Quiz about Longhaired Cats
Quiz about Longhaired Cats

Longhaired Cats Trivia Quiz


All of the cats in this quiz are longhaired.

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Cats
  8. »
  9. Cat Breeds

Author
Morrigan716
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
50,810
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
7474
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. One of the oldest and most popular longhair cats. The quietest and least active of the cats breeds? Hint

Himalayan
Maine Coon
Somali
Persian

2. Possibly the first deliberate hybridization of two breeds, it is a cross between a Persian and a Siamese. Its temperament is calm and friendly. Which cross-breed? Hint

Persian
American Curl
La Perm
Himalayan

3. A well-built cat with highlighted paws and large and blue eyes. Its silky hair is not as thick as a Persian's and is less prone to matting. It is believed to be descended from the temple cats of Burma. Hint

Birman
Selkirk Rex
Himalayan
Ragdoll

4. A big and surprisingly heavy cat, they are born white and slowly develop color and patterns over two years. They are a genial and relaxed breed? Hint

Maine Coon
Ragdoll
Norwegian Forest Cat
Turkish Angora

5. Many of these large cats strongly resemble raccoons. They look their best in winter when their heavy, glossy coat is at its most luxurious? Hint

La Perm
Birman
Japanese Bobtail
Maine Coon

6. A large size and long hind legs give this 'natural cat' a commanding presence. It is a superb climber and hunter and owners who live near streams often say that this breed will fish? Hint

Persian
Birman
Norwegian Forest Cat
Maine Coon

7. Originally bred in a cold climate, every aspect of this breed is adapted for survival in tough conditions. The build is large and its fur is strong and its undercoat is dense enough to keep out piercing winds? Hint

Siberian
Himalayan
Burmese
Nebelung

8. One of the most controversial cat breeds, this dwarf cat has short legs, but a very flexible spine? Hint

La Perm
Cymric
American Curl
Munchkin

9. This beautiful, mainly white breed is the only domesticated cat who enjoys getting wet? Hint

Oriental Longair
Turkish Van
Maine Coon
Turkish Angora

10. One of the few longhaired rexed breeds, having curly fur and whiskers. They are very active and inquisitive and being of farm-cat ancestry are also excellent hunters? Hint

Balinese
Somali
La Perm
Japanese Bobtail

11. This breed has a bushy tail, arched back, and appears to walk on its tiptoes. A descendent of the shorthaired Abyssinian, it is also a very active breed, living up to its slightly wild looks. Hint

Siberian
Ragdoll
Birman
Somali

12. This breed with a bunny-hop gait matches the original shorthaired Manx in all except coat, which is semilong and double. It produces 'stumpies' and 'longies' with some degree of tail, as well as the tailless 'rumpies'? Hint

Nebelung
La Perm
Selkirk Rex
Cymric

13. The name of this new breed is German for 'mist-creature'. The silver-tipped blue hair gives them a luminous beauty. It is based upon a 'lost' longhaired strain of the Russian Blue? Hint

Cymric
Munchkin
Balinese
Nebelung

14. Slender, fine-boned and regal in appearance, this social breed is happiest when it is underfoot or at the center of activity and is a suberb escape artist. Its ancestry is the Longhaired Siamese? Hint

Somali
Siberian
Oriental Longhair
Balinese

15. This breed is graceful and athletic, with fine bones and a silky coat. Its single coat shimmers when it moves. Often confused with another cat with a similar name? Hint

Persian
Turkish Van
Turkish Angora
Norwegian Forest Cat


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the oldest and most popular longhair cats. The quietest and least active of the cats breeds?

Answer: Persian

It is also known as the longhair, Persian longhair and Shirazi cat, depending upon where in the world you live.
2. Possibly the first deliberate hybridization of two breeds, it is a cross between a Persian and a Siamese. Its temperament is calm and friendly. Which cross-breed?

Answer: Himalayan

Sometimes called Colorpoint Longhair in Britain.
3. A well-built cat with highlighted paws and large and blue eyes. Its silky hair is not as thick as a Persian's and is less prone to matting. It is believed to be descended from the temple cats of Burma.

Answer: Birman

Also known as the Sacred Cat of Burma.
4. A big and surprisingly heavy cat, they are born white and slowly develop color and patterns over two years. They are a genial and relaxed breed?

Answer: Ragdoll

A relatively new breed originating in the 1960's in the USA.
5. Many of these large cats strongly resemble raccoons. They look their best in winter when their heavy, glossy coat is at its most luxurious?

Answer: Maine Coon

Originating from farm cats in the 1860's.
6. A large size and long hind legs give this 'natural cat' a commanding presence. It is a superb climber and hunter and owners who live near streams often say that this breed will fish?

Answer: Norwegian Forest Cat

Also called Skogkatt or Wegie.
7. Originally bred in a cold climate, every aspect of this breed is adapted for survival in tough conditions. The build is large and its fur is strong and its undercoat is dense enough to keep out piercing winds?

Answer: Siberian

Originated in Eastern Russia in the 1980's.
8. One of the most controversial cat breeds, this dwarf cat has short legs, but a very flexible spine?

Answer: Munchkin

Origin is unknown, but many Munchkins trace their ancestry to a household cat in Louisiana in 1983.
9. This beautiful, mainly white breed is the only domesticated cat who enjoys getting wet?

Answer: Turkish Van

Also called the Turkish Swimming Cat.
10. One of the few longhaired rexed breeds, having curly fur and whiskers. They are very active and inquisitive and being of farm-cat ancestry are also excellent hunters?

Answer: La Perm

Also called Dalles La Perm.
11. This breed has a bushy tail, arched back, and appears to walk on its tiptoes. A descendent of the shorthaired Abyssinian, it is also a very active breed, living up to its slightly wild looks.

Answer: Somali

Also referred to as a Longhaired Abyssinian.
12. This breed with a bunny-hop gait matches the original shorthaired Manx in all except coat, which is semilong and double. It produces 'stumpies' and 'longies' with some degree of tail, as well as the tailless 'rumpies'?

Answer: Cymric

Also called the Longhaired Manx.
13. The name of this new breed is German for 'mist-creature'. The silver-tipped blue hair gives them a luminous beauty. It is based upon a 'lost' longhaired strain of the Russian Blue?

Answer: Nebelung

Originated in the US in 1986.
14. Slender, fine-boned and regal in appearance, this social breed is happiest when it is underfoot or at the center of activity and is a suberb escape artist. Its ancestry is the Longhaired Siamese?

Answer: Balinese

Some colors are called Javanese in US.
15. This breed is graceful and athletic, with fine bones and a silky coat. Its single coat shimmers when it moves. Often confused with another cat with a similar name?

Answer: Turkish Angora

Not to be confused with the Turkish Van.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us