FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about When the Bee Stings
Quiz about When the Bee Stings

When the Bee Stings Trivia Quiz


We all know bees can sting, but they're not the only creatures to cause pain, or even death, to humans. This quiz covers just a few of them.

A photo quiz by rossian. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates

Author
rossian
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
398,224
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
619
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 194 (5/10), Guest 49 (10/10), Guest 68 (6/10).
-
Question 1 of 10
1. The ants in the photo belong to the Solenopsis genus, and are renowned for the painful stings they can inflict. What is the common name by which they are known? Hint


Question 2 of 10
2. The blue-ringed octopus can kill humans as it produces tetrodotoxin. Which of these edible fish also carries the same toxin? Hint


photo quiz
Question 3 of 10
3. You'll probably recognise this as a tarantula, scientific name Brachypelma Smithi, and may even know its common name of redknee tarantula. In which of these countries are you most likely to find one in the wild? Hint


Question 4 of 10
4. With the scientific name of Vespa mandarinia, the insect pictured is usually called the Asian giant ___?

Answer: (One Word (six letters))
photo quiz
Question 5 of 10
5. The creature in the picture is a deer tick, the source of various diseases in humans. Which of these is one of them? Hint


Question 6 of 10
6. Some species of this jellyfish are among the most toxic creatures in the ocean. What is their common name, derived from their shape? Hint


photo quiz
Question 7 of 10
7. With around 1750 different species, the risk of being stung by a scorpion is quite high. How many of these species have venom which could kill a human? Hint


Question 8 of 10
8. Although the common name of these organisms is fire coral, they are not actually members of the coral family.


photo quiz
Question 9 of 10
9. The mosquito is known as a vector for spreading many diseases. Which island country has a climate which means mosquitoes cannot survive there? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these is the correct genus of the bumblebee? Hint


photo quiz

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Jun 06 2024 : Guest 194: 5/10
Jun 05 2024 : Guest 49: 10/10
Jun 04 2024 : Guest 68: 6/10
May 21 2024 : looney_tunes: 10/10
May 16 2024 : Guest 49: 2/10
Apr 21 2024 : Guest 93: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The ants in the photo belong to the Solenopsis genus, and are renowned for the painful stings they can inflict. What is the common name by which they are known?

Answer: Fire ants

Ants in the Solenopsis genus are known as stinging ants, with the fire ant, which causes the most problems for humans, being Solenopsis invicta. Originally native to South America, this variety of fire ant is now found in many countries including the USA, Australia and parts of China. Fire ant venom contains piperidine, which causes urticaria, while the stings themselves are painful.
2. The blue-ringed octopus can kill humans as it produces tetrodotoxin. Which of these edible fish also carries the same toxin?

Answer: Puffer fish

Tetrodotoxin affects the nerves, blocking the messages which control breathing. Victims die from suffocation. The blue-ringed octopus is particularly dangerous since all parts of its body contain venom. In puffer fish, the major concentration is in the liver, so trained chefs can make it safe to eat - in Japan, puffer fish are eaten as the delicacy known as fugu.
3. You'll probably recognise this as a tarantula, scientific name Brachypelma Smithi, and may even know its common name of redknee tarantula. In which of these countries are you most likely to find one in the wild?

Answer: Mexico

The species originated in Mexico, specifically on the Pacific coast, so is often called the Mexican redknee tarantula. It is one of the most popular tarantulas kept as pets. Although their bite is venomous, it causes no harm to humans and the pain caused is described as being comparable to a bee sting.

They can shoot hairs at humans when they feel under threat, and these can cause urticaria, an irritating rash.
4. With the scientific name of Vespa mandarinia, the insect pictured is usually called the Asian giant ___?

Answer: Hornet

This is not an insect you'd want to come across while eating jam sandwiches. The Asian giant hornet is the world's largest, and is also called the yak-killer. The sting can be as long as 6mm and the venom can cause death to humans, although this normally only occurs when the person has been stung more than thirty times.

As with all venoms, anaphylactic shock is a risk to anyone suffering from allergies.
5. The creature in the picture is a deer tick, the source of various diseases in humans. Which of these is one of them?

Answer: Lyme disease

Deer ticks carry the Borrelia bacterium which is transferred to humans via bites. Lyme disease causes fever, headaches and joint pain, among many other symptoms, and can become chronic if left untreated for too long. Tick bites can also cause illness in dogs, cattle and sheep.
6. Some species of this jellyfish are among the most toxic creatures in the ocean. What is their common name, derived from their shape?

Answer: Box jellyfish

Of all the creatures in the quiz, this is the one to be avoided at all costs. That said, only a few box jellyfish are dangerous to humans, with severe stings causing the heart to stop. Among the most venomous, and largest, is Chironex fleckeri, also known as the sea wasp, which is found in coastal waters of Australia, Philippines and Vietnam.
7. With around 1750 different species, the risk of being stung by a scorpion is quite high. How many of these species have venom which could kill a human?

Answer: Fewer than 30

Some sources say that death from scorpion stings is ten times more likely each year than death from venomous snakes. Although all scorpions have venomous stings, which will kill their usual prey of insects, only a small number have enough venom to cause a human death. Children are more at risk than adults, and treatment with anti-venom is required as soon as possible after the sting.
8. Although the common name of these organisms is fire coral, they are not actually members of the coral family.

Answer: True

The common name comes from the appearance, but fire coral is a relative of jellyfish and anemones, and belongs to the Cnidaria phylum. Touching fire coral, perhaps while snorkeling or scuba diving, allows the nematocysts to release toxins, which cause extreme pain - the fire part of the name is earned as a result. For most people, stings from fire coral are painful but not deadly.
9. The mosquito is known as a vector for spreading many diseases. Which island country has a climate which means mosquitoes cannot survive there?

Answer: Iceland

Mosquitoes are found in Greenland, but Iceland has escaped them. According to scientists, this is due to Iceland's climate where an early thaw can occur, which causes the mosquito pupae to emerge only to find no source of food. The temperature then freezes again, so there is no opportunity for the adult mosquito to emerge.

Another explanation is that Iceland has little stagnant water, needed by mosquitoes, and the little that there is soon freezes. It's not just cold weather though - Seychelles and parts of French Polynesia are also mosquito free, at least at the time of writing.
10. Which of these is the correct genus of the bumblebee?

Answer: Bombus

Unlike honey bees, bumblebees do not have barbed stings so they can sting more than once and do not leave the sting in the victim's skin. Only worker bees and the queen bee can sting, and they normally only do so when under threat. Bumblebees are one of the main means of pollination for many plants.

Apis is the genus for the honey bee, Euglossa for orchid bees and Melipona for stingless bees.
Source: Author rossian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us