition)

Answer: 4

Arsenal, Chelsea, Liverpool & Manchester United all managed some form of a 'double' or 'treble' during these ten seasons. 1992-93 : Arsenal - Cup Double (FA Cup & League Cup) 1993-94 : Man Utd - Double (Premier League Champions & FA Cup) 1995-96 : Man Utd - Double (Premier League Champions & FA Cup) 1997-98 : Arsenal - Double (Premier League Champions & FA Cup)1997-98 : Chelsea - Cup Double (League Cup & European Cup Winners Cup)1998-99 : Man Utd - Treble (Premier League Champions, FA Cup & UEFA Champions League) 2000-01 : Liverpool - Cup Treble (FA Cup, League Cup & UEFA Cup) 2001-02 : Arsenal - Double (Premier League Champions & FA Cup)
24. Out of the thirty four clubs that had played in the Premier League during the first 10 seasons, how many of them had only played a single season?

Answer: 4

Swindon (22nd in 94-95), Barnsley (19th in 97-98), Watford (20th in 99-00) and Fulham (13th in 01-02) are the only clubs that played just the one season. All of the other teams that were promoted in this period either stayed up for more than one season or won promotion on two or more occasions. All of the twenty two teams that started the Premier League in 1992 have played at least two seasons.
25. The 2001-02 season was the tenth season of the Premier League. How many clubs had played in the division for every season during this time?

Answer: 9

Arsenal, Aston Villa, Chelsea, Everton, Leeds United, Liverpool, Manchester United, Southampton & Tottenham Hotspur all played in the first ten seasons.
Source: Author Dazzy_D

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us