FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fearsome Arthropods
Quiz about Fearsome Arthropods

Fearsome Arthropods Trivia Quiz


Here are a few questions about some dangerous and not so dangerous insects and arachnids.

A multiple-choice quiz by Barrettm95. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates

Author
Barrettm95
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
193,434
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1164
- -
Question 1 of 10
1. The site of a human botfly infection is called a what? Hint


Question 2 of 10
2. To avoid a botfly infection, one should avoid its particularly nasty bite at all costs.


Question 3 of 10
3. The camel spider is neither a camel nor a spider.


Question 4 of 10
4. The venom of the camel spider is so deadly it can kill a camel, which is how it gets its name.


Question 5 of 10
5. The so-called 24 hour ant is also known by what dangerous-sounding name? Hint


Question 6 of 10
6. Animals known by this name could either be a spider or not be one. Hint


Question 7 of 10
7. An insect resembling a mosquito but much larger is most likely what? Hint


Question 8 of 10
8. Killer bees are more accurately called by what more innocuous-sounding name? Hint


Question 9 of 10
9. A tabanid is an amazing little creature most commonly called what? Hint


Question 10 of 10
10. The animal commonly known as a velvet ant is really a what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 25 2024 : gogetem: 8/10
Jun 09 2024 : Dagny1: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The site of a human botfly infection is called a what?

Answer: warble

It's a tumor under the skin where a larva grows. After the grub matures it bursts through the skin and falls off. The human botfly is also called a torsalo. It lives in Mexico and Central America.
2. To avoid a botfly infection, one should avoid its particularly nasty bite at all costs.

Answer: False

The distinctively pale colored, stout bodied human botfly has no piercing mouth parts and so does not bite anything. It captures mosquitoes and lays eggs on them. When the mosquito bites a person the eggs hatch and fall onto the host where they burrow under the skin. Mind you these eggs are small enough to fit a dozen on the chest of a mosquito so one probably wouldn't notice until the warble gets nice and tender.
3. The camel spider is neither a camel nor a spider.

Answer: True

The camel spider, also called a wind scorpion or solifugid, has eight legs and looks like a spider and like a scorpion but it's neither. It is a pugnacious arachnid that viciously attacks anything that comes near it with its powerful yet non-venomous bite.
4. The venom of the camel spider is so deadly it can kill a camel, which is how it gets its name.

Answer: False

The camel spider is not venomous. It earned its name by scavenging on dead camels. On first sight of this massive arachnid some assumed it attacked and killed the camel. It is indigenous to many desert regions of the world including the Middle East and even Texas where it is known as the wind scorpion due to its speed and agility.
5. The so-called 24 hour ant is also known by what dangerous-sounding name?

Answer: bullet ant

The bullet ant's sting, though not usually deadly, is said to be the most debilitatingly painful insect sting known to man. Both names derive from the pain endured from a sting. The pain will be most severe during the first 5 hours and lessen throughout the day following a sting, hence the name 24 hour ant.

It is called a bullet ant because the intense pain is often likened to being shot. The pain is sometimes accompanied by shaking, sweating, nausea and temporary uselessness of an affected limb.
6. Animals known by this name could either be a spider or not be one.

Answer: daddy long legs

There are several different animals called "daddy long legs." The brightly colored daddy long legs are more precicely called harvestmen or opilionids. They have only one body segment, don't produce silk and are not venomous though I believe they are poisonous if eaten.

They also emit an acrid odor when handled or threatened. The daddy long legs spider is usually dull colored with two body segments. The Serrasalmus may feel a little out of place here because it's a fish.
7. An insect resembling a mosquito but much larger is most likely what?

Answer: A cranefly

The "giant mosquito" you see hanging around is probably a completely harmless cranefly. According to my dictionary they are yet another insect that is sometimes called a daddy long legs.
8. Killer bees are more accurately called by what more innocuous-sounding name?

Answer: Africanized honey bee

The sting of the Africanized honey or 'killer' bee is no more potent than that of the 'regular' or European honey bee. It's the number of stings sustained that makes them killers. Carpenter bees resemble large bumblebees and like to bore holes in your house. They are surprisingly docile and disinclined to sting. I wouldn't recommend handling them but chance encounters are not likely to result in a sting.
9. A tabanid is an amazing little creature most commonly called what?

Answer: horsefly

The horsefly is one tough little bug. Often a swatted horsefly gets up and flies away. Tabanids aren't really meant to feed on humans, though they sometimes try. Their bite is too powerful to be discreet enough not to be noticed. It has to be powerful to get through the tough skins of the larger mammals like horses and deer that they normaly feed on.
10. The animal commonly known as a velvet ant is really a what?

Answer: wasp

The males cannot sting and the females cannot fly. They all look like giant furry ants.
Source: Author Barrettm95

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us