FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Smallest Antelope in Africa The Blue Duiker
Quiz about Smallest Antelope in Africa The Blue Duiker

Smallest Antelope in Africa. The Blue Duiker Quiz


Meet this shy little antelope, you won't regret it!

A multiple-choice quiz by Gandi. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Artiodactyls- Deer, Antelopes, Pigs etc.

Author
Gandi
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,095
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
504
- -
Question 1 of 10
1. The blue duiker's diet MOSTLY consists of leaves, shoots and other greenery.


Question 2 of 10
2. Blue duikers are found in all temperate regions of the world.


Question 3 of 10
3. The blue duiker (pronounced 'day cur') is found in the southern part of Africa. The word 'duiker' which is Afrikaans/Dutch, means which of the following? Hint


Question 4 of 10
4. What family group does a blue duiker form? Hint


Question 5 of 10
5. The blue duiker is thus called because he has Hint


Question 6 of 10
6. Where do blue duikers live? Hint


Question 7 of 10
7. What sound does a blue duiker make? Hint


Question 8 of 10
8. The blue duiker has no predators.


Question 9 of 10
9. The young accompany the adults from the day of birth.


Question 10 of 10
10. Are blue duiker an endangered species?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 27 2024 : Guest 86: 6/10
Apr 05 2024 : Guest 72: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The blue duiker's diet MOSTLY consists of leaves, shoots and other greenery.

Answer: True

They follow troops of monkeys and birds to take advantage of any fruit they may drop. They do, however supplement their diet with meat, eating insects and even stalking and eating small rodents or birds. They have a great fondness for ants!
2. Blue duikers are found in all temperate regions of the world.

Answer: False

Blue duikers are found only in Central and Southern Africa.
3. The blue duiker (pronounced 'day cur') is found in the southern part of Africa. The word 'duiker' which is Afrikaans/Dutch, means which of the following?

Answer: diver

He is named 'diver' because of his shy nature which has him diving into cover when startled.
4. What family group does a blue duiker form?

Answer: Alone or in pairs

Bonded pairs patrol their territory and mark them with scent from glands situated in their hooves and also by defecating. They will chase off all intruders and only remain tolerant of their young until these are mature (about one and a half years).
5. The blue duiker is thus called because he has

Answer: Blue tinge to his coat

This duiker has a brown coat with a slight blue tinge and a white underside. He stands around 35cms at shoulder height. They have a glandular slit beneath each eye. They have small, simple conical horns, sometimes absent in the female.
6. Where do blue duikers live?

Answer: Lowland and mountain forest

They live in lowland and mountain riverine forest. They also live in forest patches. Where we live there is a small forest, part of a holiday park adjoining our property and we regularly see the blue duiker following the troops of monkeys that feed in the trees in the early dawn or late evening. Beautiful little creatures.
7. What sound does a blue duiker make?

Answer: Whistling, sneezing call

The mother and young will call to each other with a soft groaning call, males may emit a whistling or sneezing sound to warn of danger.
8. The blue duiker has no predators.

Answer: False

Leopards, small cats, eagles, crocodiles, python, baboon are all common predators. They are also hunted by indigenous people for their meat.
9. The young accompany the adults from the day of birth.

Answer: False

The young will remain hidden away from the female for two to three months. Mostly one young is produced per year, but in heavily hunted areas two or even three young may be born. The young may be born at any time of the year.
10. Are blue duiker an endangered species?

Answer: No

At present they are fairly plentiful, but as our forests diminish and human greed takes over we fear for these beautiful and smallest of all antelopes.
Source: Author Gandi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us