FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Spiders and Other Invertebrates
Quiz about Spiders and Other Invertebrates

Spiders and Other Invertebrates Quiz


This quiz is about North American spiders and various other invertebrates.

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates

Author
Morrigan716
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
54,308
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4246
Last 3 plays: OldManJack (7/10), PurpleComet (10/10), Guest 49 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following spiders does not kill its prey with venom? Hint


Question 2 of 10
2. Although valuable in controlling household insects, they are often viewed as pests due to the painful sting that the claws on the first pair of legs inflicts. Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following crabs has an enlarged claw? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following can be found in freshwater? Hint


Question 5 of 10
5. If an arm is severed, these invertebrates can grow another one in its place. Hint


Question 6 of 10
6. This attractive relative of the sea urchin is often sold in gift shops. Hint


Question 7 of 10
7. Is a sponge a plant or an animal?

Answer: (Plant or Animal)
Question 8 of 10
8. This 'living fossil' has remained essentially unchanged for several hundred million years. Hint


Question 9 of 10
9. What crustacean is shaped like a volcano? Hint


Question 10 of 10
10. Is an earthworm an invertebrate?

Answer: (Yes or No)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 29 2024 : OldManJack: 7/10
May 26 2024 : PurpleComet: 10/10
May 18 2024 : Guest 49: 4/10
May 05 2024 : colbymanram: 4/10
Apr 29 2024 : PHILVV: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following spiders does not kill its prey with venom?

Answer: Trap-door spider

Trap-door spiders dig a tunnel, line it with silk, and close the entrance with a moveable door, and 'traps' its prey. It doesn't use its poison initially, but while eating it, the venom breaks down the victim.
2. Although valuable in controlling household insects, they are often viewed as pests due to the painful sting that the claws on the first pair of legs inflicts.

Answer: Centipede

3. Which of the following crabs has an enlarged claw?

Answer: Mud Fiddler Crab

Usually greatly enlarged.
4. Which of the following can be found in freshwater?

Answer: Crayfish

Also known as a 'crawdad'.
5. If an arm is severed, these invertebrates can grow another one in its place.

Answer: Sea Star

More commonly known as a starfish, they eat sea urchins, clams, carrion, or even other sea stars.
6. This attractive relative of the sea urchin is often sold in gift shops.

Answer: Sand Dollar

They have many interesting legends about them too.
7. Is a sponge a plant or an animal?

Answer: animal

Sponges feed by taking in water and filtering out small organisms and debris.
8. This 'living fossil' has remained essentially unchanged for several hundred million years.

Answer: Horseshoe Crab

They are actually more closely related to the spider than the crab.
9. What crustacean is shaped like a volcano?

Answer: Barnacle

People often forget they are actually crustaceans.
10. Is an earthworm an invertebrate?

Answer: yes

Source: Reader's Digest's North American Wildlife.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us