Quiz about Maine Coon Mania
Quiz about Maine Coon Mania

Maine Coon Mania Trivia Quiz


A homage to my now 11-month old Maine Coon, Jack, who continues to amaze me every day.

A multiple-choice quiz by JayceePup. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Cats
  8. »
  9. Cat Breeds

Author
JayceePup
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
170,200
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4465
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 70 (9/10), Guest 38 (5/10), Triviaballer (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Maine Coon cats are the product of crossing a raccoon with a housecat.

True
False

2. According to the Maine Coon Breeder's and Fanciers Association, what color is an acceptable show color for a Maine Coon? Hint

lilac
Siamese point
chocolate
red mackerel tabby

3. Maine Coon cats are a "silent" breed.

True
False

4. According to the Maine Coon Breeder's and Fanciers Association, the absence of what physical feature would penalize you in the show ring? Hint

lynx-tipped ears
rough neck
green eyes
tufted paws

5. What was the original purpose of the big bushy tail in the Maine Coon cat? Hint

to make it easier to see the cat in the snow
to keep the face warm in harsh weather
there is no purpose, it's cosmetic only
to allow for better balance in the snow

6. Although generally known as a hardy breed, which illness is one of the only genetic health concerns currently associated with the Maine Coon cat? Hint

kidney failure
diabetes
cardiomyopathy
cancer

7. The Maine Coon is by standard a slender, small-sized cat.

True
False

8. Which of these items is it most important to have before acquiring a Maine Coon cat? Hint

toy mice
cat treats
scratching post
special grooming tools

9. The Maine Coon cat, like almost all cats, will groom himself so you don't have to set aside time to groom him.

True
False

10. Even with his large size, the Maine Coon cat can live with other pets in the household, such as dogs.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Maine Coon cats are the product of crossing a raccoon with a housecat.

Answer: False

Contrary to popular opinion, it's genetically impossible to cross a raccoon with a cat. The Maine Coon's origins are actually still disputed among some of the nations top veterinary specialists and historians.
2. According to the Maine Coon Breeder's and Fanciers Association, what color is an acceptable show color for a Maine Coon?

Answer: red mackerel tabby

Red mackerel is the only acceptable color of the four. The others will disqualify you from showing your cat.
3. Maine Coon cats are a "silent" breed.

Answer: False

While they can be quieter than a lot of other cats, namely the Siamese, Maine Coon cats typically communicate with soft chirps and trills. My Jack is always vocalizing about something.
4. According to the Maine Coon Breeder's and Fanciers Association, the absence of what physical feature would penalize you in the show ring?

Answer: tufted paws

Tufted paws are one of the most widely recognized features of the Maine Coon and also one of the most useful.
5. What was the original purpose of the big bushy tail in the Maine Coon cat?

Answer: to keep the face warm in harsh weather

Even though a tail is always used to help with balance in cats,this tail is for warmth in the harsh winter weather! It actually worked to cover up their nose and face when the curled up to rest in the snow..
6. Although generally known as a hardy breed, which illness is one of the only genetic health concerns currently associated with the Maine Coon cat?

Answer: cardiomyopathy

Cardiomyopathy, a disease of the heart muscle than can eventually result in heart failure, is often undiagnosed in the breed until it is too late. Luckily, though, it is still a fairly rare problem. A thorough veterinarian's exam is always best.
7. The Maine Coon is by standard a slender, small-sized cat.

Answer: False

While some Maine Coon cats will run smaller than others, the standard calls for a medium to large broad-chested cat with a muscular build.
8. Which of these items is it most important to have before acquiring a Maine Coon cat?

Answer: special grooming tools

The grooming tools are the most important of the examples given. A Maine Coon cat has a full lifetime of grooming ahead of him, and should be exposed to this early on in order to make the process less stressful and difficult as an adult. The toy mice are a great toy, as Maine Coon cats are terrific mousers, as is the scratching post. Cat treats are important as well, but not a neccessity in bringing your new kitten home.
9. The Maine Coon cat, like almost all cats, will groom himself so you don't have to set aside time to groom him.

Answer: False

With all that fur, if you don't brush your cat the likelihood that he'll develop hairballs is great. It is also helpful in preventing matting of the fur if you brush your Maine Coon at least once a week if he is an indoor-only cat.
10. Even with his large size, the Maine Coon cat can live with other pets in the household, such as dogs.

Answer: True

As long as the interactions between your Maine Coon cat are pleasant and start very early in life, there's no reason they can't live harmoniously with a dog--and even with fish! I have two tanks in my house and as long as the lid stays on, Jack stays out.
Source: Author JayceePup

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 16 2023 : Guest 70: 9/10
Dec 25 2022 : Guest 38: 5/10
Dec 17 2022 : Triviaballer: 9/10
Dec 09 2022 : RoseD67: 7/10
Dec 03 2022 : Guest 174: 6/10
Dec 03 2022 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us