Quiz about The Great Australian BiteOr Sting
Quiz about The Great Australian BiteOr Sting

The Great Australian Bite...Or Sting Quiz


This is a quiz about poisonous and venomous animals and plants found in Australia. Don't forget to try my other Australian animal quiz, 'Great Australian Fauna'. Watch your step!

A multiple-choice quiz by gumnutgirl16. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. Australia

Author
gumnutgirl16
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
81,622
Updated
Nov 27 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1670
Last 3 plays: dee1304 (6/10), Guest 50 (3/10), ElusiveDream (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In America they call it the black widow spider, what do Australians call it? Hint

Katipo spider
Red-Back spider
Hourglass spider
Botton spider

2. This is the most venomous jellyfish in the world. Hint

Box jellyfish
Bell jellyfish
Lion's mane jellyfish
Sea nettle jellyfish

3. This was considered one of the most venomous snakes in the world, until the discovery of the fierce snake...its cousin. Hint

Taipan
Tiger snake
Cobra
Brown snake

4. This ant is one of the most dangerous in the world and can reach 4cm in length. What type of ant am I talking about? Hint

Green ant
Sugar ant
Bull ant
Fire ant

5. This is the most venomous fish in the world.

Answer: (One Word)
6. This is the most venomous octopus in the world. Hint

White-Spotted Octopus
Giant Pacific Octopus
Yellow-Spotted Octopus
Blue-Ringed Octopus

7. What suitin a deck of cards most resembles the shape of the leaf of the stinging tree? Hint

Clubs
Hearts
The Stinging Tree doesn't have leaves
Diamonds

8. This is the world's most infectious tick. Hint

Australian Paralysis Tick
Australian Bullet Tick
Australian Bush Tick
Australian Embedding Tick

9. What colour is the abdomen of the red headed mouse spider? Hint

Red
Orange
Black
Blue

10. What monotreme has a very toxic spur? Hint

Wombat
Echidna
Platypus
Sting Ray


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In America they call it the black widow spider, what do Australians call it?

Answer: Red-Back spider

Red-back spiders are found throughout the warmer parts of the world including Europe, North America, New Zealand and Australia. Only the female is dangerous. They can cause serious illness and even death. However, no deaths have been reported since the introduction of anti-venom.
2. This is the most venomous jellyfish in the world.

Answer: Box jellyfish

The box jellyfish is found in northern Australia where it feeds on small fish and crustaceans. It has up to 5000 stinging cells and if stung you have virtually no chance of survival unless treated immediately. Because the pain is so bad, you are more likely to go into shock and drown before reaching the shore.

There are other types of box jellyfish, but the one to avoid is found in various areas of the Indo-Pacific area, not just off the coast of Australia.
3. This was considered one of the most venomous snakes in the world, until the discovery of the fierce snake...its cousin.

Answer: Taipan

The taipan is a very highly venomous snake producing approximately 120 mg of venom. A maximum of 400 mg has been recorded, about 50 times more than a cobra. If you are unfortunate enough to be bitten, you will be bitten more than once.
4. This ant is one of the most dangerous in the world and can reach 4cm in length. What type of ant am I talking about?

Answer: Bull ant

They are very aggressive and have been responsible for three deaths. The black bulldog ant is the most aggressive in the genus as it has been known to follow an intruder up to 10m from its nest. Some species are able to jump more than 30cm, over 15 times its own length.
5. This is the most venomous fish in the world.

Answer: Stonefish

The stonefish is found along the Queensland coast and is known for its ugly looks, but is very hard to spot among the sand or mud. Unfortunately, shoes are virtually useless if you step on a stonefish as the spines can penetrate sandals and rubber-soled shoes. If death occurs, it is usually within 6 hours.
6. This is the most venomous octopus in the world.

Answer: Blue-Ringed Octopus

The blue-ringed octopus can bite and spit venomous saliva into a tight space. It has enough venom in its venom glands to kill 10 grown men. They are very small creatures and are often found in rock pools and if you are bitten you will most likely not realise it. Paralysis and death can occur within an hour and a half.
7. What suitin a deck of cards most resembles the shape of the leaf of the stinging tree?

Answer: Hearts

It has poisonous hairs on the leaves and just a slight brush can cause a lot of pain and illness. If you are stung, don't rub the skin. A way to alleviate some of the pain is to get some adhesive tape and put it over the pain and then tear it off. This will work like a body wax and may take out the nettles in the skin.
8. This is the world's most infectious tick.

Answer: Australian Paralysis Tick

This tick contains a toxin in its saliva that may cause progressive paralysis in humans. It killed about 20 people in the 20th century.
9. What colour is the abdomen of the red headed mouse spider?

Answer: Blue

Mouse spiders belong to the trapdoor family and are found throughout mainland Australia. The venom of this spider has been shown to be as toxic as the funnel-web spider. They are very aggressive spiders and adopt an attacking position like the funnel-web. They are known for their extremely thick fangs.
10. What monotreme has a very toxic spur?

Answer: Platypus

Keep in mind that sting rays and wombats are not monotremes and the enchidna's spur is not toxic. The platypus is one of two mammals in the world that lay eggs. The spur is about 15mm long and only the males have it. When stung you will feel great pain and severe localised swelling.
Source: Author gumnutgirl16

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : dee1304: 6/10
Jan 23 2023 : Guest 50: 3/10
Jan 23 2023 : ElusiveDream: 10/10
Jan 06 2023 : Guest 68: 4/10
Jan 01 2023 : piet: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us