FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Our Small Neighbours
Quiz about Our Small Neighbours

Our Small Neighbours Trivia Quiz


Invertebrates can be really fascinating. Disgusting perhaps, but fascinating. What's more, they are everywhere! See how much you know about them! Enjoy! :)

A multiple-choice quiz by Warzycha. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates

Author
Warzycha
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
167,101
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
936
- -
Question 1 of 10
1. We'll begin with our wriggly friend, the worm. How long was the longest earthworm ever found? Hint


Question 2 of 10
2. A slug can tell you the direction of a wind.


Question 3 of 10
3. There is a type of beetle that eats cigarettes.


Question 4 of 10
4. Red Amazon ants are constantly fighting black ants. When the red ants manage to capture the grubs of the black ants, what do they do with them? Hint


Question 5 of 10
5. Male earwigs have straight pincers and female earwigs have curved ones.


Question 6 of 10
6. Butterflies smell through their... Hint


Question 7 of 10
7. How many eyes do spiders have usually? Hint


Question 8 of 10
8. How long do adult mayflies live? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following does not go through a "complete metamorphosis"? Hint


Question 10 of 10
10. Baby woodlice live with their parents.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 24 2024 : gogetem: 7/10
May 26 2024 : PurpleComet: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We'll begin with our wriggly friend, the worm. How long was the longest earthworm ever found?

Answer: 6,7 metres

That's right. The longest earthworm ever to be discovered was a whopping 6,7 metres! It was found in 1937 in Transvaal, South Africa. As Charles Darwin once said: "Earthworms have played a most important part in the history of the world." Why? Because by digging the soil they bring important minerals to the surface that are needed by plants.

Moreover, they drag rotting material into their burrows which can be also used by plants. So it shouldn't be strange that many farmers worldwide buy earthworms and place them on their fields to grow better crops!
2. A slug can tell you the direction of a wind.

Answer: True

Yes it's true. You see, slugs always crawl away from the blowing wind in order to protect themselves from drying out.
3. There is a type of beetle that eats cigarettes.

Answer: True

Strangely enough the cigarette beetle eats cigarettes and tobacco leaves, although it is more often found on tobacco plants than on cigarettes.
4. Red Amazon ants are constantly fighting black ants. When the red ants manage to capture the grubs of the black ants, what do they do with them?

Answer: they turn them into slaves

Amazingly, yes. When the red ants attack a black ants' nest, they grab their grubs and take them back to their own nest. The black ant grubs then pick up the scent of the red ants and so grow up to believe that they are red ants too. As a result, they spend the rest of their lives serving their masters, the red ants!
5. Male earwigs have straight pincers and female earwigs have curved ones.

Answer: False

It is the other way round. So next time you meet an earwig you can now easily find out whether it's a male or a female.
6. Butterflies smell through their...

Answer: feet

They smell through their feet. This way they can understand what type of plant they have landed on and so choose the appropriate one to lay their eggs on.
7. How many eyes do spiders have usually?

Answer: 8

Spiders have eight eyes and four pairs of legs. They produce poison with which they paralyze their prey and drink their juices. However, many spiders have six. The number of eyes is often used to distinguish one species from another.
8. How long do adult mayflies live?

Answer: 1-2 days

Mayflies hatch on May and June and live for only a couple of days during which they mate and lay their eggs.
9. Which of the following does not go through a "complete metamorphosis"?

Answer: dragonfly

"Complete metamorphosis" is the procedure during which the young invertebrates, who do not look like their parents, go through different stages in their life in order to become an adult. The young are called larvae or grubs. Ants, bees, butterflies, wasps, beetles, moths, flies etc all go through a "complete metamorphosis". Dragonflies do not.
10. Baby woodlice live with their parents.

Answer: True

This is quite strange actually, considering the fact that most invertebrates abandon their eggs. Wooodlice are more often seen in wet weather, because the biggest threat they face is drying out.
Source: Author Warzycha

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us