Quiz about Wolves Social Behavior
Quiz about Wolves Social Behavior

Wolves: Social Behavior Trivia Quiz


This quiz deals with gray wolves (canis lupus) and their habits, behavior, and social interactions within a pack.

A multiple-choice quiz by kirlin. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Canidae- Dog Family
  8. »
  9. Wolves

Author
kirlin
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
115,747
Updated
Oct 28 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8254
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (6/10), Guest 172 (9/10), Guest 173 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How do wolves greet one another? Hint

By licking at each other's muzzles.
By barking.
By howling.
They don't greet one another.

2. Which of these is not a reason that wolves howl? Hint

To locate one another.
To frighten their prey.
To call the pack together.
To warn other packs out of their hunting grounds.

3. When are wolf pups born? Hint

In the winter.
In the spring.
In the autumn.
Anytime of the year.

4. Which of these is not true about wolf pups? Hint

They are born blind.
They are born with no sense of smell.
They are often born with blue eyes.
They are born deaf.

5. How are wolf pups brought up? Hint

The entire pack assists in the upbringing.
Only the pups' mother.
They're left to fend for themselves.
Both the pups' mother and father.

6. What are wolves who leave the pack called? Hint

Dispersers
Rogues
Loners
Anarchists

7. Which of these is NOT true about the interaction between wolves and humans? Hint

Wolves are generally afraid of humans.
Wolves may see livestock as easy prey.
Adult wolves have no natural predators except humans.
Wolves attack humans whenever they can.

8. How do wolves show where they stand in the pack hierarchy? Hint

Subservient wolves avoid the leader.
Only the dominant wolves howl.
By facial gestures and body postures.
By attacking others to show who is stronger.

9. What does a dominant wolf do if a subservient wolf tries to resist its authority? Hint

It withholds food from it.
It attacks it.
It stares or growls at it.
It kills it.

10. When the subservient wolf is ready to submit, how will it show it? Hint

It walks away.
It lifts its tail.
It holds its ears erect.
It lies on the ground, side and belly exposed.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How do wolves greet one another?

Answer: By licking at each other's muzzles.

A wolf may greet a pack member by licking and nipping at its muzzle. This is typically done to higher ranking wolves.
2. Which of these is not a reason that wolves howl?

Answer: To frighten their prey.

Wolves howl before a hunt to bring the pack together, as well as after a hunt, but they do not howl while they are hunting, as that would alert potential prey to the wolves' presence, giving them more time to escape.
3. When are wolf pups born?

Answer: In the spring.

Wolf pups are always born in the spring, and there are typically 4-6 pups born in a litter, but sometimes as many as 10.
4. Which of these is not true about wolf pups?

Answer: They are born with no sense of smell.

Wolf pups are born blind and deaf, and are often born with blue eyes. They are typically around 1 pound upon birth, and are completely helpless but for the care of the pack.
5. How are wolf pups brought up?

Answer: The entire pack assists in the upbringing.

The entire group will assist in raising the pups. They help to feed the mother and pups with food from the hunt, protecting the area from large predators such as grizzly bears, and acting as nursemaids when the mother goes hunting.
6. What are wolves who leave the pack called?

Answer: Dispersers

Wolves even have different personalities. Many are very social animals, some are natural leaders, while others are "lone wolves". Dispersers are wolves which leave their pack and go out in search of a mate and new territory.
7. Which of these is NOT true about the interaction between wolves and humans?

Answer: Wolves attack humans whenever they can.

Wolves are generally afraid of humans and typically avoid them whenever possible. Wolves in general have never hunted humans as prey. They'll typically hunt moose and caribou where they're abundant, and smaller prey such as squirrels and rabbits when available.

The only known attacks by healthy wolves in North America were by wolves which had been fed by humans, or wolf-dog hybrids. Rabid wolves have also been known to attack humans, although it is rare in North America.
8. How do wolves show where they stand in the pack hierarchy?

Answer: By facial gestures and body postures.

The position of a wolf's tail and ears in particular can indicate where it stands. During social interactions, alpha pack members will hold their tail up high, while subservient ones will hang it low. Alpha wolves will hold their ears erect, while lower ranking wolves will flatten them, especially when approaching an alpha wolf.
9. What does a dominant wolf do if a subservient wolf tries to resist its authority?

Answer: It stares or growls at it.

The alpha will try to get the subservient wolf to submit. Sometimes, only a stern stare will suffice. It may need to growl and bare its teeth at the offender.
10. When the subservient wolf is ready to submit, how will it show it?

Answer: It lies on the ground, side and belly exposed.

The alpha wolf will accept this as an apology. While the hierarchy is very important for wolves, serious contests against the dominant wolves' authority are rare, and few wolves are ever injured by their packmates.
Source: Author kirlin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 29 2022 : Guest 136: 6/10
Nov 29 2022 : Guest 172: 9/10
Nov 29 2022 : Guest 173: 8/10
Nov 29 2022 : Guest 62: 5/10
Nov 29 2022 : Reamar42: 7/10
Nov 28 2022 : Guest 208: 3/10
Nov 28 2022 : Guest 155: 0/10
Nov 28 2022 : Guest 164: 2/10
Nov 28 2022 : Guest 82: 3/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. The Majestic Wolf Average
2. Baying At the Moon: Return to the Hunt Average
3. The Life Of Gray Wolves Average
4. Canis Lupus Tough
5. The Wolf Test Difficult
6. Baying at the Moon Tough
7. The Maned Wolf Tough
8. Wolves Very Difficult
9. Jackals Tough
10. Giving The Dog a Bone Average
11. The Red Fox Tough
12. Foxes Tough

12/1/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us