FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Star Trek Universe Quizzes, Trivia and Puzzles
Star Trek Universe Quizzes, Trivia

Star Trek Trivia

Star Trek Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television Q-T

Fun Trivia
You can find more quizzes on 'Star Trek' in both the Movies and Entertainment (Entertainment Mixture - Movies, TV...) categories.
757 Star Trek quizzes and 10,598 Star Trek trivia questions.
1.
  "Star Trek" Launch Pad   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Take a whirlwind tour of the "Star Trek" universe, covering basic "Star Trek" knowledge and facts, brought to you by the crew of the USS Enterprise trivia team! Think long and perhaps you will prosper (points-wise, that is) on this quiz.
Easier, 10 Qns, Jedi_Padawan, Jun 23 23
Easier
Jedi_Padawan
Jun 23 23
2949 plays
2.
  Which Series?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If you're like me, you've watched "The Next Generation," "Deep Space Nine," "Voyager" and "Enterprise." But can you keep what happened in which show straight? I'll describe an episode and you choose which series I'm describing.
Tough, 10 Qns, ladymacb29, Feb 08 19
Tough
ladymacb29 editor
Feb 08 19
8893 plays
3.
  An Enterprising Voyage   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Space... the Final Frontier. These are the voyages of the starship Enterprise" was a weekly introduction to adventures across the galaxy with the crew of the starship Enterprise. The phrase still lives on, thanks to reruns and DVDs.
Easier, 10 Qns, Julia103, Jan 08 12
Easier
Julia103 gold member
1363 plays
4.
  20 Questions about 'Star Trek' Trivia   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Abbreviations: TOS - 'Star Trek' (1966-69) (original series) TAS - 'Star Trek' (1973-75) (animated series) TNG - 'Star Trek: The Next Generation' DS9 - 'Star Trek: Deep Space Nine' VOY - 'Star Trek: Voyager' (1995-)
Average, 20 Qns, TonyTheDad, Sep 13 09
Average
TonyTheDad gold member
5327 plays
5.
  'Star Trek' Time Travel   best quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
A quiz about the time travel stories of 'Star Trek'.
Average, 25 Qns, TonyTheDad, Sep 14 12
Average
TonyTheDad gold member
3832 plays
6.
  Starfleet Academy: Engineering Exam   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Would you make the right decisions given the following circumstances? Choose what decision was made on the shows, not what you would do.
Average, 10 Qns, ladymacb29, Apr 01 11
Average
ladymacb29 editor
1965 plays
7.
  Tough "Trek" Trivia II   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Time for another collection of trivia from the most successful entertainment franchise in history. Questions are from all series, the movies, behind-the-scenes, and more. Energize!
Difficult, 20 Qns, robmeister, Oct 17 20
Difficult
robmeister
Oct 17 20
3143 plays
8.
  I'm a Trekkie, Not a Gourmet!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
While the title statement is most certainly true in my case, the two interests have been known to cross paths. See what you know about the food and drink of different cultures in the "Star Trek" universe. Bon appetit!
Average, 10 Qns, darthrevan89, Dec 19 09
Average
darthrevan89
642 plays
9.
  The Things I Like Or Do "Star Trek"    
Match Quiz
 10 Qns
Match the character from "Star Trek: The Next Generation", "Star Trek: Voyager", and " Star Trek: Enterprise" to some of their favorite things or things they like to do.
Easier, 10 Qns, bigjohnsludge, Oct 29 20
Easier
bigjohnsludge gold member
Oct 29 20
271 plays
10.
  "Star Trek: Voyager" Character and Plot   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this "Star Trek: Voyager" quiz, a plot line will be put forth. It will be your task to determine who the main character was in that plot line.
Average, 10 Qns, steeler3225, Apr 16 12
Average
steeler3225
685 plays
trivia question Quick Question
Group of aliens thinks it would be fun to 'play' with the crewmembers in a World War II simulation after having taken over their ship.

From Quiz "Which Series?"




11.
  Starfleet Academy: Medical Doctor Exam   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How good of a Starfleet doctor are you? Choose what decision was made on the shows, not what you would do. (A question or two may be from the movies.)
Average, 10 Qns, ladymacb29, May 09 04
Average
ladymacb29 editor
2031 plays
12.
  Tough "Trek" Trivia III   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
This is the third in a series of questions on everything "Star Trek" -- the movies, the series, and more. Energize!
Difficult, 20 Qns, robmeister, Apr 25 15
Difficult
robmeister
2109 plays
13.
  A Captain's Carol   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You are Jean-Luc Picard, Captain of the USS Enterprise. One night, you are surprised when Q, that insufferable god-like being, appears. He says, "Mon Capitan, on this night you will be visited by the Ghosts of Captains Past, Present, and Future."
Easier, 10 Qns, eytank, Jan 27 07
Easier
eytank
928 plays
14.
  Tough "Trek" Trivia VII   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Coming out of warp speed is the seventh in a series of "Star Trek" stumpers to challenge even a Vulcan! Energize!
Difficult, 20 Qns, robmeister, Oct 17 20
Difficult
robmeister
Oct 17 20
1302 plays
15.
  Tough "Trek" Trivia   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
This is a quiz that will cover "Star Trek", from the original TV series of the 1960s to the movies and "Enterprise". Look for behind-the-scenes and real-life stuff, too. Energize!
Difficult, 20 Qns, robmeister, Jun 01 11
Difficult
robmeister
2183 plays
16.
  Test Your 'Star Trek' Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
Another 'Star Trek' quiz.
Tough, 10 Qns, Red_John, Dec 20 22
Tough
Red_John
Dec 20 22
246 plays
17.
  Star Trek Episodes: Which Series?    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is for the true trekky. I will give you the episode and you will give me the series. All answers are from either "The Next Generation" or "The Original Series". (Answer either TNG, The Next Generation, TOS or The Original Series.)
Easier, 10 Qns, prichason, Sep 13 09
Easier
prichason
2426 plays
18.
  Tough "Trek" Trivia IV    
Multiple Choice
 20 Qns
And now, the fourth in a series of quizzes devoted to everything "Star Trek". Energize!
Difficult, 20 Qns, robmeister, May 31 24
Difficult
robmeister
May 31 24
1158 plays
19.
  "Star Trek" Flashbacks    
Multiple Choice
 10 Qns
Sometimes episodes of "Star Trek" reference other episodes or series, and sometimes the crew of one series goes back in time. Lets see how much you know.
Tough, 10 Qns, mashfan105, Feb 17 18
Tough
mashfan105
Feb 17 18
230 plays
20.
  'Trek' Questions That Make You Go Hmmmm?    
Multiple Choice
 10 Qns
These are tougher 'Trek' questions designed to explore the thoroughness of the 'Star Trek' Universe, as we now know it, in a picayune manner. Many of these questions are based on information that must be inferred from other episodes, series, or movies.
Average, 10 Qns, BungeeAZ, Dec 13 09
Average
BungeeAZ
1580 plays
21.
  Time Trekking    
Match Quiz
 10 Qns
Match the "Star Trek" episode with the historical era where it takes place.
Average, 10 Qns, parrotman2006, Jan 15 20
Average
parrotman2006 gold member
Jan 15 20
199 plays
22.
  Tough "Trek" Trivia VI    
Multiple Choice
 20 Qns
Believe it or not, I found even more stuff on "Star Trek" to challenge your brain! Ready? Energize!
Difficult, 20 Qns, robmeister, Jan 09 22
Difficult
robmeister
Jan 09 22
1097 plays
23.
  Tough "Trek" Trivia V    
Multiple Choice
 20 Qns
Here it is, one more round of knowledge of everything "Star Trek". Energize!
Difficult, 20 Qns, robmeister, Oct 28 12
Difficult
robmeister
804 plays
24.
  "Star Trek" General Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz to test "Star Trek" knowledge of the entire genre.
Difficult, 10 Qns, Tommofski, Mar 26 23
Difficult
Tommofski
Mar 26 23
1863 plays
25.
  Head-Scratching "Star Trek"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just some stuff I remember from the various "Star Trek" series.
Tough, 10 Qns, rpbluesman, Jan 03 19
Tough
rpbluesman
Jan 03 19
804 plays
26.
  'Star Trek' Trivia Quiz Challenge    
Multiple Choice
 10 Qns
So you think you're a real Trekkie? Think again! All information is correct as of 2001.
Average, 10 Qns, ecstasybabe, Apr 25 13
Average
ecstasybabe
2890 plays
27.
  Famous Last Words of 'Star Trek'    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the last lines, scenes and episodes of the five 'Star Trek' series.
Difficult, 10 Qns, PhilipStevens, Nov 12 05
Difficult
PhilipStevens
1305 plays
28.
  "Star Trek" Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the relatively unknown facts or small details contained within all series and movies of 'Trek' lore. Have fun!
Difficult, 10 Qns, Jayman88, Jul 01 11
Difficult
Jayman88
1070 plays
29.
  "Star Trek" Episode Match Up II    
Multiple Choice
 25 Qns
Match the episode with the "Star Trek" series it's from.
Average, 25 Qns, DeadZone1701, May 24 04
Average
DeadZone1701
1309 plays
30.
  "Star Trek" Episode Match Up    
Multiple Choice
 15 Qns
I'll give you the episode title, you pick which of the five "Star Trek" series the episode is from.
Average, 15 Qns, DeadZone1701, May 09 04
Average
DeadZone1701
1422 plays
31.
  Fractured "Star Trek" Characters    
Multiple Choice
 10 Qns
Just say the given words in each question out aloud, to hear the name of the real "Star Trek" characters for your answer. Check the hints for additional help. Happy memories.
Average, 10 Qns, Creedy, Dec 12 20
Average
Creedy gold member
Dec 12 20
230 plays
32.
  "Star Trek": Starbases    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the various star bases mentioned in the various incarnations of "Star Trek".
Tough, 10 Qns, cookmoney, Nov 30 14
Tough
cookmoney
146 plays
33.
  "Star Trek" Mixture    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a mixture of questions.
Average, 10 Qns, nikyah, Mar 14 03
Average
nikyah
1841 plays
34.
  Alltrek    
Multiple Choice
 10 Qns
This is about 'Star Trek' and its creators.
Average, 10 Qns, 4of9, Aug 22 09
Average
4of9
1593 plays
35.
  "Star Trek" Actors: Where Did They Start?    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a tough quiz on a few "Star Trek" actors from all five series, and what their first acting job was! I name the actor, you pick which movie, television series, or miniseries he/she started his/her career in. Good luck!
Impossible, 10 Qns, enterpriseNX01, Aug 23 09
Impossible
enterpriseNX01
900 plays
36.
  'Star Trek' Misc.    
Multiple Choice
 20 Qns
This is a quiz on random 'Star Trek' trivia (not all questions are official 'Star Trek' cannon but part of 'Star Trek' trivia none the less).
Very Difficult, 20 Qns, eagle161_99, Feb 05 12
Very Difficult
eagle161_99
1449 plays
37.
  A Quick "Star Trek: The Animated Series" Quiz    
Multiple Choice
 5 Qns
This is my quiz on what some people call "The Forgotten 'Star Trek'." Have fun! :-)
Difficult, 5 Qns, Rgo731, Jun 25 07
Difficult
Rgo731
706 plays
Related Topics
  Star Trek [Movies] (56 quizzes)

  Star Trek Books [Literature] (5 quizzes)

  Star Trek Movies and TV Mix [Entertainment] (15 quizzes)


Star Trek Trivia Questions

1. The ship was heading through a region of space where the crew was falling asleep uncontrollably. One crew member was able to thwart the aliens causing this by using a technique he/she learned from his/her ancestors. Who was this crew member?

From Quiz
"Star Trek: Voyager" Character and Plot

Answer: Chakotay

Chakotay was able to make it onto the planet where the aliens existed. He woke up one of the sleeping aliens and showed them that he was willing to kill himself to save his crew by blowing up their hideaway. The aliens chose to let them go.

2. Which television series began each show with a voiceover "Space... the Final Frontier. These are the voyages of the starship Enterprise..."

From Quiz An Enterprising Voyage

Answer: 'Star Trek: TOS' and 'Star Trek: TNG'

The first 'Star Trek' episode aired on September 8th, 1966. Although the series only ran for three seasons, it continued to gain fans through reruns in syndication. 'Star Trek: The Next Generation' aired for the first time in September of 1987, more than 20 years later.

3. In the "Deep Space Nine" episode "In Purgatory's Shadow," Garak wants whom to give him a recommendation to Starfleet Academy?

From Quiz Head-Scratching "Star Trek"

Answer: Worf

Garak asks Worf to sponsor him to the Academy while the two in the Runabout in the Gamma Quadrant. It is revealed in the same scene that it was all a hoax and that Garak was simply practicing his lying.

4. This starbase was the site of Kirk's court martial for the death of Ben Finney.

From Quiz "Star Trek": Starbases

Answer: Starbase 11

As shown in the episode, "Court Martial." This was also the starbase Capt. Pike resided at after his heavy exposure to delta rays.

5. What is the final line spoken in 'Star Trek: The Original Series'?

From Quiz Famous Last Words of 'Star Trek'

Answer: if only

The last line, "if only", is a prophetic one. Spoken by Captain Kirk, the line refers to Dr. Janice Lester, a genius whose thirst for power destroyed her, but the line may also refer to the untimely cancellation of 'Star Trek'.

6. How many times were wheelchairs seen in the history of "Star Trek"?

From Quiz Tough "Trek" Trivia V

Answer: Seven

The first one was seen in the "TOS" two-parter "The Menagerie", with a badly-disfigured Fleet Captain Christopher Pike able to only activate a light to indicate "yes" or "no" responses. In the movie "Star Trek IV: The Voyage Home", the old lady who regrew a kidney (thanks to a pill from McCoy), expressed her joy at the event while being carted around the hospital ward in a wheelchair. Fast-forward to the "TNG" episode "Too Short a Season", in which an elderly Starfleet admiral named Mark Jameson (Clayton Rohner) suffered from the crippling Iverson's Disease... That is, until he started a rejuvination therapy so he may face an old adversdary one more time. Next came "Descent, Part I", in which Professor Stephen Hawking is playing poker with Data in the holodeck. Professor Hawking has Amyotrophic Lateral Sclerosis (Lou Gehrig's Disease), and he has been confined to a wheelchair since the early 1980s. The "DS9" episode "Melora" centered around a young Starfleet ensign named Melora Pazlar (Daphne Ashbrook), an Elaysian woman whose home planet has a low gravity. The "Enterprise" episode "Carpenter Street" showed the sedated subjects of the Xindi-Reptilians' bioweapon research being carted to their beds in a wheelchair. And in the "Enterprise" episode "Daedalus", Dr. Emory Erickson, the inventor of the Transporter, was confined to a wheelchair due to a severe back injury.

7. In 2254, Lt. James T. Kirk is assigned to the U.S.S. Farragut. Who is the captain of the ship?

From Quiz "Star Trek" Trivia

Answer: Captain Garrovick

"Obsession" ("TOS"). The episode established that the Farragut was Kirk's first assignment after leaving the Academy. Kirk states that Garrovick was "my commanding officer from the day I left the Academy".

8. One of the officers has an alien lifeform that has attached itself to your patient. The alien is slowly killing your patient as it uses her body's systems to keep itself alive. You're thousands of lightyears away from help, what do you do?

From Quiz Starfleet Academy: Medical Doctor Exam

Answer: Create a holographic doctor of a mass murderer.

"Voy" episode "Nothing Human" - The Doctor creates a holographic representation of Crell Moset, a Cardassian who made many headways into medical research. Oh, he also killed a lot of Bajorans in the process. Torres refuses to be treated by this hologram and one of the members of the crew is mad because members of his family died at Moset's hands. In the end, Moset is able to save Torres, but then his program is ultimately deleted.
This story is a great parallel to what happened in Nazi Germany during World War II. There were horrible experiments performed on prisoners, but those experiments provided valuable scientific information. The dilemma is should that knowledge be used so those people did not die in vain, or should it be destroyed as the knowledge was obtained in an extremely unethical manner?

9. Dr. Noonien Soong was the premiere cyberneticist of the 24th Century. Which android did he create first, Data or Lore?

From Quiz Tough "Trek" Trivia II

Answer: Lore

While Lore has the capability to express emotions and to incorporate informal speech patterns (such as the use of contractions), he was constructed before Data, not after. When the colonists on Omicron Theta became intimidated (even frightened) by Lore, Soong created Data, who had an incorporated ethical subsystem, no emotions, and use of formal speech patterns ("TNG" episode "Datalore").

10. "Star Trek : The Animated Series" ran from...?

From Quiz A Quick "Star Trek: The Animated Series" Quiz

Answer: 1973-1974

There were 22 episodes.

11. In "Enterprise" what is Trip's full name?

From Quiz "Star Trek" General Knowledge

Answer: Charles Tucker III

Trip has been in Starfleet for twelve years, and has known Archer for eight. The duo shares a strong bond, and once endured harsh survival training in the Australian outback together.

12. Who was the first captain of the U.S.S. Enterprise N.C.C.-1701?

From Quiz 'Star Trek' Misc.

Answer: Captain Robert April

Robert April preceded Christopher Pike who preceded Kirk.

13. An omnipotent being puts the captain and several crewmembers on trial as representatives of humanity. Meanwhile, the crew tries to figure out what's so great about this new station Starfleet may use.

From Quiz Which Series?

Answer: The Next Generation

The episode is "Encounter at Farpoint." Q makes his first appearance and puts Picard (and others) on trial - trying to see if humans deserve to live in the universe. Meanwhile, they investigate Farpoint Station, which turns out to be a living being trapped on the surface.

14. What happened to the EMH Doctor in the 'Voyager' episode 'Future's End ll'?

From Quiz "Star Trek" Mixture

Answer: He was tortured

The Doctor gets his portable holo-emitter in this episode. Making him foot loose and fancy free.

15. Encounter at Far Point Parts I&II

From Quiz Star Trek Episodes: Which Series?

Answer: TNG & The Next Generation

This was the series opener. We meet Q for the first time.

16. In the episode 'Balance of Terror' we saw Lt. Stiles show a, then, little seen distrust for Cmdr. Spock. We know that Romulans attacked many of his family members. It must be something else?

From Quiz 'Trek' Questions That Make You Go Hmmmm?

Answer: A predisposed notion of Vulcans harbored by Terrans since First Contact.

As demonstrated in the program 'Enterprise,' we see that many officers in Star Fleet harbor ill will toward Vulcans because of first contact.

17. Where is the Borg's native territory?

From Quiz 'Star Trek' Trivia

Answer: The Delta Quadrant

Voyager was stranded in the Delta Quadrant where they encountered the Borg.

18. Why is Dr. Crusher's son called Wesley?

From Quiz Alltrek

Answer: That was Gene Roddenberry's middle name

The creator of 'Star Trek',who was married to Majel Barret, was called Gene Wesley Roddenberry.

19. "Star Trek" ep 'City on the Edge of Forever': What difficult task must Kirk do in the 1930's to restore history back to normal, fixing what McCoy would've done?

From Quiz 'Star Trek' Time Travel

Answer: Allow a woman to die that he could've saved

Kirk falls in love with his landlady, Edith Keeler, before Spock determines that she must die, or else the US will enter WWII too late to prevent Germany's takeover of Earth.

20. Which character sang 'I'll Take You Home Again, Kathleen' over and over?

From Quiz 'Star Trek' Trivia

Answer: Kevin Reilly

He was under the PSI 2000 virus' influence. He sang this over the shipwide intercom after he commandiered Engineering.

21. Decked Err Muck Hoy

From Quiz Fractured "Star Trek" Characters

Answer: Doctor McCoy

Doctor Leonard McCoy is the Chief Medical Officer aboard the original Enterprise. He's brilliant, but cantankerous, and possesses a dry wit that he often employs against Spock, the crew's half Vulcan First Officer and Science expert. Both McCoy and Kirk are good friends, with a relationship that verges on brotherly, although the same doesn't exactly describe the relationship between Spock and McCoy. Spock's relentless logic tends to get under McCoy's skin at times, and if Vulcans could be described as having a sense of humour, the thought sometimes occurs that Spock is deliberately pulling McCoy's suspicious leg.

22. In "Forsaken" Lwaxana Troi visits the station and she and Odo get trapped in the turbolift. Which Ferengi pirate did she tell Odo about?

From Quiz "Star Trek" Flashbacks

Answer: Tog

In "Menage a Troi" Lwaxana was kidnapped by Tog and forced to remove her clothing aboard his ship. Riker used a chess match to escape from his cell so he could send a signal to Captain Picard using the ships engines. Wesley decoded the message and delivered it to Picard who rescued Lwaxana, Riker, and Deanna from Tog's ship and returned them to the Enterprise. She still does not like what happened that day and since then has been known to hate the Ferengi.

23. In the television series where this introduction was used, whose voice was heard explaining "These are the voyages of the starship Enterprise"?

From Quiz An Enterprising Voyage

Answer: the ship's captain

William Shatner, who played Captain James T. Kirk, did the voiceover for 'Star Trek: The Original Series'. Patrick Stewart, who played Captain Jean-Luc Picard did the voiceover for 'Star Trek: The Next Generation' Majel Barrett was the voice of the ship's computer on all the 'Star Trek' series, but she never did the introduction. 'Star Trek' never had an introduction done by multiple characters. The science fiction show 'Babylon 5' had a similar explanatory introduction, which was given by different characters in different seasons of the show, and by multiple voices in season 4.

24. In the "Deep Space Nine" episode "The Maquis Pt. I," while in the runabout with Sisko, what does Gul Dukat say over the comm to the Cardassian vessels attacking the Federation vessel?

From Quiz Head-Scratching "Star Trek"

Answer: "...I will personally fire the photons that will destroy you!"

The Cardassians of course don't listen and before Dukat and Sisko can reach them, a Maquis attack fighter destroys them.

25. Who was the commander of starbase 11 when Spock hijacked the Enterprise in order to return Captain Pike to Talos IV?

From Quiz "Star Trek": Starbases

Answer: Commodore Mendez

As seen in the episodes "The Menagerie, parts I and II." A projection of him, created by the Talosians, rode in a shuttlecraft with Kirk to pursue the Enterprise, and also presided over Spock's subsequent court martial.

26. What is the name of the last episode of 'Star Trek: The Original Series'?

From Quiz Famous Last Words of 'Star Trek'

Answer: "Turnabout Intruder"

In "Turnabout Intruder" the Enterprise is called to the planet Camus II, where Dr. Janice Lester exchanges bodies with Captain Kirk in order to take control of the Enterprise.

27. In the second pilot "Where No Man Has Gone Before", who played Dr. Elizabeth Dehner?

From Quiz Tough "Trek" Trivia VI

Answer: Sally Kellerman & Kellerman

Dr. Dehner was a psychologist who specialized in the effects of long-distance space voyages on people. She and Gary Mitchell (Gary Lockwood) were struck by some kind of ESP-inducing anomoly while the Enterprise crossed the Great Barrier at the edge of the galaxy. Sally Kellerman is perhaps best known as "Hot Lips" Houllihan in the movie "MASH" (1970), which also co-starred Rene Auborjonois (Odo) and John Schuck (the Klingon ambassador from "Star Trek IV" and "Star Trek VI").

28. In 1976, the unveiliing of the prototype space shuttle Enterprise was a major media event which featured Gene Roddenberry and the cast of "TOS". What was the Enterprise's original name?

From Quiz Tough "Trek" Trivia V

Answer: Constitution

The highly-publicized test flight of Space Shuttle Enterprise was also in 1976, the year of the U.S. Bicentennial. In keeping with the heightened patriotism, the shuttle's name was originally Constitution. But a letter-writing campaign by "Star Trek" fans petitioned NASA to change the first shuttle's name to Enterprise. Well, since many NASA scientist were (and still are) fans of "Star Trek", the shuttle's name was changed to reflect the spirit of space exploration inspired by "Star Trek". NOTE - The NASA website erroneously calls 1976 "the U.S. Constitution's Bicentennial", as the Constitution was actually presented on September 17, 1787, ratified by nine of the original 13 states by June 1788, and ratified by the remaining four states by 1791. In truth, 1976 was the bicentennial of the Declaration of Independence, which was signed by John Hancock and 55 other members of the Continental Congress on July 4, 1776, for presentation to King George III of England. The Declaration of Independence was the cornerstone event of the American Revolution, which had begun a year earlier. King George eventually recognized the United States of America as in independent nation in 1783. (Okay... I'll put my flag down now...) :)

29. Mark Lenard was the first actor in "Star Trek" history to portray members of three non-human races (Romulan, Vulcan and Klingon). Who was the second?

From Quiz Tough "Trek" Trivia III

Answer: Marc Alaimo

Best known as Gul Dukat on "DS9", Marc Alaimo also played in several episodes of "TNG", including as the first Cardassian seen in "Star Trek", Gul Macet ("The Wounded"), in 1991. Prior to that, he was the Antican delegate Badar N'D'D in "Lonely Among Us", and Romulan Commander Tebok in "The Neutral Zone" (both in 1987). And he also did play a human, the 19th Century poker player Frederick LaRouque, in "Time's Arrow, Part I". Of the other listed actors, James Sloyan has played a Romulan and a Klingon on "TNG", the Bajoran Dr. Mora Pol on "DS9", and a Haakonian on "Voyager". Suzie Plakson was a Vulcan and a Klingon (okay...half-human/half-Klingon) on "TNG", a member of the Q Continuum on "Voyager", and an Andorian on "Enterprise". And Vaughn Armstrong (Admiral Forrest of "Enterprise"), has had numerous guest roles in "Star Trek", including two Klingons, a Cardassian, a Romulan, two Kreetassans, a Hirogen, and more.

This is category 2478
Last Updated Jun 22 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.