FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Premiership Season 199394
Quiz about Premiership Season 199394

Premiership Season 1993-94 Trivia Quiz


The second season of the FA Premier League saw a number of teams fighting for the title. Manchester United found competition from the likes of Newcastle United, Blackburn Rovers and Arsenal in a bid to retain their Premiership title.

A multiple-choice quiz by minardifan. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. FA Premier League
  8. »
  9. Premiership 1990s

Author
minardifan
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,295
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
10 / 20
Plays
723
Last 3 plays: Guest 86 (7/20), Guest 82 (10/20), Guest 88 (10/20).
- -
Question 1 of 20
1. Who did the FA Premier League sign a sponsorship deal with prior to the start of the 1993-94 season? Hint


Question 2 of 20
2. Who won the PFA Player's Player of the Year Award for the 1993-94 season? Hint


Question 3 of 20
3. Three players scored 25 Premier League goals during the 1993-94 season. Who of the following did NOT score 25 goals? Hint


Question 4 of 20
4. Who of the following managers was sacked four games into the 1993-94 season? Hint


Question 5 of 20
5. Newly promoted Swindon Town conceded how many goals in their 42 games? Hint


Question 6 of 20
6. Arsenal improved during the 1993-94 season to finish 4th overall, but only won one competition all season; which one? Hint


Question 7 of 20
7. Newcastle United returned to the top flight after a five year absence, as Division One Champions. Where did they finish in the league? Hint


Question 8 of 20
8. Wimbledon surprised all their critics by finishing sixth in the Premier League. Who was their manager during 1993-94? Hint


Question 9 of 20
9. How many goals were scored during the Premier League season 1993-94? Hint


Question 10 of 20
10. Oldham Athletic needed to beat which team on the final day of the season to avoid relegation? Hint


Question 11 of 20
11. Which player, who moved from Nottingham Forest to Manchester United pre-season, was, at the time, the most expensive in Premiership history?

Answer: ( Two words, or just surname)
Question 12 of 20
12. Tim Flowers became the most expensive goalkeeper in England when he moved to Blackburn Rovers from which club in November 1993? Hint


Question 13 of 20
13. Aston Villa qualified for Europe.


Question 14 of 20
14. Chelsea finished 14th overall in 1993-94 but also reached the FA Cup final where they played Manchester United. What was the final score? Hint


Question 15 of 20
15. With how many points did Tottenham Hotspur finish the season? Hint


Question 16 of 20
16. With Liverpool struggling in the League, it was a loss to which side in the FA Cup that cost Graham Souness his job as manager? Hint


Question 17 of 20
17. After an awful first season in the Premier League, Leeds United finished where in 1993-94? Hint


Question 18 of 20
18. Coventry City won 14, lost 14 and drew 14 games.


Question 19 of 20
19. A crowd of how many watched Wimbledon against Everton at Selhurst Park in January 1993? Hint


Question 20 of 20
20. Manchester United became the _____ team to win the 'double' during the 20th Century in 1993-94? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 10 2024 : Guest 86: 7/20
Jul 07 2024 : Guest 82: 10/20
Jul 02 2024 : Guest 88: 10/20
Jun 06 2024 : Guest 82: 16/20
Jun 06 2024 : Guest 109: 16/20
Jun 04 2024 : Guest 86: 9/20
Jun 04 2024 : Guest 88: 12/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who did the FA Premier League sign a sponsorship deal with prior to the start of the 1993-94 season?

Answer: Carling

Carling Breweries signed a multi-million pound deal with the FA Premier League to begin sponsorship from the 1993-94 season, a deal that would last until the end of the 2000-01 season. The league was called the FA Carling Premier League during this time.
2. Who won the PFA Player's Player of the Year Award for the 1993-94 season?

Answer: Eric Cantona

Cantona was in excellent form for Manchester United all season. Along with scoring 25 goals in all competitions, it was his all round general performances for United that led to Cantona being given the Player of the Year Award, which is given on behalf of the players union.
3. Three players scored 25 Premier League goals during the 1993-94 season. Who of the following did NOT score 25 goals?

Answer: Andy Cole

Andy Cole was the top scorer in the Premier League with 34 goals for the newly promoted Newcastle United, along with Peter Beardsley who scored 25. Newcastle United were the top scorers with 82 goals. Matthew Le Tissier's 25 goals kept Southampton in the Premiership while Sutton's 25 goals at Norwich City earned him a transfer to Blackburn for the 1994-95 season.
4. Who of the following managers was sacked four games into the 1993-94 season?

Answer: Peter Reid

Peter Reid's three year tenure at Manchester City ended quickly into the new season after only four games. It was a strange decision as City were an attacking side who had performed well during his time in charge. Brian Horton was his replacement. Howard Kendall resigned from Everton in December while both Souness and Branfoot were sacked in January by Liverpool and Southampton respectively.
5. Newly promoted Swindon Town conceded how many goals in their 42 games?

Answer: 100

Swindon Town were the first team to concede 100 goals in the Premier League. The Robins only won 5 games all season as they failed to adjust to the Premiership and were relegated with only 30 points.

From 1996 the number of games played were reduced from 42 to 38 (the Premiership was reduced from 22 teams to 20 teams).
6. Arsenal improved during the 1993-94 season to finish 4th overall, but only won one competition all season; which one?

Answer: European Cup Winners Cup

Arsenal improved both attack and defence during the off-season and their form improved dramatically, finishing in fourth place. They still were lacking punch in front of goal but their defence was outstanding, conceding only 28 goals in 42 games. They failed to win either domestic cup, but won the European Cup Winners Cup with a 1-0 win over Parma.
7. Newcastle United returned to the top flight after a five year absence, as Division One Champions. Where did they finish in the league?

Answer: 3rd

Under the managership of Kevin Keegan, Newcastle United produced inspired form all season, particularly with the strike partnership of Andy Cole and Peter Beardsley producing tonnes of goals! Newcastle United eventually finished third overall, 15 points away from Manchester United but finishing with a UEFA Cup spot, their first European place since the 1970s.
8. Wimbledon surprised all their critics by finishing sixth in the Premier League. Who was their manager during 1993-94?

Answer: Joe Kinnear

Kinnear had been at the club from the beginning of the Premier League, and with the goalscoring of Dean Holdsworth, led Wimbledon to a season-equalling sixth place in the League.
9. How many goals were scored during the Premier League season 1993-94?

Answer: 1195

A totla of 1,195 goals were scored during the 1993-94 season, an average of 2.58 goals per game. Newcastle United were the most prolific of scorers, with 82 goals during the season, with Manchester United next with 80 goals. Ipswich Town were the most shot shy of teams in the Premier League, with only 35 goals scored in their 42 games. Swindon Town actually scored more goals than seven teams above them with 47, but it was their defence that led to their relegation (they conceded 100 goals).
10. Oldham Athletic needed to beat which team on the final day of the season to avoid relegation?

Answer: Norwich City

Having only avoided relegation thanks to goal difference in 1992-93, Oldham's luck ran out for the 1993-94 season. At one stage, Oldham were looking safe to avoid the drop, but a 4-1 drubbing in an FA Cup semi-final replay against Manchester United battered the side's confidence, and even though they lost that final game against Norwich, other results would have sent them down anyway.
11. Which player, who moved from Nottingham Forest to Manchester United pre-season, was, at the time, the most expensive in Premiership history?

Answer: Roy Keane

Roy Keane's move from the relegated Nottingham Forest to Manchester United became, at 3.75 million, the most expensive transfer in English football.
12. Tim Flowers became the most expensive goalkeeper in England when he moved to Blackburn Rovers from which club in November 1993?

Answer: Southampton

Flowers was sold for 2 million in November 1993 by Southampton. This sale almost cost Saints their Premier League status as they only barely escaped relegation, once again the goal scoring prowess of Matt Le Tissier guiding his team to safety. Flowers went on to win the Premier League with Blackburn in 1994-95.
13. Aston Villa qualified for Europe.

Answer: True

Aston Villa qualified for the UEFA Cup thanks to the 3-1 victory over Manchester United in the League Cup Final at Wembley. But their League form dipped from the dizzy heights of 2nd in 1992-93, finishing 10th in 1993-94.
14. Chelsea finished 14th overall in 1993-94 but also reached the FA Cup final where they played Manchester United. What was the final score?

Answer: Manchester Utd 4 - 0 Chelsea

Glenn Hoddle was appointed player-manager pre-season and their was reason for optimism around Stamford Bridge. But the season on the whole was ordinary for the team and their only real chance for silverware was in the FA Cup. But Chelsea were embarrassed by a rampant Manchester United team, losing 4-0 but at least they qualified for Europe.
15. With how many points did Tottenham Hotspur finish the season?

Answer: 45

Tottenham had an awful season. They suffered most with the loss of major goal-scorer Teddy Sheringham and it was the lack of goals that cost Tottenham most, despite new manager Ossie Ardilles very attacking tactics. However, it was the end of the season that had Spurs worried as the FA gave them a 600,000 fine and a 12 point deduction (quashed on appeal) for financial irregularities under the old owners.
16. With Liverpool struggling in the League, it was a loss to which side in the FA Cup that cost Graham Souness his job as manager?

Answer: Bristol City

Graham Souness was sacked in January 1994 after Liverpool lost to Bristol City in the FA Cup, having been in the job for less than three years and having only won the FA Cup once during his tenure. Roy Evans was promoted from within to manage the team, but Liverpool were a shadow of their former selves, and only managed to finish 8th.
17. After an awful first season in the Premier League, Leeds United finished where in 1993-94?

Answer: 5th

A resurgent Leeds United took to the field in 1993-94 after their struggles of the previous year (they were "defending title holders" as the the last Division One Champions in 1992, before Division ONe left the Football League and formed the FA Premier League). Howard Wilkinson invested money in buying striker Brian Deane from Sheffield United and later midfielder David White from Manchester City in what was a rebuilding phase for the club.

But at least their form had improved, particularly on the road and thoughts for 1994-95 turned towards another title challenge.
18. Coventry City won 14, lost 14 and drew 14 games.

Answer: True

Coventry City once again defied all their critics by finishing 11th in the league, well clear of relegation on 56 points. The team were helped by Micky Quinn still banging in the goals for the team despite his advancing years and even the departure of manager Bobby Gould in November couldn't halt the Sky Blues march to mid-table mediocrity.
19. A crowd of how many watched Wimbledon against Everton at Selhurst Park in January 1993?

Answer: 3039

Only 3,039 people showed up to watch Wimbledon against Everton at Selhurt in 1994. Wimbledon were not helped by the fact that they were essentially a 'homeless' team, having been without a home ground since they moved out of Plough Lane three years previously. This record low attendance of 3,039 for a Premier League game is unlikely to be "bettered".
20. Manchester United became the _____ team to win the 'double' during the 20th Century in 1993-94?

Answer: 4th

Manchester United repeated only what Tottenham Hotspur (1961), Arsenal (1971) and Liverpool (1986) had done before them, by winning both the League title and FA Cup. They only just missed out on a 'treble' after losing to Aston Villa in the League Cup final.
Source: Author minardifan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us