FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Beautiful Mountain Lion
Quiz about The Beautiful Mountain Lion

The Beautiful Mountain Lion Trivia Quiz


Mountain lions are beautiful and graceful animals. Take my quiz to see what you know about these mysterious animals.

A multiple-choice quiz by Trufflesss. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Felidae-Cat Family
  8. »
  9. Lions

Author
Trufflesss
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
399,246
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
274
Last 3 plays: Guest 172 (7/10), Guest 174 (5/10), Guest 118 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Mountain lions are generalist predators. What does that mean? Hint


Question 2 of 10
2. Mountain lions are responsible for dozens of human deaths in North America every year.


Question 3 of 10
3. Mountain lions have no natural predators.


Question 4 of 10
4. Which of the following is not another name for mountain lions? Hint


Question 5 of 10
5. The mountain lion is the smallest of the world's large cats.


Question 6 of 10
6. If you feel threatened by a mountain lion, what should you do? Hint


Question 7 of 10
7. Mountain lions are territorial creatures and are known to mark their territories by leaving piles of small bones.


Question 8 of 10
8. Mountain lions are obligate carnivores. What does that mean? Hint


Question 9 of 10
9. Once a mountain lion has finished eating its prey, what does it do with the carcass? Hint


Question 10 of 10
10. Mountain lions are solitary animals.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 25 2024 : Guest 172: 7/10
Feb 10 2024 : Guest 174: 5/10
Feb 09 2024 : Guest 118: 9/10
Feb 07 2024 : Guest 156: 10/10
Feb 03 2024 : Guest 92: 5/10
Jan 19 2024 : Guest 76: 6/10
Jan 04 2024 : Guest 97: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mountain lions are generalist predators. What does that mean?

Answer: they hunt a variety of prey

Mountain lions are known to hunt a huge variety of prey. Their main prey is different species of deer, but also includes raccoons, coyotes, elk, porcupines, insects, muskrats, beavers, squirrels, badgers, bighorn sheep, and mountain goats.
2. Mountain lions are responsible for dozens of human deaths in North America every year.

Answer: False

Attacks on humans are actually rare. From 1890 to 2018, there were 127 recorded attacks on humans in North America, of which only 27 proved fatal. Of the fatal attacks, many were children. Prey recognition is a learned behaviour, so they don't usually recognize humans as prey.
3. Mountain lions have no natural predators.

Answer: True

Although mountain lions have no natural predators, they do compete for some of the same food sources as grizzly bears and grey wolves. In those situations, the sheer size of the grizzlies and numbers of wolves can injure or drive away the mountain lion.
4. Which of the following is not another name for mountain lions?

Answer: Bullrush cat

The mountain lion holds the Guinness World Record for the animal with the most common names. In fact, there are over 40 different names including panther, painter, silver lion, sneak cat, fire cat, silver lion, and many others. The reason for this lies with the fact that mountain lions have a huge range, from the northern Yukon to the Southern Andes.

This range encompasses many different cultures, each with its own name for the mountain lion.
5. The mountain lion is the smallest of the world's large cats.

Answer: False

Mountain lions are considered to be the largest of the world's small cats. As with all small cats, mountain lions are not able to roar but they can purr. The reason for this is that the hyoid bone in small cats is completely ossified, allowing for purring, whereas in large cats, the hyoid bone is only partially ossified, which allows them to roar.
6. If you feel threatened by a mountain lion, what should you do?

Answer: Make noise, make yourself look big, maintain eye contact, be aggressive

Scream, shout, bang what you have on hand, make yourself appear larger, wave your arms, act confident and unafraid. Also, throw branches or stones, and give the animal some space to get away. Absolutely never run away from a mountain lion. They are predators and can easily outrun a person!
7. Mountain lions are territorial creatures and are known to mark their territories by leaving piles of small bones.

Answer: False

They are known to leave piles of faeces and scratch on trees, as well as urinate on piles of leaves. The territories of females occasionally overlap, but those of males don't. If males were to meet in the wild, they would fight aggressively, possibly to the death.
8. Mountain lions are obligate carnivores. What does that mean?

Answer: Their diet is entirely meat.

I hope you didn't choose chewing their cud! Another term for obligate carnivores is "true carnivores". Obligate carnivores' diet is comprised solely of meat as they obtain all the necessary nutrients from that. Mountain lions can ingest small amounts of plant material, but they don't have the required physiology to digest it. Obligate carnivores have to eat meat as they cannot obtain sustenance from any other type of food.
9. Once a mountain lion has finished eating its prey, what does it do with the carcass?

Answer: bury it with leaves and sticks

Mountain lions typically kill their prey by pouncing on the back of the animal and biting their necks. Their prey suffocates. When the mountain lion has finished eating, they usually bury the kill so they can come back later and eat.
10. Mountain lions are solitary animals.

Answer: True

Like most cats, mountain lions are solitary creatures with the exceptions of brief mating sessions as well as mothers with their cubs. The cubs stay with their mothers until they are about two years old.
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Heart of a Lion Average
2. Pride and Prejudice Average
3. African Lions Average
4. The Mighty Lion Average
5. About the King and Queen of the Jungle Average
6. A Quiz on Mountain Lions Difficult
7. Cats in Hiding Average
8. Feline Easier
9. Really Big Cats Easier
10. Bob the Bobcat Easier
11. Wild Cats of the World Average
12. Top of the Food Chain Easier

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us