FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Animal Alphabet Part One
Quiz about Animal Alphabet Part One

Animal Alphabet Part One Trivia Quiz


For my first ever foray into the "Animals" category, I thought I'd work my way through the alphabet with a question for each letter (except E) This quiz is the result from A - K...

A multiple-choice quiz by Rowena8482. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Mixed Animal Trivia

Author
Rowena8482
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,922
Updated
Dec 09 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2406
Last 3 plays: kaddarsgirl (10/10), Guest 64 (6/10), bernie73 (5/10).
Question 1 of 10
1. The addax is a critically endangered antelope species. Which of these statements about it is true? Hint


Question 2 of 10
2. The bharal is found in the wild high in the mountains of Bhutan; what exactly is it? Hint


Question 3 of 10
3. The Calabar angwantibo, also known as the Calabar potto, lives in the dense rain forests of Nigeria and Equatorial Guinea.
Which of these things are their preferred food?
Hint


Question 4 of 10
4. Which marine creature, also known as a sea cow, is the smallest member of the sirenia order of creatures?

Answer: (One Word 6 letters begins with D)
Question 5 of 10
5. The fossa is the largest carnivorous mammal found on its native island habitat. Which island is this? Hint


Question 6 of 10
6. The gazelle species Litocranius walleri is found throughout the Horn of Africa and has a common name which means "giraffe necked" in a Somali language. What is this common name? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these terms is used for a baby hippopotamus? Hint


Question 8 of 10
8. The ibex lives wild in the mountainous Alpine regions of Europe, mainly in Switzerland.
Which of these statements is true about its beard?
Hint


Question 9 of 10
9. True or false? Jaguars like water and are excellent swimmers.


Question 10 of 10
10. Where would you find small carnivorous kowari in the wild? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 18 2024 : kaddarsgirl: 10/10
Jun 12 2024 : Guest 64: 6/10
Jun 02 2024 : bernie73: 5/10
May 20 2024 : Guest 110: 4/10
May 19 2024 : Guest 49: 10/10
May 19 2024 : Kat1982: 6/10
May 16 2024 : brenda610: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The addax is a critically endangered antelope species. Which of these statements about it is true?

Answer: They turn white in summer and brown in winter

The addax's native habitat is in the arid desert areas of Africa, and they are well adapted to the sandy terrain.
They get all their water from the food they eat; leaves and grasses, and their hooves have a large dewclaw to help them walk over the shifting sandy surface.
They are nocturnal, and have extremely good night vision, and both males and females have spiralling twisted horns that can grow to around four feet in length.
Oddly, their coats are a white colour in the summer, and then in the winter they turn brown.
2. The bharal is found in the wild high in the mountains of Bhutan; what exactly is it?

Answer: Mountain goat

The bharal, also known as the Himalayan blue sheep, is so called in spite of being neither a sheep, nor blue!
They are widespread in the mountains of Bhutan, Nepal, and China, and form a major part of the diet of the snow leopard population of the region.
3. The Calabar angwantibo, also known as the Calabar potto, lives in the dense rain forests of Nigeria and Equatorial Guinea. Which of these things are their preferred food?

Answer: Caterpillars

The Calabar potto is a primate, and feeds primarily on insects, with caterpillars being their favourite choice.
They are tiny creatures, weighing only about one pound when fully grown, and are nocturnal.
4. Which marine creature, also known as a sea cow, is the smallest member of the sirenia order of creatures?

Answer: dugong

The dugong is on the "red list" of threatened species, and is considered at a very high risk of extinction in the wild.
They are gentle creatures, with an almost completely vegetarian diet of seagrasses - hence the name sea cow. They have been observed occasionally eating small fish or crabs, but prefer the grass.
5. The fossa is the largest carnivorous mammal found on its native island habitat. Which island is this?

Answer: Madagascar

The fossa and the boa constrictor are the only predators of the various lemur species of Madagascar (not counting humans of course). The fossa's only predator (again, not counting humanity) is the crocodile, and yet, due to habitat destruction and human interference, they are still considered an endangered species.
6. The gazelle species Litocranius walleri is found throughout the Horn of Africa and has a common name which means "giraffe necked" in a Somali language. What is this common name?

Answer: Gerenuk

The gerenuk is known as the "acrobat of the gazelles" as it has strong lumbar vertebrae and wedge shaped hooves that allow it to stand upright on its back legs, and pull down high branches to feed from.
Although not classed as endangered throughout the first decade of the 21st century, the gerenuk is prey to all the large carnivore species of the area, and also vulnerable to habitat destruction through human activity across its range.
7. Which of these terms is used for a baby hippopotamus?

Answer: Calf

A male adult hippo is a bull, and the adult female is a cow. The babies are calves.
Hippos are found in the wild in Africa, although they are under threat of extinction, due to habitat destruction and poaching. Because the hippos forage for their food, they can cause a lot of damage to local farmer's crops and property, which leads to them being killed in spite of being a protected species.
8. The ibex lives wild in the mountainous Alpine regions of Europe, mainly in Switzerland. Which of these statements is true about its beard?

Answer: Only males have a beard

During the first part of the 20th century, the ibex was hunted to the brink of extinction as its body parts were used for "folk medicine" and thought to have various "mystic powers" by the superstitious.
Thankfully, a conservation programme was implemented and was so successful that by the turn of the 21st century, they were no longer classed as endangered at all.
9. True or false? Jaguars like water and are excellent swimmers.

Answer: True

It is indeed true that jaguars like swimming and are very good at it. They are found in the wild over most of South and Central America, and are referred to as an "umbrella species" because of their huge range and the fact that they move great distances.
The jaguar's Latin name is Panthera onca, and it is sometimes called an onca, or ounce.
10. Where would you find small carnivorous kowari in the wild?

Answer: Australia

The kowari is a small rodentlike marsupial, which looks a little like a gerbil or mouse with a longer pointed snout and pointed ears. They only grow to about 25-30cm long including the tail, and are found in the sandy desert regions of central Australia.
They live on spiders, insects, and small lizards, and are extremely good hunters.
Source: Author Rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Intercontinental Ballistic Sheep (ICBS) - Amazing Race 2:

These quizzes were crafted by doublemm, eburge, PDAZ and Rowena8482 for the FT Amazing Race 2.

  1. I See Sea Creatures Average
  2. Splitting Our Sides Average
  3. "Burn Notice" - The Clients Average
  4. WWF - Wrestling With Pandas Average
  5. A Sheep Dip Across Europe Average
  6. Rowena Roams Around Russia Average
  7. Taking Over the World in Ten Easy Steps Easier
  8. "Guild Wars 2" - The Living World, Year 1 Average
  9. The Trouble With Trilobites Average
  10. Breaking the Shackles Average
  11. Animal Alphabet Part One Average
  12. If You Lived Here, You'd Be Home Now! Average

7/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us