FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Be Cassowary
Quiz about Be Cassowary

Be Cass-o-wary Trivia Quiz


Welcome to my 156th quiz! The cassowary is Australia's second-largest bird. It's also regarded as one of Australia's most dangerous animals. Let's find out more, shall we?

A multiple-choice quiz by ElusiveDream. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Specific Bird Species

Author
ElusiveDream
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
389,471
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
214
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. How many species of cassowary are there? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following birds are cassowaries related to? Hint


Question 3 of 10
3. What do cassowaries usually eat? Hint


Question 4 of 10
4. On top of a cassowary's head is a crest known as a what? Hint


Question 5 of 10
5. When it comes to breeding, who looks after the kids? Hint


Question 6 of 10
6. Although they're usually quite shy, cassowaries can become very aggressive when feeling threatened.


Question 7 of 10
7. What colour are the feathers of an adult cassowary? Hint


Question 8 of 10
8. Per hour, what is a cassowary's top speed? Hint


Question 9 of 10
9. Habitat destruction is the main threat to the cassowary's survival.


Question 10 of 10
10. Cassowaries play an important role in the health of the rainforests they live in. How? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many species of cassowary are there?

Answer: three

There are three cassowary species: the dwarf cassowary, the northern cassowary and the southern cassowary. They live in the tropical rainforests of New Guinea and north-eastern Australia.
2. Which of the following birds are cassowaries related to?

Answer: All of them

Cassowaries belong to a family of flightless birds called ratites. This family includes emus, rheas, ostriches and kiwis.
3. What do cassowaries usually eat?

Answer: fruit

Cassowaries feed mostly on fruit but will also eat seeds, fungi, insects and small vertebrates.
4. On top of a cassowary's head is a crest known as a what?

Answer: casque

The casque is neither hollow or solid. Instead, it's filled with thin fibres. Scientists still aren't entirely sure what the purpose of the casque is. It may be used to attract a mate or amplify the sounds of its calls.
5. When it comes to breeding, who looks after the kids?

Answer: male only

Cassowaries breed in May and June. Females lay between three and eight large green or blue-green eggs in a pile of vegetation. However, she takes no responsibility for the survival of the eggs or chicks. The male incubates the eggs for around fifty days and will care for the chicks until they're at least nine months old.
6. Although they're usually quite shy, cassowaries can become very aggressive when feeling threatened.

Answer: True

Like most wild animals, cassowaries are usually shy and prefer to avoid people. However, if feeling threatened, they can be very aggressive. Their powerful legs are armed with sharply-clawed feet which can cause nasty injuries. 75% of all recorded attacks have come as a result of people hand-feeding the birds, which lures them into suburban areas and makes contact with humans more likely.

On April 6th, 1926, 16-year-old Phillip McClean and his 13-year-old brother, Granville, were retrieving a stray horse on a bushland property near Mossman, Queensland, Australia, when they were attacked by a cassowary. Whilst Granville managed to run to safety, Phillip wasn't so lucky. In his rush to escape the agitated bird, he fell and was repeatedly kicked in the head and neck. He bled to death after the cassowary's sharp claws severed his jugular vein. This is the only known human fatality from a cassowary attack.
7. What colour are the feathers of an adult cassowary?

Answer: black

Cassowary chicks and juveniles are have brown feathers.

Adult southern cassowaries have black feathers, grey legs and a bright blue head and neck with a red 'wattle' hanging from the throat. Adult northern cassowaries also have black feathers, grey legs and blue heads, but the skin on the neck is bright yellow. Dwarf cassowaries, the smallest species, have black feathers and black faces with bright blue necks.
8. Per hour, what is a cassowary's top speed?

Answer: fifty kilometres

Cassowaries are very agile, able to run at speeds of up to 50 kph. They can jump nearly six feet in the air and are also very good swimmers.
9. Habitat destruction is the main threat to the cassowary's survival.

Answer: True

Cassowaries are listed as endangered due to habitat destruction and the introduction of predators such as dogs, cats and foxes. Hand feeding the birds also poses a threat, as it lures them into suburban areas, meaning contact with humans becomes more common.
10. Cassowaries play an important role in the health of the rainforests they live in. How?

Answer: by spreading the seeds of the plants they eat

When a cassowary poops, it spreads the seeds of the plants that it feeds on.
Source: Author ElusiveDream

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us