FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Minibeasts Insects and Arthropods
Quiz about Minibeasts Insects and Arthropods

Minibeasts- Insects and Arthropods Quiz


A few random questions on creepy crawlies and minibeasts that boast impressive abilities or attributes. Not a quiz you can expect to score highly on.

A multiple-choice quiz by Rutley. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates

Author
Rutley
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
69,770
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
1597
Last 3 plays: Consider (8/15), ajw44 (7/15), Guest 86 (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. So what exactly is a "bug"? Hint


Question 2 of 15
2. What is the heaviest insect in the world? Hint


Question 3 of 15
3. What is the strongest known beetle? Hint


Question 4 of 15
4. What invertebrates are sometimes used as medicine? Hint


Question 5 of 15
5. What shrimp can punch holes in glass panes? Hint


Question 6 of 15
6. Dung beetles can push dung balls with force equivalent to a man pushing a small car up a hill at..? Hint


Question 7 of 15
7. Some spider webs can be used efficiently as..? Hint


Question 8 of 15
8. Which insect is a pest to many crops in America? Hint


Question 9 of 15
9. What is the furthest a human could reach by jumping, with the proportionate strength of a flea? Hint


Question 10 of 15
10. What is the fastest running insect in the world? Hint


Question 11 of 15
11. Some flying insects attack and kill spiders.


Question 12 of 15
12. After/during mating the female praying mantis is often known to..? Hint


Question 13 of 15
13. What is the longest beetle? Hint


Question 14 of 15
14. How does the raft spider defend itself? Hint


Question 15 of 15
15. The female green spoonworm has a very unusual way of mating. Which is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 03 2024 : Consider: 8/15
Jun 27 2024 : ajw44: 7/15
Jun 24 2024 : Guest 86: 10/15
Jun 22 2024 : Guest 106: 5/15
Jun 11 2024 : Guest 82: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. So what exactly is a "bug"?

Answer: Any member of the insect group "Heteroptera"

Although the majority of bugs have wings, some can be wingless. All true bugs have straw-like mouth parts designed for sucking plants, insects or blood. Their mouths are constructed with two pairs of needle-like tubes, one of which pierces and the other sucks. You can usually tell if something is a true bug if "bug" is part of its common name, and a separate word, like chinch bug.

But there are exceptions where the common name of a true bug is one word, like bedbug and stinkbug.
2. What is the heaviest insect in the world?

Answer: Goliath Beetle

It comes from Africa, can weigh up to 115g, and can also fly at over 20 km/h (it sounds like a helicopter). Because of this it sometimes knocks unsuspecting cyclists off their bikes. The longest species are the Goliathus goliatus and the Goliathus cacicus at 128mm.
3. What is the strongest known beetle?

Answer: Horned Dung Beetle

This species of scarab, or dung beetle, can support up to 200 times its own weight. That's the equivalent of 36 quarter pound hamburgers!
4. What invertebrates are sometimes used as medicine?

Answer: Ants

The aborigines used to use army ants when they cut themselves. They would let the ants bite the sides of the wound and then twist and pull off their bodies- leaving their jaws clamped onto the cut. The ants would also release juices over time that helped heal the wound faster.
5. What shrimp can punch holes in glass panes?

Answer: Mantis Shrimp

If a mantis shrimp is left in a glass tank for a few weeks it will mistake its reflection for an opponent and vigorously attack it until it causes damage. Apparently a punch from a mantis shrimp is as hard as a boxer's.
6. Dung beetles can push dung balls with force equivalent to a man pushing a small car up a hill at..?

Answer: 60 km. per hour

They mold dung into balls and push them backwards with their two hind legs.
7. Some spider webs can be used efficiently as..?

Answer: A net to catch fish

It belongs to the Golden Orb Spider and is so thick that expert fishermen can catch fish weighing up to 500g. Glow worms in Waitomo, New Zealand are also known to make webs. (They are not technically glow worms but larvae of gnats). They spin luminous webs- like candy floss- in caves to trap flying insects.

Insects belonging to the order Embioptera also spin silken threads- from their front legs. They spin silken tunnels under stones through which they can move safely.
8. Which insect is a pest to many crops in America?

Answer: Colorado Beetle

They are officially wanted by the police. Homeowners have to rotate the use of insecticides on their gardens because they become resistant to the chemicals very quickly.
9. What is the furthest a human could reach by jumping, with the proportionate strength of a flea?

Answer: Skyscrapers

And you'd shoot upwards at 300 km. per hour. A hungry flea can do 600 jumps an hour in search of food. A full flea probably could, but could it be bothered? One species of flea can jump 150 times its own body length.
10. What is the fastest running insect in the world?

Answer: Tiger Beetle

The Australian species, Cicindela repanda, can run at 2.5 meters per second- that's 125 body lengths a second. Relatively speaking Michael Johnson would have to run a 200 meter race in 0.87 seconds to compete with it. One of the fastest arthropods is the wind scorpion that can clock 10mph. It also has the largest jaws compared to body size of any animal.
11. Some flying insects attack and kill spiders.

Answer: True

Yes indeed. The spider-hunting wasp forces its way into the trapdoor spider's burrow, paralyses it and lays an egg on its body. When the grub hatches it eats the spider alive. The tarantula-hawk wasp uses the same type of attack.
12. After/during mating the female praying mantis is often known to..?

Answer: Bite its mate's head off

This can actually enhance the male's performance!
13. What is the longest beetle?

Answer: Longhorn Beetle

The South American longhorn beetle, Titanus giganteus, from the French/Guiana Brazil region can grow to 16.7cm!
The violin beetle, also known as the guitar beetle can grow to a length of 10 cm/4 inches, although it is very slender and likes hiding in gaps in bark. Unfortunately it is now endangered. The largest land arthropod is the robber crab which can grow to more than 1 meter across. The longest stick insect is the Australian Female Titan Stick that can grow to 33 cm.It's also endangered. I'm afraid the hammer tooth and dynamo Beetles don't really exist.
14. How does the raft spider defend itself?

Answer: shakes itself quickly

It can shake itself so quickly its body becomes a blur, making it almost invisible to enemies.
15. The female green spoonworm has a very unusual way of mating. Which is it?

Answer: She swallows him

The female spoonworm is 7,500 times longer than the male. She swallows the male and he travels down her body until he reaches her sexual organs. Once she is fertilized the male lives inside the female's body.. Must be rubbish to be born as a bloke.

I expected this quiz to go up in rating after I extended it, but it has gone down slightly- do leave a message or comment.
Source: Author Rutley

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us