Quiz about The Greater  Lesser Spotted Dogfish
Quiz about The Greater  Lesser Spotted Dogfish

The Greater & Lesser Spotted Dogfish Quiz


The greater and lesser spotted dogfish are really interesting fish to learn about. Join the boat, on this cruise of enjoyment, and see how much you know about these exotic fish.

A multiple-choice quiz by pend12. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Fish

Author
pend12
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,064
Updated
Aug 10 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
962
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The greater spotted dogfish has -----like -----. Hint

porcupine-like quills
leopard-like spots
zebra-like stripes
rainbow-like stripes

2. What is another name for the greater spotted dogfish? Hint

Killer whale
Bull huss
Lear sally
Lesser spotted dogfish

3. The greater spotted dogfish is a distant relative of the dolphin.

True
False

4. The greater spotted dogfish will absolutely not attack a human.

True
False

5. Scyliorhinus canicula is the scientific name for the lesser spotted dogfish.

True
False

6. What family of sharks does the lesser spotted dogfish belong to? Hint

Lemon shark family
Bull shark family
Cat shark family
Blueshark family

7. The lesser spotted dogfish was given its name because it has fewer spots than the greater spotted dogfish.

True
False

8. Where would you find a lesser spotted dogfish? Hint

Northeast Pacific
Northeast Atlantic
Northwest Arctic
East Indian

9. Does a lesser spotted dogfish have soft skin?

Yes
No

10. Which of these does the lesser spotted dogfish NOT eat? Hint

smaller dogfishes
shrimp
clam
krill


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The greater spotted dogfish has -----like -----.

Answer: leopard-like spots

The greater spotted dogfish has hundreds of leopard-like spots that cover its entire body of 162 centimeters. Under the belly of the dogfish are larger and lighter colored leopard-like spots, this is because the belly is white.

The greater spotted dogfish is larger than the lesser spotted dogfish by about 80 centimeters.
2. What is another name for the greater spotted dogfish?

Answer: Bull huss

The 'bull huss' is the other given name to the greater spotted dogfish. There are other names too, such as nursehound.
3. The greater spotted dogfish is a distant relative of the dolphin.

Answer: False

The closest known relative of the greater spotted dogfish is the lesser spotted dogfish. The dolphin actually comes nowhere near being any type of distant or non-distant relative of the greater or lesser spotted dogfish.
4. The greater spotted dogfish will absolutely not attack a human.

Answer: True

The greater spotted dogfish is always on the rough bottoms of the sea/ocean. The greater spotted dogfish feeds on swimming crabs, large shrimp; mollusks including squid and octopi, and smaller cat sharks.
5. Scyliorhinus canicula is the scientific name for the lesser spotted dogfish.

Answer: True

The lesser spotted dogfish, more usually referred to simply as the dogfish, is a member of the shark family. (The greater spotted dogfish, a much larger but otherwise very similar fish, is more commonly known as the nursehound.)
6. What family of sharks does the lesser spotted dogfish belong to?

Answer: Cat shark family

The lesser spotted dogfish is a small cat shark, not always found in shallow waters, but most the times it is. The lesser spotted dogfish is smaller than the greater spotted dogfish by about 80cm. The lesser spotted dogfish usually roams the bottom of the shore.
7. The lesser spotted dogfish was given its name because it has fewer spots than the greater spotted dogfish.

Answer: False

The lesser spotted dogfish got its name after its smaller size. The lesser spotted dogfish may actually have more spots than the greater spotted dogfish, because they are smaller.
8. Where would you find a lesser spotted dogfish?

Answer: Northeast Atlantic

Both are found in the same places, and eat the same things. You would be more likely to find a lesser spotted dogfish than a greater spotted dogfish.
9. Does a lesser spotted dogfish have soft skin?

Answer: No

Dogfish skin is very rough, and is sometimes known to cut people if they don't wear the correct type of protection while handling them. You could pet a dogfish, but you can't grab or grasp them, without getting a small cut.

I remember I went to a fish aquarium, and you could pet a dogfish and a horseshoe crab. It was really neat.
10. Which of these does the lesser spotted dogfish NOT eat?

Answer: clam

Most adult lesser spotted dogfish weigh an average of two pounds. The Welsh rod-caught record, caught off Mumbles(South Wales) in 1987 weighed nearly four pounds!
Source: Author pend12

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us