FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bighorn Sheep
Quiz about Bighorn Sheep

Bighorn Sheep Trivia Quiz


Bighorn Sheep are wonderful and beautiful creatures. What do you know about them? Note for this quiz: A male bighorn sheep is called a ram, and a female bighorn is called an ewe.

A multiple-choice quiz by niffweed17. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Artiodactyls- Deer, Antelopes, Pigs etc.

Author
niffweed17
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
168,673
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
887
- -
Question 1 of 10
1. In which U.S. state is bighorn sheep the state mammal?

Answer: (One Word, a state)
Question 2 of 10
2. What determines dominance of a ram in a herd of bighorn sheep? Hint


Question 3 of 10
3. Do rams usually battle to the death when fighting for an ewe?


Question 4 of 10
4. Do rams and ewes have different life spans?


Question 5 of 10
5. In which of the following habitats would a bighorn sheep least likely be found? Hint


Question 6 of 10
6. How long is the typical gestation period of bighorn sheep? Hint


Question 7 of 10
7. What is the approximate length of a ram's horn? Hint


Question 8 of 10
8. What is the scientific name of the bighorn sheep?

Answer: (Two Words, exclude subspecies)
Question 9 of 10
9. Bighorn sheep have fantastic eyesight.


Question 10 of 10
10. What is believed to be the reason for "brooming," or intentional removal of the ends of the horns of a ram? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which U.S. state is bighorn sheep the state mammal?

Answer: Colorado

I think that the state of Colorado should be commended for their thoughtfulness and protection of such an interesting creature. Unfortunately, bighorn sheep hunting is legal nonetheless in Colorado and many other western states where bighorns live.
2. What determines dominance of a ram in a herd of bighorn sheep?

Answer: Horn size

Bighorn sheep seem to value size of the ram's horn in leadership. It seems to me a funny thing to judge people by.
3. Do rams usually battle to the death when fighting for an ewe?

Answer: No

Many people have heard of the battles between rams, if not heard them directly, as they are quite loud. The two rams attack each other by skull to skull contact. But when one ram is exhausted or physically unable to continue he will walk away and allow the other ram to claim his ewe.
4. Do rams and ewes have different life spans?

Answer: Yes

Rams will usually live from 8-10 years, and ewes will usually live for 9-12 years.
5. In which of the following habitats would a bighorn sheep least likely be found?

Answer: At sea level in a wet area with a lot of rainfall

Bighorn sheep in America can be found in deserts as well as mountains. Although technically the same animal, clearly desert bighorns and Rocky Mountain bighorns live very different lives due to their differing needs. Yellowstone National Park might be a good place to see Rocky Mountain bighorn sheep, as it is highly elevated.
6. How long is the typical gestation period of bighorn sheep?

Answer: About 6 months

The mating season of the bighorn sheep is in usually in early winter from late October to Early January, so the majority of the offspring will usually emerge in March, April, May, or June.
7. What is the approximate length of a ram's horn?

Answer: 30-40 inches

The circumference of the horn at its base is an incredible 13 inches, and the horns can weigh up to 30 lbs.!
(39 inches is one meter)
8. What is the scientific name of the bighorn sheep?

Answer: Ovis canadensis

As desert bighorns and Rocky Mountain bighorns are really the same sheep, a subspecies is needed to distinguish scientifically between the two. Rocky mountain bighorns are called Ovis canadensis canadensis, while there are several subspecies of desert bighorns. A few are Ovis canadensis mexicana and Ovis canadensis nelsoni.
9. Bighorn sheep have fantastic eyesight.

Answer: True

Bighorn sheep have outstanding eyesight, and this can easily be proven by trying to sneak up on one. It's almost impossible, unless of course the bighorn is unable to flee to any location. The bighorn is very shy of humans, and apparently with good reason, as humans have driven them away from their habitats.
10. What is believed to be the reason for "brooming," or intentional removal of the ends of the horns of a ram?

Answer: To preserve peripheral vision

None of the other options really make sense, as a ram with broomed horns would seem to me to be a liability and a sign of weakness, but actually it is quite common, so it is ignored in the bighorn sheep community. The ram does this usually by grinding its horns against rocks or other objects.
Source: Author niffweed17

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us