FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Bag of British Birds
Quiz about A Bag of British Birds

A Bag of British Birds Trivia Quiz


Britain has a large and diverse population of birds, from the smallest wren to the largest eagle. Neither of these appear in this quiz, but hopefully you will recognise most of those that do.

A photo quiz by stedman. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Wild Birds UK

Author
stedman
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
373,360
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1450
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (10/10), spaismunky (9/10), PurpleComet (10/10).
-
Question 1 of 10
1. All of the following owls have a resident British population. Which of them is shown in this picture? Hint


Question 2 of 10
2. The name of this duck is related to a particular feature of its anatomy. What is it called? Hint


Question 3 of 10
3. Although by nature a woodland inhabitant, this bird can often be seen from your car, scurrying around on the verges of country lanes. What is its name? Hint


Question 4 of 10
4. In woodland areas, you might hear the laughing cry of this bird before you see it. What is it? Hint


Question 5 of 10
5. This well-known songbird is popular with gardeners, because it is very fond of eating garden pests such as snails. What is its name? Hint


Question 6 of 10
6. This small bird with a white chest may be seen bobbing up and down by the sides of fast-flowing streams. What is its common name? Hint


Question 7 of 10
7. This gregarious black-and-white bird has something of a bad reputation, being associated in some folklores with bad weather and even death. What is its name? Hint


Question 8 of 10
8. This large bird can be found throughout the UK, although when standing still by a river or lake it can sometimes be hard to spot. What is its name? Hint


Question 9 of 10
9. This exotic-looking bird is a ring-necked parakeet. If you lived in South London, would you expect to see one of these in your garden or local park?


Question 10 of 10
10. You may not instantly recognise this grey bird. But if I tell you it may well be looking for another bird's nest to lay an egg in, you should recognise it as what? Hint



Most Recent Scores
Jun 06 2024 : Guest 86: 10/10
Jun 01 2024 : spaismunky: 9/10
May 26 2024 : PurpleComet: 10/10
May 17 2024 : Guest 49: 7/10
May 12 2024 : Guest 86: 10/10
May 11 2024 : gogetem: 6/10
May 07 2024 : Guest 81: 10/10
May 03 2024 : Guest 98: 7/10
May 03 2024 : Guest 110: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. All of the following owls have a resident British population. Which of them is shown in this picture?

Answer: Barn owl

The barn owl hunts almost entirely by sound, and the white facial "disc" acts as an aural funnel, channelling the sound of its prey with great precision. It eats mostly small mammals such as voles and shrews. Sadly, as with so many British birds, its population is falling in the wild, as a result of modern farming methods.
2. The name of this duck is related to a particular feature of its anatomy. What is it called?

Answer: Tufted duck

The tuft on the back of the head is clearly visible in this picture, and is particular to the adult male. It is common on rivers and lakes throughout the UK and feeds mostly by diving beneath the surface of the water to find the aquatic insects and plants which form its main food.
3. Although by nature a woodland inhabitant, this bird can often be seen from your car, scurrying around on the verges of country lanes. What is its name?

Answer: Pheasant

The pheasant is a popular game bird in the UK, and the majority of those seen in the wild have been reared to be shot for sport and subsequently eaten. The shooting season for pheasants lasts from 1 October to 1 February, during which period they are (literally) fair game for hunters.
4. In woodland areas, you might hear the laughing cry of this bird before you see it. What is it?

Answer: Green woodpecker

Unlike some woodpeckers, the green woodpecker actually does most of its feeding on the ground. In cities, it is especially fond of the short grass found in public parks and gardens, where it can use its long beak to hunt for ants, its main food. Like other woodpeckers, it nests in holes in trees, which it digs out with its beak.
5. This well-known songbird is popular with gardeners, because it is very fond of eating garden pests such as snails. What is its name?

Answer: Song thrush

The song thrush is much less common in the UK than it used to be, especially in the countryside, where modern farming methods have had a serious effect on its habitat. It can still fortunately be seen in gardens and parks, breaking the shells of snails by bashing them against stones with its beak.
6. This small bird with a white chest may be seen bobbing up and down by the sides of fast-flowing streams. What is its common name?

Answer: Dipper

Properly known as the European or white-throated dipper, it has the unusual habit for a passerine or perching bird of feeding by walking or diving into the water to feed on shrimps, insect larvae and similar creatures.
7. This gregarious black-and-white bird has something of a bad reputation, being associated in some folklores with bad weather and even death. What is its name?

Answer: Magpie

The magpie is actually one of the most intelligent bird species, and is believed to be the only non-mammal that is able to recognise its own reflection in a mirror. It also has a somewhat undeserved reputation as a thief, as demonstrated by a tendency to pick up and hoard shiny objects.
8. This large bird can be found throughout the UK, although when standing still by a river or lake it can sometimes be hard to spot. What is its name?

Answer: Grey heron

The grey heron feeds mostly on fish, frogs and other small water creatures, including the young of other water birds. Its grey and white plumage helps it to blend into the shadows while it stands stock-still, waiting for its prey to make an unwise move.
9. This exotic-looking bird is a ring-necked parakeet. If you lived in South London, would you expect to see one of these in your garden or local park?

Answer: Yes

Although the ring-necked parakeet originated in Africa and Asia, since the 1970s feral populations have become common in parts of London, especially the areas south of the River Thames. The largest flocks can number several thousand individual birds, although most groups are smaller than that.

There are numerous stories about their origins, the most likely being that they are birds from aviaries that have escaped and adapted successfully to the English climate.
10. You may not instantly recognise this grey bird. But if I tell you it may well be looking for another bird's nest to lay an egg in, you should recognise it as what?

Answer: Cuckoo

The cuckoo is a summer visitor to the UK, and is notorious for its habit of laying its eggs in the nests of other birds. A female cuckoo will lay a single egg in the nest of the host bird (having removed an existing egg first). When the cuckoo chick hatches, it will push out the other eggs or chicks, so that it gets all the attention of the host bird.
Source: Author stedman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Stedman's Picture Quizzes:

Everyone loves a picture quiz, don't they? Here are mine, all in one place.

  1. Who's That Poet? Easier
  2. Who's That Other Poet? Easier
  3. Who's that Composer? Easier
  4. What Flag is That? Average
  5. Pub Signs Can Be Educational Average
  6. The Cold, the Wet and the Ugly Average
  7. Animals from Behind Very Easy
  8. Cuddly Animals for Young Children Very Easy
  9. Systems of the Human Body Easier
  10. Simply Red (Not the Band) Average
  11. More Educational Pub Signs Tough
  12. Ten Ways to See London Average

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us