Quiz about Canis Lupus
Quiz about Canis Lupus

Canis Lupus Trivia Quiz


'Listen to them, the children of the night. What music they make!' (Dracula, Bram Stoker)

A multiple-choice quiz by blackmaggot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Canidae- Dog Family
  8. »
  9. Wolves

Author
blackmaggot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
55,261
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2500
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following is the name of the Red Wolf? Hint

Canis rufus.
Canis mesomelas.
Canis latrans.
Canis lupus lycaon.

2. Which of the following is the name for the Ethiopian Wolf? Hint

Canis aureus.
Chrysocyon brachyurus.
Lycaon pictus.
Canis simensis.

3. The following are NOT wolves except one. Which one is it? Hint

Canis Lupus familiaris.
Vulpes pallida.
Otocyon megalotis.
Canis lupus signatus.

4. Wolves are in the Class Mammals, the Order Carnivora. In which family of Order Carnivora are they classified? Hint

Procyonidae.
Canidae.
Ursidae.
Hyaenidae.

5. The Gray Wolf primarily hunts in packs for large prey such as moose, elk, bison.

True
False

6. To how many pups does a female Red Wolf usually give birth? Hint

1-2
8
5-6
3-4

7. Where you can NOT find a grey wolf? Hint

Taiga.
Tundra.
Arid deserts.
Forests.

8. When were the last wolves exterminated in the British Isles? Hint

In 1800s.
In 1700s.
1900s.
Never.

9. Wolves can live up to 15 or 16 years.

True
False

10. There is a species of wolf with very short fur that lives in tropical forests.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is the name of the Red Wolf?

Answer: Canis rufus.

Canis latrans is the name for the Coyote, Canis mesomelas is the name for the Black-Backed Jackal and Canis lupus lycaon is for the Gray Wolf. The Red Wolf lives in South-East USA. It closely resembles a Coyote and is often confused with it.
2. Which of the following is the name for the Ethiopian Wolf?

Answer: Canis simensis.

Canis aureus is the Golden Jackal, Lycaon pictus is the African Hunting Dog and Chrysocyon is the Maned Wolf. The Ethiopian Wolf is found only in six or seven mountain ranges in Ethiopia. The largest population exists in the Bale Mountains National Park with 120-160 individuals.
3. The following are NOT wolves except one. Which one is it?

Answer: Canis lupus signatus.

Canis lupus familiaris is the Dog throughout the world. The other two are fox species. Canis lupus signatus is known as the Iberian Wolf.
4. Wolves are in the Class Mammals, the Order Carnivora. In which family of Order Carnivora are they classified?

Answer: Canidae.

The family is represented by 14 genera and 34 species. Canids are widely distributed, occurring on all continents except Antarctica, and it is the only member of the Order Carnivora that is represented in Australia (Canis Familiaris Dingo.)
5. The Gray Wolf primarily hunts in packs for large prey such as moose, elk, bison.

Answer: True

Once these large ungulates are taken down, the wolves attack their rump, flank and shoulder area. Wolves usually utilize the entire carcass including some hair and bones. Smaller prey are usually hunted by lone wolves.
6. To how many pups does a female Red Wolf usually give birth?

Answer: 3-4

Breeding occurs in January and February, with birth of 3-4 pups in March and April.
7. Where you can NOT find a grey wolf?

Answer: Arid deserts.

8. When were the last wolves exterminated in the British Isles?

Answer: In 1700s.

9. Wolves can live up to 15 or 16 years.

Answer: True

10. There is a species of wolf with very short fur that lives in tropical forests.

Answer: False

Source: Author blackmaggot

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us