FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Entomology
Quiz about Entomology

Entomology | 10 Question Animals Multiple Choice Quiz


This quiz is full of the information about insects that I learned from the FFA contest team I was on. Most of the information comes from the book "The Practical Entomologist."

A multiple-choice quiz by calbert_05. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Insects

Author
calbert_05
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
291,737
Updated
Feb 19 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
989
Last 3 plays: Guest 185 (9/10), Guest 124 (5/10), Guest 148 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. What order contains butterflies and moths? Hint


Question 2 of 10
2. Carolus Linnaeus created the two part naming system for classifying insects.


Question 3 of 10
3. Select the correct way to abbreviate a date on an insect pin. Hint


Question 4 of 10
4. A tick is an insect.


Question 5 of 10
5. What does the word "bug" refer to? Hint


Question 6 of 10
6. What collection method would be the most efficient way to collect insects that scurry on the ground? Hint


Question 7 of 10
7. What order does the dobsonfly belong to? Hint


Question 8 of 10
8. Some scientists believe that insects, not humans, are the dominant life form on earth.


Question 9 of 10
9. Which insect was successfully controlled using the sterilization control method? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following insects is a member of the order Coleoptera? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 20 2024 : Guest 185: 9/10
May 11 2024 : Guest 124: 5/10
May 08 2024 : Guest 148: 4/10
May 04 2024 : Guest 68: 9/10
Apr 23 2024 : Guest 223: 9/10
Apr 15 2024 : Guest 146: 4/10
Apr 05 2024 : Guest 173: 5/10
Mar 28 2024 : Guest 124: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What order contains butterflies and moths?

Answer: Lepidoptera

Lepidoptera means "scale wing."
2. Carolus Linnaeus created the two part naming system for classifying insects.

Answer: True

Linnaeus is known today as the father of taxonomy.
3. Select the correct way to abbreviate a date on an insect pin.

Answer: 3 Mar. 2008

This is found in "The Practical Entomologist" in the section on creating an insect collection.
4. A tick is an insect.

Answer: False

A tick is actually an arachnid, not an insect.
5. What does the word "bug" refer to?

Answer: an insect in the Homoptera or Hemiptera order

Insects in the Homoptera order are called "true bugs."
6. What collection method would be the most efficient way to collect insects that scurry on the ground?

Answer: pitfall trap

This trap is just a glass jar with isopropyl alcohol in it buried in the ground up to its rim.
7. What order does the dobsonfly belong to?

Answer: Megaloptera

The dobsonfly and the alderfly are two insects in this order.
8. Some scientists believe that insects, not humans, are the dominant life form on earth.

Answer: True

This is because insects have a higher population than humans.
9. Which insect was successfully controlled using the sterilization control method?

Answer: screwworm

Other control methods include biological and cultural control.
10. Which of the following insects is a member of the order Coleoptera?

Answer: lightning bug

The lightning bug is also called a firefly and is one "bug" not in the Homoptera order.
Source: Author calbert_05

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us