Quiz about Characteristics of Cat Breeds
Quiz about Characteristics of Cat Breeds

Characteristics of Cat Breeds Trivia Quiz


How much do you know about the different cat breeds and what they look like? I will describe a cat and the answer will be the breed that is described. I got all of this information from the magazine "Cat Fancy".

A multiple-choice quiz by emmie582. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Cats
  8. »
  9. Cat Breeds

Author
emmie582
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
246,753
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
7279
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 100 (5/10), Triviaballer (10/10), Andyboy2021 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This is a medium-large sized cat with medium long fur, a rounded, wedge-shaped face, and rather small ears. They have long, slinky bodies, and their faces, paws, and tails are colored while the rest of their bodies are white or cream. Hint

Birman
Ragdoll
Persian
Bengal

2. This is one of the largest domestic cats with a heavy, shaggy coat, a plumed tail, a square muzzle, a strong chin, and large ears. They may have lynx tufts at the tips of the ears. They are very muscular and can come in any color. Hint

Maine Coon
Turkish Angora
American Shorthair
Abyssinian

3. These cats have very sturdy builds from their past as mousers. They have round heads and very expressive eyes. Their bodies and legs are of moderate length, and they have robust bodies and short silky fur. Hint

Abyssinian
American Shorthair
Cornish Rex
Tonkinese

4. These cats have short hair and wide expressive eyes. They can come in any color and have no tail. Hint

Japanese Bobtail
Ragdoll
Exotic Shorthair
Manx

5. These cats have very robust bodies, but thin legs, and rounded heads with powerful jaws. They are often said to have a "Mona Lisa Smile" due to their raised whisker pads. They are always gray with bright gold, copper, or orange eyes. They have dense medium-length fur. Hint

Russian Blue
Chartreux
British Shorthair
Burmese

6. These cats have semi-long hair, with coloring on their faces, tails, legs and ears. All four paws are white, while the bodies can be anywhere from white to tan, usually with bright blue eyes. Hint

Abyssinian
Siamese
Birman
Ragdoll

7. These cats are intensely colored, medium-sized cats who are muscular, athletic, and look almost wild. They have ticked fur that can be rust, orange, or silvery, and their fur is very short and silky. Hint

American Shorthair
Singapura
Persian
Abyssinian

8. These cats are medium-large in size, compact and powerful. They have very round faces, eyes and ears. Everything about them is round, short, and stocky. They are usually gray, but can come in any color. Hint

Persian
Maine Coon
Singapura
British Shorthair

9. These cats have a distinctive coloring: spots of color on the face and tail on a white or cream body. They have semi-long fur, large ears, and round faces. Hint

Turkish Angora
Turkish Van
Abyssinian
Ragdoll

10. These cats have very, very long fur. They can come in any color. They have short ears, tails, and legs, tiny noses, flat or indented profiles, and large eyes. Hint

Persian
Maine Coon
Exotic Shorthair
Cornish Rex


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This is a medium-large sized cat with medium long fur, a rounded, wedge-shaped face, and rather small ears. They have long, slinky bodies, and their faces, paws, and tails are colored while the rest of their bodies are white or cream.

Answer: Ragdoll

The ragdoll is one of the friendliest breeds of cat. They get along well with people and are very trusting. They are happiest when they are with people.
2. This is one of the largest domestic cats with a heavy, shaggy coat, a plumed tail, a square muzzle, a strong chin, and large ears. They may have lynx tufts at the tips of the ears. They are very muscular and can come in any color.

Answer: Maine Coon

A relatively clumsy cat, the Maine Coon is very loveable and sweet. They are very curious and playful. They must be groomed frequently because of their long, thick fur, but they make wonderful greeters when you come home from work or errands.
3. These cats have very sturdy builds from their past as mousers. They have round heads and very expressive eyes. Their bodies and legs are of moderate length, and they have robust bodies and short silky fur.

Answer: American Shorthair

The American Shorthairs are very adaptive loving cats. They are wonderful for a family because they rarely lash out when bothered, they only walk away. They love to play, but rarely become destructive. Most of them love to snuggle.
4. These cats have short hair and wide expressive eyes. They can come in any color and have no tail.

Answer: Manx

The Manx has a very loyal, dog-like personality. They follow their owners around, can be trained to play fetch and like to be around people. They are not lap cats, but they enjoy sitting beside people and watching them work.
5. These cats have very robust bodies, but thin legs, and rounded heads with powerful jaws. They are often said to have a "Mona Lisa Smile" due to their raised whisker pads. They are always gray with bright gold, copper, or orange eyes. They have dense medium-length fur.

Answer: Chartreux

The Chartreux are cats that will follow their owners around the house, but don't like to be picked up or to sit on laps. They have a very loud purr that most often comes when they are excited. They are easily trained, especially to come when called.
6. These cats have semi-long hair, with coloring on their faces, tails, legs and ears. All four paws are white, while the bodies can be anywhere from white to tan, usually with bright blue eyes.

Answer: Birman

Birmans are extremely people-oriented, love to sit in your lap or on the arm or back of your chair. They are very well-behaved and easily trained. They thrive on companionship, so they should either live with a person who is at home a lot, or another dog or cat.
7. These cats are intensely colored, medium-sized cats who are muscular, athletic, and look almost wild. They have ticked fur that can be rust, orange, or silvery, and their fur is very short and silky.

Answer: Abyssinian

Abyssinians are very active, playful cats. They love to climb curtains, furniture, and trees. They won't stay in your lap, but they love to play with people. They make wonderful alarm clocks, although they won't let you sleep in on weekends.
8. These cats are medium-large in size, compact and powerful. They have very round faces, eyes and ears. Everything about them is round, short, and stocky. They are usually gray, but can come in any color.

Answer: British Shorthair

A very reserved, aloof cat, British Shorthairs love to patrol the house to make sure everything is okay. They like to play, especially if they get treats for it.
9. These cats have a distinctive coloring: spots of color on the face and tail on a white or cream body. They have semi-long fur, large ears, and round faces.

Answer: Turkish Van

Turkish Vans love to lounge on the couch or in a spot of sunlight on the floor. They love to play, and can easily amuse themselves with feathers or pom-poms. They love to be stroked but are most comfortable with all four paws on the ground.
10. These cats have very, very long fur. They can come in any color. They have short ears, tails, and legs, tiny noses, flat or indented profiles, and large eyes.

Answer: Persian

The Persian is often considered the most beautiful cat breed, though their extremely long fur requires daily grooming. They are lovable and hate being left alone. They are not tolerant of other cats or dogs, but they love being around people.
Source: Author emmie582

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 23 2022 : Guest 100: 5/10
Dec 17 2022 : Triviaballer: 10/10
Dec 13 2022 : Andyboy2021: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. A Very Photogenic Cat Average
2. Ragdolls Average
3. Oh, How cute! Average
4. Manx Cats Average
5. How Much is That Sphinx in the Window? Average
6. Cat-alogue Average
7. In Praise of the Siberian Cat Average
8. Maine Coon Mania Average
9. Cat Planet Average
10. Cat Breeds and Some Cute Photos Too Average
11. What Breed of Cat am I? Tough
12. 9 for 10 - Domestic Cats Tough

Referenced Topics
People   Animals   Colors   Cats   Blue   Cat Breeds   Orange   White   Trees   Maine  

Other Destinations
  Explore Other Quizzes by emmie582

  Go to Cats Quizzes

  More Cat Breeds Quizzes

  FunTrivia Homepage

1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us