FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Do you really know animal phyla
Quiz about Do you really know animal phyla

Do you really know animal phyla? Quiz


Most of us know the "big nine" animal phyla. But see if you know these less known or new ones.

A multiple-choice quiz by Biainburi. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates

Author
Biainburi
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,302
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
407
- -
Question 1 of 10
1. These tiny (0.5-1.5 mm long), ecdysozoan animals are sometimes called water bears. They have fleshy, unjointed legs and use their fluid-filled body cavities as a hydrostatic skeleton. Hint


Question 2 of 10
2. This phylum consists of 320 species of unsegmented, extremely thin worms that range from a few millimeters up to 1 meter in length. Their larvae are internal parasites of crayfish and insect larvae. The infested adult insect's behaviour is altered so that it jumps into the water and dies as the worm emerges! Hint


Question 3 of 10
3. Which of these is a worm that makes a hole in the body of its prey with a hollow, muscular proboscis? Hint


Question 4 of 10
4. These ecdysozoan worms have segmented bodies chitin covered bodies, fleshy antennae and many soft, fleshy, unjointed saclike legs with claws. Hint


Question 5 of 10
5. Which of these is a basal animal made of just two layers of cells and looks like scum stuck to the aquarium glass? It's also only 1 mm in diameter. Hint


Question 6 of 10
6. Which of these are marine, unsegmented flatworms that do not have a body cavity and therefore were once thought to be Platyhelminthes? They do not have an anus or hindgut, either. Hint


Question 7 of 10
7. Which of these is a bottom-dwelling, marine, tiny animal that has a corset? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these are "moss animals" that live in "clone" colonies and have an exoskeleton? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these are known as arrow worms and are the second most abundant contributor to zooplankton and biomass in the southern oceans? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these is a basal bilaterian phylum with only two species, the first one being discovered only in 1915 by Sixten Bock. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. These tiny (0.5-1.5 mm long), ecdysozoan animals are sometimes called water bears. They have fleshy, unjointed legs and use their fluid-filled body cavities as a hydrostatic skeleton.

Answer: Tardigrades

The 800 species live in marine sands and temporary water films on plants. When the water films dry out, these animals lose water and shrink. They become dormant and survive extreme temperatures for at least a decade. Seems like the creatures you want to send on interplanetary missions!
2. This phylum consists of 320 species of unsegmented, extremely thin worms that range from a few millimeters up to 1 meter in length. Their larvae are internal parasites of crayfish and insect larvae. The infested adult insect's behaviour is altered so that it jumps into the water and dies as the worm emerges!

Answer: Nematomorpha

Nematomorpha are also called horsehair worms. Many parasitic creatures can alter the behaviour of their hosts to help themselves. The adult worm has to be in water to survive and that's why it causes the insect to jump into the water.
3. Which of these is a worm that makes a hole in the body of its prey with a hollow, muscular proboscis?

Answer: Nemerteans

Nemerteans are called ribbon worms. There are ~1,000 species and they have a body cavity called a rhynchocoel. They range in size from 20 cm to 20 meters long! Beware as the proboscis may have stylets that discharge a paralytic toxin. But you'd be in danger only if you are immobile on the ocean floor.
4. These ecdysozoan worms have segmented bodies chitin covered bodies, fleshy antennae and many soft, fleshy, unjointed saclike legs with claws.

Answer: Onycophorans

Onycophorans are called velvet worms. They may resemble the ancestor of arthropods. Arthropods have jointed legs. The 150 species live in leaf litter in tropical environments.
5. Which of these is a basal animal made of just two layers of cells and looks like scum stuck to the aquarium glass? It's also only 1 mm in diameter.

Answer: Placozoan

The single identified species is Trichoplax adhaerans. It does not have any organs or internal structure. It feeds by absorbing food (mainly microbes) through the surface stuck to the aquarium.
6. Which of these are marine, unsegmented flatworms that do not have a body cavity and therefore were once thought to be Platyhelminthes? They do not have an anus or hindgut, either.

Answer: Acoela

Although morphologcally acoel flatworms resemble Platyhelminthes flatworms which do not have a coelom (body cavity), DNA analysis shows that they are not related. The 400 species are found in sandy or silty sediments and also among algae.
7. Which of these is a bottom-dwelling, marine, tiny animal that has a corset?

Answer: Loricifera

Priapulids, Kinorhyncs and Loriciferans are benthic marine ecdysozoans. Lorica means a corset in Latin. These tiny (only several hundred micrometers long) have a body divided into five regions. Surrounding the body is a corset made of six cuticular plates.

They can "telescope" their mouth, head and neck out of the corset. The larval or juvenile form is very different from the adult.
8. Which of these are "moss animals" that live in "clone" colonies and have an exoskeleton?

Answer: Bryozoa

The 4,500 species of Bryozoans are colonial animals. Their "house" is secreted by the external body wall. Each member of the colony is only 1-3 mm long. A single animal divides asexually to form the colony. But a single colony may contain 2 million members! The stiff tissue that connects the members can create beautiful patterns.

They can make reefs in shallow waters. Most are marine, but a few live in fresh water. Bryo means moss and zoan means animal.
9. Which of these are known as arrow worms and are the second most abundant contributor to zooplankton and biomass in the southern oceans?

Answer: Chaetognata

Chaetognaths ("bristle-jaw") are transparent and shaped like an arrow. They are predators which eat small invertebrates such as copepods. They are found in polar oceans as well as warm waters. They are found both on the surface and deep ocean.
10. Which of these is a basal bilaterian phylum with only two species, the first one being discovered only in 1915 by Sixten Bock.

Answer: Xenoturbellida

These strange animals are described as being nothing but "drifting digestive systems". They do not have any defined organs and even the gut is incomplete. Bock was a Swedish zoologist (1884-1946). He discovered the first species Xenoturbella bocki in 1915. The first published description was by Weinar Westblad in 1949.
Source: Author Biainburi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us