FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Oh Deer
Quiz about Oh Deer

Oh Deer! Trivia Quiz


This is a quiz about some of the coolest of ungulates, the true deer. Think you know your muntjacs from your brockets and your wapitis from your caribou? Take this quiz and find out.

A multiple-choice quiz by addax. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Artiodactyls- Deer, Antelopes, Pigs etc.

Author
addax
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
232,653
Updated
Jul 08 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
283
- -
Question 1 of 10
1. I am the largest member of the deer family and have been used in some parts of the world for milk and as a riding animal. Who am I? Hint


Question 2 of 10
2. I am the smallest member of the deer family and dwell high in the mountains of South America. Who am I? Hint


Question 3 of 10
3. I am the only deer which does not have antlers and am also the only deer to possess a small gland on my abdomen (inguinal gland). Who am I? Hint


Question 4 of 10
4. I am the most recently described member of the deer family, have strongly rear-sweeping antlers, and large tusks. Who am I? Hint


Question 5 of 10
5. I have the longest tail of any deer and for many years was found only on a wildlife preserve far from my native land. Who am I? Hint


Question 6 of 10
6. I am found only in a small archipelago in the Philippines and am considered one of the rarest deer in the world. Who am I? Hint


Question 7 of 10
7. I am the only deer known to produce "litters" of up to seven young. Who am I? Hint


Question 8 of 10
8. I have a crest of hair on my head that often hides my tiny antlers and am related to muntjacs. Who am I? Hint


Question 9 of 10
9. I am the only deer (the only ungulate in fact!) known to experience delayed implantation of a fertilized egg during reproduction. Who am I? Hint


Question 10 of 10
10. I am the only deer in which both males and females will carry antlers. Who am I? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 09 2024 : Guest 108: 5/10
Apr 05 2024 : Guest 72: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I am the largest member of the deer family and have been used in some parts of the world for milk and as a riding animal. Who am I?

Answer: Moose

The moose is by far the largest member of the family Cervidae. A large male can weigh up to 1800 pounds! In some parts of Russia, the moose has been used to supply meat, milk, and transportation, both as a riding animal and a sled-puller. The elk can weigh up to 700 pounds, the caribou up to 700 pounds as well, and the sika deer up to 170 pounds.
2. I am the smallest member of the deer family and dwell high in the mountains of South America. Who am I?

Answer: Southern pudu

The southern pudu, a deer of South America, is the smallest member of the family Cervidae. These tiny deer weigh between 13 and 30 pounds.
3. I am the only deer which does not have antlers and am also the only deer to possess a small gland on my abdomen (inguinal gland). Who am I?

Answer: Chinese water deer

The Chinese water deer lacks antlers in both sexes. However, the upper canines in both sexes, particularly males, are elongated into long, sharp, curved tusks. The scientific name of this deer translates as "unarmed water drinker", but perhaps a more accurate one would be "little fanged deer"!
4. I am the most recently described member of the deer family, have strongly rear-sweeping antlers, and large tusks. Who am I?

Answer: Giant muntjac

The giant muntjac was not formally described until 1994. A new genus, Megamuntiacus, was formed for this species. This deer lives in forests of Laos, Vietnam, and Cambodia.
5. I have the longest tail of any deer and for many years was found only on a wildlife preserve far from my native land. Who am I?

Answer: Milu

The milu, or Pere David's deer, has several distinct characteristics, including a very long tail, long, coarse hair, broad hooves, and antlers which are branched in the front and unbranched in the back.
6. I am found only in a small archipelago in the Philippines and am considered one of the rarest deer in the world. Who am I?

Answer: Visayan deer

The Visayan deer is arguably the rarest deer in the world and has been listed as an endangered species in both 1994 and from 1996 onwards. Hunting and de-forestation have both contributed to the decline in numbers although sightings in the early twenty-first century indicate that some animals still survive.
7. I am the only deer known to produce "litters" of up to seven young. Who am I?

Answer: Chinese water deer

Unsurprisingly, the Chinese water deer is native to China, with a related species, the Korean water deer, living in that country. The animals are small and resemble the musk deer in appearance. Although water deer can produce as many as seven young, this is unusual with two or three being more common. They are still classed as being the most prolific of the deer family.
8. I have a crest of hair on my head that often hides my tiny antlers and am related to muntjacs. Who am I?

Answer: Tufted deer

Primarily found in China, the tufted deer lives in forests in mountainous areas over 4000 metres above sea level. As well as the distinctive crest, the males have canine teeth which protrude from the mouth and look like fangs.
9. I am the only deer (the only ungulate in fact!) known to experience delayed implantation of a fertilized egg during reproduction. Who am I?

Answer: Roe deer

The European roe deer (and most likely the Siberian roe deer as well) are the only ungulates known to exhibit a phenomenon known as embryonic diapause. In embryonic diapause, the male and female will mate and the female's egg(s) are fertilized by the male's sperm.

The fertilized egg then enters a kind of suspended animation, in which it will remain viable without becoming implanted into the uterus. It can remain this way for up to 4 months in the roe deer, after which time, it will implant and the pregnancy will progress normally.
10. I am the only deer in which both males and females will carry antlers. Who am I?

Answer: Caribou

Both sexes of caribou (reindeer) have antlers. In all other deer, with the exception of the Chinese water deer, antlers occur only in males. Chinese water deer lack antlers entirely.
Source: Author addax

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us