FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Have you seen my ostrich run past
Quiz about Have you seen my ostrich run past

Have you seen my ostrich run past? Quiz


Ostriches cannot fly but they can run. What else do you know about the big birds?

A multiple-choice quiz by sterretjie101. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Specific Bird Species

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
304,627
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1124
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. On what continent are ostriches still found in the wild? Hint


Question 2 of 10
2. Why can ostriches not fly? Hint


Question 3 of 10
3. If not for flying, what do ostriches use their wings for? Hint


Question 4 of 10
4. What do ostriches do on hot days to cool off? Hint


Question 5 of 10
5. Ostriches swallow stones on purpose.


Question 6 of 10
6. Ostriches do not have crops. What other body part do they lack? Hint


Question 7 of 10
7. What do thick eyelashes protect ostriches from? Hint


Question 8 of 10
8. Where do ostriches make their nests? Hint


Question 9 of 10
9. In what month does the breeding season of ostriches usually begin? Hint


Question 10 of 10
10. In what 'sport' are ostriches used in South Africa? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 01 2024 : Guest 103: 6/10
Apr 20 2024 : rossian: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On what continent are ostriches still found in the wild?

Answer: Africa

Ostriches belong to their own family, Struthionidae, in the bird kingdom. In the past they were widespread in Africa, on the Arabian subcontinent and West Asia. The large birds are now confined to Africa south of the Sahara.
2. Why can ostriches not fly?

Answer: Flat keel on sternum

Most birds have a shaped keel on their sternum to which the flying muscles are attached. Flightless birds such as cassowaries and emus have a sternum but it is flattened. So while it is true that ostriches at about 100kg are too heavy to fly, the main cause is their anatomy. Their feathers are ragged instead of forming a smooth outer surface necessary for aerodynamics.
3. If not for flying, what do ostriches use their wings for?

Answer: Mating displays

Male birds sport black and white feathers and use them in mating displays to impress the grey-winged females. They also use their wings for balance when running. Their long, muscular legs allow them to run up to 70km per hour and also deliver deadly kicks.
4. What do ostriches do on hot days to cool off?

Answer: Uncover their legs

The legs and flanks of the ostrich are bare. In hot weather they uncover these bare parts to cool off and in cold weather they cover the parts with their wing feathers to retain heat.
5. Ostriches swallow stones on purpose.

Answer: True

It is believed that ostriches swallow stones or pebbles to help aid their digestion. Stones aid the grinding of hard seeds in their gizzards.
6. Ostriches do not have crops. What other body part do they lack?

Answer: Gallbladder

Birds that eat insects and worms need gall bladders to digest the fat of their meals. Ostriches do not have gall bladders. Insects such as locusts are only occasional treats on the ostrich menu. They subsist on grass and seeds.
7. What do thick eyelashes protect ostriches from?

Answer: Sand

The ostrich has a large eye relative to the size of its head, making the eye vulnerable to the environment. Because it lives in arid areas, sand and dust storms are prevalent.
8. Where do ostriches make their nests?

Answer: Depression in the ground

The nest is nothing more than a shallow scrape, albeit up to 3 metres in diameter. The eggs almost seem to lie unprotected on the hard ground. Several females, belonging to one male, may contribute to one nest. The volume of one ostrich egg is equal to twenty-four chicken eggs, making it the largest egg of any living bird.
9. In what month does the breeding season of ostriches usually begin?

Answer: March

In drier areas, breeding season may well depend on rainfall. Once the eggs are laid, the female sits on them at day while the male guards them at night. When the chicks hatch after about fifty days, they are striped balls of buff feathers. The proud father takes charge of his offspring.
10. In what 'sport' are ostriches used in South Africa?

Answer: Racing

On ostrich farms in the Karoo region of South Africa, adult ostriches are raced against each other. No saddle is used and the jockeys hold onto the base of the wings. As a treat, tourists also enjoy a short ride but the big birds often shake them off their backs.
Source: Author sterretjie101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Great Elephant Bird Tough
2. Woodpeckers Difficult
3. Pheasant Tense Average
4. Stop That Pigeon! Average
5. A Partridge in a Pair Tree Easier
6. Huffin' and Puffin Average
7. Be Cass-o-wary Average
8. A Pint of Bitterns Average
9. Six Geese A-Laying Average
10. My Mourning Dove Cam Average
11. Do You Know Hummingbirds? Tough
12. American Crows vs Common Ravens Average

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us